29 Ocak 2010 00:00

Bölge darbeyi zaten yaşıyor

BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, önceki gün Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada ise bölge illerinde sıkıyönetim yaşandığını ...

Paylaş

BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, önceki gün Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada ise bölge illerinde sıkıyönetim yaşandığını belirterek, “Burada darbe tartışmaları yapılırken, doğuda, Güneydoğu’da darbe, fiili bir şekilde uygulamaya konulmuş durumda” dedi.
Buldan, Iğdır’da yapılan operasyon sonucu tutuklanan BDP’li belediye başkanlarına ilişkin Meclis Genel Kurulu’nda konuştu. Bölge illerinde sıkıyönetim hali yaşandığını belirterek, “Ortaya çıkan darbe planları belgeleri konuşuluyor, demokratik bir hukuk devletinde bu planların yapılamayacağı haklı olarak tartışılıyor. Diğer yandan ülkenin doğusunda tam anlamıyla bir sıkıyönetim hali yaşanıyor” dedi.
HÜKÜMETİN DEMOKRASİ ANLAYIŞI
Darbe tartışmaları sürerken doğuda, güneydoğu da darbenin fiili bir şekilde uygulamaya konulduğunu dile getiren Buldan, “Maalesef Kürtlerin yaşadığı bölgeler de darbe de olsa, devlet eliyle yasal olmayan uygulamalar da devreye sokulsa, hiçbir hukuki gerekçesi olmadan halkın temsilcileri bir bir tutuklansa da yaşananlarda sorumluluğu bulunan kesimler bunları bir demokrasi karşıtlığından, antidemokratik uygulamadan saymıyor” şeklinde konuştu. Hükümetin çift taraflı davrandığını belirten Buldan, “Darbe planları için ‘yüzde biri bile doğru olsa çok vahim bir durum’ diyen hükümet sözcüleri, bölgede vahim bir şekilde devam eden darbe üzerine tek söz söylemiyor. Çünkü darbeler sadece seçkin bir kesime dokunduğunda kötüdür. Halka dokunduğunda, belli bir bölgenin büyük çoğunluğunu temsil eden belediye başkanlarına dokunduğunda, demokratik siyaset yapan binlerce siyasetçi tutuklandığında devlet açısından faydalı bile sayılabilir. İşte maalesef hükümetin sahip olduğu demokrasi anlayışı bu kadar sınırlı” şeklinde konuştu.
OPERASYON HUKUKİ DAYANAKTAN YOKSUN
Yerel seçimlerin ardından birçok belediye başkanının gözaltına alındığını kaydeden Buldan, “Uzunca bir süreden beridir devreye sokulan operasyonlarla partimizin binlerce çalışanı tutuklandı. 21 Ocak günü Iğdır’ da EMASYA protokolü uygulanmıştır” dedi. Ev baskınlarını ve gözaltı işlemlerini jandarmanın gerçekleştirdiğini dile getiren Buldan, “Olaydan hemen sonra görüştüğüm Iğdır Valisi ve Iğdır Emniyet Müdürü operasyonların jandarma tarafından gerekleştirildiğini ve gözaltlıların mahiyeti hakkında bilgi sahibi olmadıklarını beyan etmişlerdir. Mülki amirin devre dışı kaldığı bu duruma sıkıyönetim hali demeyeceğiz de ne diyeceğiz. Asker sıkıyönetim yetkileri ile belediye başkanlarımızı ve parti üyelerimizi evlerinden almıştır. Gerçekleştirilen operasyonlar tamamen hukuki dayanaklardan yoksundur” diye konuştu.
“Yanlış hayat doğru yaşanmaz” diyen Buldan, “Ülkemizdeki bu yanlış anayasa ile yürütmenin yanlış uygulamaları, Kürt sorununda izlenen yanlış militarist politikalar ile ve daha birçok yanlış uygulamalarla doğru bir demokratik sistem sağlamak mümkün olmuyor” dedi. (ANKARA)

ATALAY VE ERGİN’E OPERASYON SORULARI

BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, 21 Ocak 2010 tarihinde BDP’li belediye başkanları ve parti yöneticilerine yönelik yapılan operasyona ilişkin İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in cevaplaması talebiyle yazılı soru önergesi verdi. Soru önergesinde operasyonların hukuk dışı yöntemlerle gerçekleştirildiğini belirten Buldan, operasyonların gerekçesinin dahi hala anlatılmadığını belirtti.
Buldan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e şu soruları yöneltti:
“Söz konusu ağır iddiaya konu olan örgüt kimler tarafından nerede ve ne zaman kurulmuştur? Bu örgütün hiyerarşik yapısı eylemleri nelerdir? Söz konusu iddia hangi delillere dayanarak oluşturulmuştur? Ocak, Şubat ve Mart aylarında yapılan telefon dinlemelerinin dışında Mart ayından sonra dava dosyasına tek bir delilin dahi konulmadığı bildirilmiştir. Operasyon için neden dokuz ay boyunca beklenmiştir?”
Buldan, operasyonda Iğdır Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş’in ev kapısının askerler tarafından kırıldığını belirterek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’a da şu soruları yöneltti:
“Hukuk dışı yöntemler ile gerçekleştirilen bu operasyonlar hangi gerekçeler ile düzenlenmiştir? Delil toplama ve istihbarat çalışmaları hangi güçler tarafından gerçekleştirilmiştir? Gerçekleştirilen bu operasyonların öncesinde bakanlığınız düzenlenecek olan operasyonlardan haberdar mıydı? Bir hukuk devletinde, mülki amir idare ettiği il merkezinde düzenlenen operasyonlardan nasıl oluyor da haberdar olamıyor?”

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır’dan bir yoksulluk manzarası

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRCE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...