28 Ocak 2010 00:00

1 yılda 6.5 milyon abonenin elektiriği kesildi

ENERJİ Bakanı Taner Yıldız’ın, MHP Hatay Milletvekili Süleyman Turan Çirkin’in soru önergesine verdiği yanıt

Paylaş

ENERJİ Bakanı Taner Yıldız’ın, MHP Hatay Milletvekili Süleyman Turan Çirkin’in soru önergesine verdiği yanıt
çarpıcı bir gerçeği açığa çıkardı. Yıldız, son bir yılda eylül 2009 itibariyle toplam 6 milyon 634 bin abonenin borcu nedeniyle elektriğinin kesildiğini bildirdi. Yoksulluk ve ödeme sıkıntısını ortaya koyan tablo aynı zamanda açma işlemlerinden milyonlarca lira gelir elde edildiğinin de belgesi...
Yıldız, aynı dönemde enerjisi bağlanan abone sayısını 5 milyon 391 bin 438 olarak açıklarken 1 Ocak 2009-24 Aralık 2009 tarihleri arasında tahakkuka bağlanan kaçak adedinin 139 bin 195, tahakkuk edilen kaçak miktarının da 744 milyon 809 bin 671 kWh olduğunu bildirdi. Bakan Yıldız savcılığa verilen kaçak sayısını da 66 bin 439 olarak açıkladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, MHP Hatay Milletvekili Süleyman Turan Çirkin’in elektrik fiyatlarındaki değişim oranları ile elektrik borçlarını ödeyemediği için saati mühürlenen, icra takibi başlatılan abone sayısına ilişkin soru önergesini yanıtladı. Kasım 2008-Kasım 2009 dönemi arasında elektrik enerjisi satış tarifelerinde değişim oranının yaklaşık yüzde 9 olduğunu ifade eden Bakan Yıldız, Enerji KİT’lerinin 14 Şubat 2008 tarihli YPK kararı ile 1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren Maliyet Bazlı Fiyatlandırma Mekanizmasına geçtiğini söyledi. Söz konusu karar gereğince maliyet ve döviz kurlarındaki değişimlerin fiyatlara yansıtıldığını ve satış fiyatlarının bu karar uyarınca belirlendiğini ve uygulandığını kaydeden Bakan Yıldız “Maliyet Bazlı Fiyatlandırma Mekanizmasındaki maliyetler, döviz kurundan kaynaklanan maliyetler, işçilik maliyetleri, kömür alım maliyeti, doğalgaz alım maliyeti, fuel-oil alım maliyeti ve sıfır bakiye maliyeti kalemlerinden oluşmaktadır. Dolayısıyla maliyet kaleminin sadece birinde gerçekleşen düşüş ya da artış tek başına anlamlı olmamaktadır” dedi.
BÜYÜK KAZANÇ!
Bakan Yıldız, son bir yıl içinde elektrik borcunu ödeyemeyen ve bu nedenle icralık olanlarla, savcılığa verilen kaçak sayısı hakkında da bilgi verdi. Buna göre eylül 2009 itibariyle toplam 6 milyon 633 bin 481 abonenin borcu nedeniyle elektriği kesildi.
Savcılığa verilen kaçak sayısı ise 66 bin 439 oldu. Geriye kalan borç yapılandırıldı, elektrikleri açıldı. Bir açma işleminde en az 10 TL alındığı hesap edildiğinde, sadece açma işleminden elde edilen büyük bir gelir ortaya çıkıyor. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Sendikalı ol çalışması

SONRAKİ HABER

Tariş İplik işçilerinden eylem hazırlığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...