29 Ocak 2010 00:00

Akyürek geri dönüyor

HRANT Dink suikastinde ihmali olduğu gerekçesiyle görevinden alınan Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek, mahkeme kararıyla görevine dönüyor.

Paylaş

HRANT Dink suikastinde ihmali olduğu gerekçesiyle görevinden alınan Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek, mahkeme kararıyla görevine dönüyor.
Akyürek, 16 Ekim 2009’da görevinden alınarak Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı emrine uzman kadrosu ile atanmıştı.
Akyürek, işlemin haksız, sebepsiz ve hukuka aykırı olduğunu öne sürerek, görevden alınma kararının iptali için dava açmıştı. Bu davadan da yürütmeyi durdurma kararı çıktı.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün mahkemenin kararını 30 gün içinde uygulayarak Akyürek’i tekrar İstihbarat Daire Başkanlığı’na ataması gerekiyor.
RAMAZAN AKYÜREK KİMDİR?
Ramazan Akyürek Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katledilmesinin ardından gündeme geldi ve çok tartışıldı. Rahip Andrea Santoro cinayeti ve TAYAD’lılara linç girişimi de onun görev bölgelerinde gerçekleşti. Tartışmalara rağmen uzun süre görevini sürdüren Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek, ‘sürpriz’ bir şekilde görevden alınmıştı.
Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’de katledilmesinin ardından tüm dikkatlerin odaklandığı Akyürek’in meslek hayatı skandallara sahne oldu. Akyürek’in Trabzon’da görev yaptığı 3 yılda art arda çarpıcı olaylar yaşandı. Dink cinayetinin azmettiricisi Yasin Hayal, McDonalds’a bomba attı. Sürekli tehdit aldığı kamuoyuna yansıyan Rahip Santoro, 2006’da öldürüldü. TAYAD’lı bir grup, Trabzonlular tarafından linç edilmek istendi.
İstihbarat Daire Başkanlığı’na atanmasından bir süre sonra Dink’in öldürülmesi, dikkatlerin yine Akyürek’e odaklanmasına yol açtı.
Hayal’i azmettirdiği iddia edilen Erhan Tuncel’in, Akyürek döneminde “polis muhbiri” yapıldığı ortaya çıktı. İstihbarat Daire Başkanı olduğu dönemde, Trabzon’dan gelen “Dink öldürülecek” uyarılarına rağmen gerekli önlemleri almadı. Ancak Akyürek’e ilişkin tüm suç duyuruları sonuçsuz kaldı.
Akyürek, ayrıca tele kulak skandalıyla da gündeme gelmişti. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuran Akyürek, tüm Türkiye’deki telefon, İnternet ve faks haberleşmesine ilişkin kayıtların Emniyet İstihbarat’a verilmesini talep etmiş, mahkeme de bu talebi kabul etmişti.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Dönüşüm mağdurlarından ‘randevu’ tepkisi

SONRAKİ HABER

Tutuklular soğuğa mahkum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...