28 Ocak 2010 00:00

Grev günü 3 Şubat

İŞÇİ ve memur konfederasyonları TEKEL işçilerine destek için 3 Şubat’ta bir gün greve çıkacak. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu başkanlığında önceki gün Türk-İş’te konfederasyon başkanları bir toplantı yapıldı.

Paylaş

İŞÇİ ve memur konfederasyonları TEKEL işçilerine destek için 3 Şubat’ta bir gün greve çıkacak. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu başkanlığında önceki gün Türk-İş’te konfederasyon başkanları bir toplantı yapıldı. Toplantıya DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Arslan katıldı. Toplantıya, cenazeleri olduğu için katılmayan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da alınan karara katılacağını bildirdi.
İŞÇİLER BASKI ALTINDA TUTTU
Toplantı, TEKEL işçilerinin “Türk-İş göreve genel greve”, “Genel grev, genel direniş” sloganları arasında başladı. İşçiler günlerdir soğuk ve zor şartların da getirdiği etkiyle oldukça tepkili, hükümete karşı etkin bir kararın alınmasını istediler.
Kadın TEKEL işçileri Türk-İş salonuna girerek, “ya etkili bir karar alınır, ya da biz burada açlık grevi başlatırız” dediler. İşçilerin “Mustafa Kumlu şaşırma, sabrımızı taşırma”, “Kumlu istifa” yönlü sloganlarına Tek Gıda-İş yöneticileri müdahale etti. Sendika yöneticileri işçileri salondan çıkaramayınca Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel devreye girdi. İşçilere sloganlardan dolayı tepki gösteren Türkel, “Bir daha ‘Kumlu istifa’ der, yuhlarsanız beni unutun, ben de istifa ederim” dedi.
‘BAŞBAKAN’LA GÖRÜŞMEYİ ÖNEMSİYORUZ’
Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu’nun bir gün önce, Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel’in, “Hak-İş’e elimi bile uzatmak istemem ancak işçiler için bir araya geliyoruz” sözleri nedeniyle yazılı açıklama ile toplantıya katılmayacağını duyurmuştu. Ancak, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun yazılı çağrı yapması üzerine toplantıya Hak-İş de katıldı. İki saat süren toplantı sonunda kararı açıklayan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Başbakan Erdoğan’dan istedikleri randevu talebine yanıt geldiğini ve 28 Ocak’ta (bugün) saat 18.00’de görüşmenin gerçekleşeceğini söyledi. Başbakan Erdoğan’a teşekkür eden Kumlu, “Sorunun masa başında çözülmesi için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını, bu nedenle görüşmeyi önemsediklerini” söyledi. Kumlu, TEKEL işçilerinin sorunlarının çözülmemesi halinde 3 Şubat Çarşamba günü TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla üretimden gelen güçlerini kullanma kararı aldıklarını açıkladı.
3 ŞUBAT’TA ÜRETİM DURDURULACAK
İşçilerin özlük haklarıyla kamu kuruluşlarına aktarılmaları konusunda ısrarcı olduklarını hatırlatan Kumlu, “Hükümetin bize ne önereceğini bilemediğimiz için şimdi bu konuda yorum yapmak yanlış olur. Bu, toplusözleşme masasında yapılan müzakereye benzer. Hükümetin bize getireceği öneri çok önemli. O zaman onu değerlendireceğiz” dedi.
İşçilerin genel grev beklentilerinin hatırlatılması üzerine Kumlu, “Genel grev ifadesinin yanlış değerlendirildiğini savunarak, “ Genel grevin şartları farklı. Biz ‘genel grev’ değil ‘eylem’ diyoruz” dedi. Kumlu, kararın toplantıda olmayan Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu’ya da iletildiğini, Gündoğdu’nun karara katıldıklarını söylediğini aktardı.
AÇLIK GREVİ DE ERTELENDİ
Kararı işçilere Türk-İş binasının balkonundan duyuran Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, yeniden başlaması gereken açlık grevini 29 Ocak’a ertelediklerini söyledi. Başbakan’ın randevu vermesini olumlu bulduklarını kaydeden Türkel, “İnatla, sabırla mücadelemizi sürdüreceğiz. Cuma gününü de 3 Şubatı da bekleyeceğiz. Hakkımızı almadan gitmeme kararının arkasındayız” diye konuştu.
Konfederasyon yöneticilerine, kendilerine verdikleri destek nedeniyle teşekkür eden Türkel, “Sayın Başbakan’ın bu süreci iyi değerlendirerek, çalışma barışına katkıda bulunacağına inanıyorum” dedi.
Karar işçiler tarafından horonlar, halaylar ve sloganlarla karşılandı. İşçiler, “Bu karar alındı, ancak kararı almak yetmiyor, altının da örülmesi gerekiyor” diyerek, çalışmaların başlatılmasını da istediler. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Samimiyet sınavı olacak

SONRAKİ HABER

GÖZLEM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...