27 Ocak 2010 00:00

Çaycuma’da örnek dayanışma

ÇAYCUMA Emek ve Demokrasi Platformu, TEKEL işçilerinin 42. gününde direnişe destek için yaptığı ziyarette, TEKEL fabrikalarının kapatılmasının ardından şimdi de 4-c kölelik yasasının dayatılmasına tepki gösterdi.

Paylaş

ÇAYCUMA Emek ve Demokrasi Platformu, TEKEL işçilerinin 42. gününde direnişe destek için yaptığı ziyarette, TEKEL fabrikalarının kapatılmasının ardından şimdi de 4-c kölelik yasasının dayatılmasına tepki gösterdi.
Çaycuma Emek ve Demokrasi Platformu, Çaycuma’da köy ve kasabalarda TEKEL işçilerinin mücadelesini anlattığı etkinlikler düzenleyip, 4-c’yi anlatan bildiriler dağıttı. Binlerce bildiri dağıtıp “5 liranı TEKEL işçileriyle paylaş” kampanyası da düzenleyen platform, daha sonra topladığı paralarla alınan giyecek ve yiyecekleri, Ankara’ya gelerek TEKEL işçilerine iletti.
Çaycuma Emek ve Demokrasi Platformu adına konuşan İsmet Akyol, TEKEL direnişinin Zonguldaklılara 19 yıl önce yaşanan Zonguldak maden işçilerinin direnişini hatırlattığını ifade etti. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, talepleri dikkat almak yerine “Bu ülkede 19 bin 4-c’li var, onlar insan değil mi?” sözleriyle 4-c köleliğini dayattığını belirten Akyol, “TEKEL işçilerine bugün reva görülen 4-c’nin ne demek olduğunu, SEKA Çaycuma Kağıt Fabrikası’nın özelleştirilmesinin ardından 4-c’li olarak çalışmak zorunda kalan işçi kardeşlerimiz ve Çaycumalılar çok iyi bilemektedir” dedi.
Sözleşmeli 4-C Çalışanları Derneği Zonguldak İl Temsilciliği adına konuşan Cem Bayraktar ise bilgisizlik ve müracaat edecek bir yer olmadığı için 4-c’yi kabul ettiklerini ifade etti. Bayraktar, kendilerine “4-c ile sizleri sokaktan kurtarıyoruz. Sizlere iş verdik, aş verdik, sizleri devlet kadrosuna alıyoruz” denildiğini, fakat kendilerinin “bu zulmü tanımadıkları için” kabul ettiklerini söyledi. Şu an da kendilerine yılda 2 ay ücretsiz izin verildiğini, 4 ayda 2 günden fazla sağlık raporu haklarının olmadığını ve çalıştıkları kurumda temizliğe kadar her türlü işi yapmak zorunda bırakıldıklarını belirten Bayraktar, 4-c’li çalışanların çoğunun psikolojik sorun yaşadığını, 13 arkadaşlarının intihara teşebbüs ettiğini, bekar olan gençlerin nasıl evleneceklerini düşündüklerini, evli olanların ise evlerini geçindirip çocuklarını okutma, hatta zaman zaman evliliklerini kurtarma derdinde olduklarını dile getirdi. Bayraktar, TEKEL işçilerine “4-c kölelik yasasını kesinlikle kabul etmeyin. Biz yandık siz yanmayın” diye seslendi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

KEÇİÖREN’DEN TEKEL İŞÇİLERİNE DESTEK

SONRAKİ HABER

Genel greve tam destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...