28 Ocak 2010 00:00

Bu yıl da çocuk olamadım anne

2009’da Adana’da 3155 çocuk gözaltına alındı, 299’u tutuklandı. Gözaltına alınan çocukların büyük bir bölümünün ağır ceza mahkemelerinde yargılanması dikkat çekti.

Paylaş

2009’da Adana’da 3155 çocuk gözaltına alındı, 299’u tutuklandı. Gözaltına alınan çocukların büyük bir bölümünün ağır ceza mahkemelerinde yargılanması dikkat çekti.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi 2009 yılı çocuk hak ihlallerini açıkladı. Rapora göre Adana 2009 yılında da çocuk hak ihlallerinde ilk sıraya oturdu. 2009 yılında Adana’da 3155 çocuk gözaltına alındı.
KÖTÜ MUAMELE VE İŞKENCE
Gözaltına alınan çocuklardan 299’u tutuklanarak cezaevine gönderildi. Çocuklar sadece gözaltına ve tutuklamaya da maruz kalmadı. Çocuklar gözaltına alınırken ve cezaevine götürülürken kötü muamele ve işkenceye de maruz kaldılar. Hazırlanan rapora göre İHD’ye yapılan başvurularda çocuklar polis otosunda ve emniyette işkence ve kötü muameleye maruz kaldıklarını ifade ettiler. Yaşları 10 ila 17 arasında değişen 24 çocuğun yaptığı başvuruya göre; çocuklar eylemlere katıldıkları gerekçesi ile gözaltına alındıklarını belirtiyor. Emniyete götürülürken polis otosunda ve emniyette dayak ve hakarete kaldıklarını belirten çocuklar, sabaha kadar ayakta bekletildikleri karakollarda, yiyecek ve içecek ihtiyaçlarının karşılanmadığına dikkat çekiyorlar.
EVLERE DE GİDİLMİŞ
Yaşları 15 ila 17 arasında altı çocuk yaptıkları başvuruda ise kolluk kuvvetlerinin evlerine gelerek, kitle örgütlerine gitmemeleri yönünde baskı yapıldığını söyledi.
ORANTISIZ GÜÇ KULLANIMI SÜRÜYOR
Hazırlanan raporda polisin orantısız güç kullanımına devam ettiği de ortaya konuyor. 30. 07. 2009 tarihinde bir eyleme müdahale eden polisin sıktığı plastik mermi 14 yaşındaki S.K.’nın sağ gözüne isabet ederek gözünün kör olmasına neden oldu.
03. 12. 2009 tarihinde başka bir eyleme müdahale eden polislerin kullandığı araç, 16 yaşındaki N.B’ye çarptı. Polisler yardım etmek yerine yerde kanlar içinde yatan çocuğu tekmeleyerek dövdü. Çocuk çevrede bulunan diğer çocukların haber vermesi üzerine ailesi tarafından hastaneye kaldırıldı.
(Adana/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Buca’da rüşvet soruşturması

SONRAKİ HABER

SUÇLULAR BULUNAMADI!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...