29 Ocak 2010 00:00

İşyerlerinde çalışma başladı

Türk-İş, DİSK, Hak-İş ve KESK’e bağlı sendikaların İstanbul şubeleri, 6 konfederasyonun TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla 3 Şubat’ta aldığı grev kararını heyecanla karşıladı.

Paylaş

Türk-İş, DİSK, Hak-İş ve KESK’e bağlı sendikaların İstanbul şubeleri, 6 konfederasyonun TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla 3 Şubat’ta aldığı grev kararını heyecanla karşıladı. Bu kararın hükümetin emek karşıtı politikalarına yanıt için önemli olduğuna dikkat çeken sendikacılar, kararın tam anlamıyla hayata geçmesi için işyerlerinde çalışma yürüteceklerini bildirdiler.
Belediye-İş 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm, şimdiye kadar verilen mücadelenin sonunda böyle bir karar alındığını söyledi. Hükümetle anlaşma olmaması halinde işyerlerinde yapacakları toplantılarla kararın nasıl hayata geçirileceğini konuşacaklarını dile getiren Gülüm, “Temsilcilerle yaptığımız toplantıda aldığımız karar doğrultusunda bu kararın hayata geçmesi için işyerlerinde çalışacağız” diye konuştu.
KARAR ALMAK YETMEZ
Haber-İş 1 No’lu Şube Sekreteri Ahmet Karatay da konfederasyonların aldığı kararın önemli olduğunu söyledi. “Ancak sadece konfederasyonların karar alması yetmez, tüm merkezlerin ve şubelerin kararı hayata geçirmek için çalışmaları gerekiyor” diyen Karatay, işyeri işyeri dolaşarak çalışmalarını yürüteceklerini belirtti.
Harb-İş Anadolu Yakası Şube Başkanı Hüseyin Över, başından beri en geniş birliktelikten yana olduklarını dile getirdi. Tüm konfederasyonların bir araya gelmiş olmasının önemli olduğunu ifade eden Över, alınan kararı sonuna kadar desteklediklerini dile getirdi. Kararı tüm güçleriyle desteklediklerini ifade eden Över, 3 Şubat’ın sulandırılabileceği endişesini de taşıdıklarını belirtti. “Bu kararın altı doldurulmalı. 1 saatlik iş bırakma eylemlerine birçok sendika katılmadı, özel sektörde iş bırakma sınırlı oldu” diyen Över, Başbakan’la yapılan görüşmeden sonuç alınmaması halinde 3 Şubat’ta yapılacak iş bırakmanın sınıfın önünü açacağını söyledi. Över, şimdiden işyerlerinde çalışmalara başladıkları bilgisini verdi.
KARARLI OLMALIYIZ
Petrol-İş Anadolu Yakası Şube Başkanı Ecvet Eşlegül de alınan kararın arkasında olduklarını dile getirdi. Tabanın böyle bir eyleme hazır olduğunu belirten Eşlegül, konfederasyon yöneticilerinin sonuna kadar alınan kararın arkasında durmasını istediklerini söyledi. “TEKEL mitinginin tarihini vali değiştiriyor, biz de uyuyoruz, böyle şeyleri kabul etmemeliyiz. Kararlı olmalıyız” diyen Eşlegül, kararın altını doldurmak için çalışmalara başladıklarını dile getirdi.
Türk Metal Pendik Şube Başkanı Halil Erdal da Başbakan ile yapılacak görüşmenin 3 Şubat’ı belirleyeceğini söyledi. Erdal, greve hazır olduklarını, gerekeni yapacaklarını dile getirdi.
TEKEL İŞÇİLERİ İÇİN...
Genel-İş 1 No’lu Şube Başkanı Şahan İlsever, alınan kararın hayat bulması için yapılacak pratik çalışmaların önemine dikkat çekti. Kararın gereğini yapacaklarını belirten İlsever, tüm işkollarında tamamen üretimin durması gerektiğini, bunun için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade etti.
Çelik-İş Anadolu Yakası Şube Başkanı Muharrem Şahin, yaşanan süreçte konfederasyonları Hak-İş’in aldığı tutumu olumlu bulmadıklarını dile getirdi. Hükümetin önerilerine alternatif öneriler sunmaları gerektiğini belirten Şahin, “Ankara’nın zor koşullarında mücadele eden TEKEL işçilerinin kazanması için elimizden geleni yapacağız. Alınan grev kararını hayata geçireceğiz” diye konuştu.
ÇALIŞMALARA BAŞLADILAR
SES Şişli Şube Başkanı Rabia Tuncer de alınan kararı “İyi ama gecikmiş” olarak nitelendirdi. İşyerlerinde çalışma yapmaya başladıklarını ifade eden Tuncer, “Konfederasyonlar çark etmez, aldıkları kararın arkasında dururlarsa, eylem etkili olacak. Biz işyerlerinde aydınlatma ve örgütleme çalışmalarına başladık. Dört hastanede maddi bir dayanışma örgütlüyoruz” diye konuştu.
Tüm Bel-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Kadri Kılıcı da işyerlerini gezmeye başladıklarını söyledi. Kılıcı, “Tüm Bel-Sen olarak İstanbul’daki 5 şube toplantı yaptık ve kararlarımızı ortaklaştırdık. Eğer hükümet geri adım atmazsa 3 Şubat’ta hayatın duracağını ve eylemin daha da büyüyeceğini söyleyebiliriz. Ayrıca TEKEL işçileriyle maddi bir dayanışma için de çalışma içindeyiz” diye konuştu.
Eğitim Sen 5 No’lu Şube Başkanı Feyzullah Coşkun da kararın önemli olduğunu dile getirdi. Eğitimcilerin tatilde olmasından dolayı işyerlerinde bir çalışma yapamayacaklarını dile getiren Coşkun, sokak eylemlerinin güçlü geçmesi için çalışmalara başladıklarını söyledi. Coşkun, grev kararının AKP Hükümeti’nin saldırılarına karşı da önemli bir mücadele fırsatı olduğunu belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)

DERİ İŞÇİLERİ HAZIR
Çubukçuoğlu Deri İşyeri Temsilcisi Ömer Kuru: Konfederasyonların bu kararı uygulayacaklarını pek düşünmüyorum. Bugüne kadar bu süreci izlediler. Bugüne kadar demiryolları, Türk Metal, İETT, havayolları gibi işkolları bu eyleme gerektiği gibi katılsaydı birçok şey değişirdi. Deri-İş olarak grev kararına tüm gücümüzle katılacağız ama belirttiğim sendikalar bu işe katılırsa kesin sonuç alınacağına inanıyorum.
Derim San İşyeri Temsilcisi Cengiz Akgün: Geçen cuma Türk-İş’in toplantısını Deri-İş olarak protesto ettik, katılmadık. Çünkü Türk-İş aldığı kararlara kendisi uymuyor. Birçok sendika Cuma Eylemlerine katılmadı. Türk-İş resmen mücadeleyi geriletmek için çaba sarf etti. Biz 3 Şubat’taki greve iyi bir şekilde hazırlanacağız.
Deri-İş Genel Merkez Yöneticisi Hasan Uluşan: Konfederasyonların ortak hareket etmeleri çok önemli. Bu birliktelik devam ederse işçi sınıfı açısından olumlu olarak değerlendiriyorum. 47 gündür direnen TEKEL işçilerinin bu mücadeleyi buraya getirdiklerini ama bundan sonraki görevin konfederasyonlara ve sendikacılara düştüğünü söyleyebiliriz. Bütün işçi ve emekçilerin verilen bu mücadele etrafında birleşmesi gerekir. Artık bunun sözde değil pratikte de uygulanmasını bekliyoruz. Deri-İş olarak işyerlerinde toplantılar yaparak tüm üyelerimiz ve ailelerimizle bu greve katılacağız. Bunun için üzerimize düşen görevleri yapacağız.

HER YERDE HAYATA GEÇMELİ
Tersane işçisi Ali Doğan: Uzun bir süredir beklenen bir karardı grev. Konfederasyonların ortak karar alması sevindiricidir. Hiçbir şey için geç kalınmamıştır. Bu karar örgütlü örgütsüz tüm işyerlerinde hayata geçerse, işçiler için büyük kazanımlar yaratacaktır. Tuzla Tersaneler Bölgesi örgütsüz işçilerin çalıştığı bir yer. Biz tersane işçileri olarak öncelikle tersane komitemizle bir raya geleceğiz. Bunun yanı sıra tersane önlerinde, çay ocaklarında, kahvelerde çalışma yaparak, tüm işçileri bu mücadelenin bir parçası haline getirmeye çalışacağız.

ADANA’DA ORTAK AÇIKLAMA

DİSK, KESK, Türk-İş, Kamu-Sen, TMMOB, Adana Tabip Odası temsilcileri hükümetin TEKEL işçilerine olumlu yanıt vermemesi durumunda 3 Şubat’ta üretimden gelen güçlerini kullanacaklarını bildirdiler.
Türk-İş 4. Bölge Temsilciliği’nde yapılan ortak basın toplantısına kurum temsilcilerinin yanı sıra TEKEL işçileri de katıldı. Kurumlar adına açıklama yapan Türk-İş Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, TEKEL işçilerinin kazanımlarını ve geleceklerini tehdit eden uygulamaları reddettiklerini belirtti. Başbakan’ın randevu verdiği saatlerde konfederasyonların 3 Şubat’ta üretimden gücünü kullanmama kararı aldığına dikkat çeken Gülnar, hükümetin vereceği kararın önemli olduğunu ifade etti. TEKEL işçilerinin özlük hakları ile diğer kamu kurumlarında çalışmasından yana olduklarını söyleyen Gülnar, TEKEL işçilerinin özlük haklarının verilmemesi durumunda 3 Şubat’ta üretimden gelene güçlerini kullanacaklarını söyledi. (Adana/EVRENSEL)

YUNANİSTANLI EMEKÇİLERDEN DAYANIŞMA MESAJI

YUNANİSTAN Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (ADEDY), yayınladığı dayanışma mesajıyla TEKEL işçilerinin yanında olduklarını bildirdi. Mesajda şu ifadelere yer verildi: “Ülkemizin tüm kamu emekçileri adına, ADEDY olarak, hakları için onurlu bir mücadele veren TEKEL işçilerinin mücadelesiyle dayanışma içinde olduğumuzu ve yanlarında bulunduğumuzu belirtmek istiyoruz.
Türkiyeli emekçi kardeşlerimiz, 4-c adı verilen ve başta özlük hakları olmak üzere tüm kazanımları ortadan kaldıran özelleştirmelere karşı, 40 günü aşkın bir süreden beridir eylem yapıyor ve haklı bir mücadele içinde bulunuyor. Hükümetin TEKEL’e yönelik özelleştirme kararını hemen geri almasını ve Türkiyeli emekçi kardeşlerimizin haklı taleplerine olumlu yanıt vermesini talep ediyoruz. Yaşasın emekçilerin uluslararası dayanışması.” (İSTANBUL)

TEK YUMRUK OLACAĞIZ
SES Ankara Şube üyeleri, İbn-i Sina Hastanesi’nden Türk-İş’in önüne kadar yaptıkları yürüyüşle direnişe destek verdiler. Direnişin 44. gününde yapılan yürüyüşte sendika üyeleri, “TEKEL tek yumruk olacağız”, “Genel grev genel direniş” diye slogan attılar. Türk-İş önünde yapılan açıklamada, SES Ankara Şube Başkanı İbrahim Kara, TEKEL işçilerinin kararlı duruşunun sağlık hizmetinde, taşeronlarda, 4-b ve 4-c ile çalışanlarda ve yoksul halkta bir umut ışığı yarattığını ifade etti. Kara, “Zulmün efendileri bizlere ya güvenli bir gelecek verecekler, ya da 3 Şubat’ta genel greve gideceğiz” dedi. ANKARA
ÖNCEKİ HABER

Yazarlar TEKEL işçilerinin yanında

SONRAKİ HABER

DURUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...