29 Ocak 2010 00:00

Obama’nın gündeminde işsizlik vardı

ABD Başkanı Barack Obama, Kongrede ABD başkanlarınca her yıl yapılan “Birliğin Durumu” konuşmasını ilk kez yerine getirdi.

Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama, Kongrede ABD başkanlarınca her yıl yapılan “Birliğin Durumu” konuşmasını ilk kez yerine getirdi. Irak’tan Afganistan’a ve Yemen’e kadar dış politikaya dair başlıklara kısaca değinen Obama, konuşmasının büyük bölümünü ABD ekonomisine ayırdı.
Konuşmasında ilk olarak ekonomiye değinen Obama, “Fırtınanın en kötü zamanı”nın aşıldığını iddia etti. İstihdamın arttırılması ve Wall Street’e yeni sıkı düzenlemelerin getirilmesi kararlılığını vurgulayan Obama, ABD bankalarını cezalandırmaya hevesli olmadığını ama ülkeyi korumak istediğini söyledi.
Büyük bankalara vergi getirmelerine Wall Street’in sıcak bakmadığını bildiğini belirten Obama, bu durumu, “Bu şirketler büyük ikramiyeleri dağıtmayı tekrar kaldırabilirlerse, onları ihtiyaçları olduğu zamanda kurtaran vergi mükellefleri için küçük bir miktar vergiyi de ödeyebilirler” sözleriyle eleştirdi.

ASIL MESELE İSTİHDAM
Ekonomiyi canlandırma paketi sayesinde 2 milyon yeni iş gücü yaratıldığı, bu yılın sonuna kadar da 1.5 milyon yeni iş gücü sağlanmasında işlerin yolunda gittiğini ifade eden Obama, “İnsanlar işlerini kaybetmiş durumda. Acı çekiyorlar. Yardımımıza ihtiyaçları var. İstihdam konusu, 2010’da en çok odaklanacağımız konu olmalı” dedi.
Daha fazla istihdam yaratılması için yeni tasarı çağrısında bulunan Obama, Wall Street bankalarının yeniden ödediği 30 milyar dolarlık paranın, küçük işletmelere hayatta kalmaları için gereken krediyi sağlayan halk bankalarına destek için harcanması teklifinde bulundu.
Obama, ayrıca yeni işçiler alan ya da maaşları artıran 1 milyonun üzerinde küçük işletmeye vergi kredisi sağlanmasını tavsiye etti. Küçük işletmelere yönelik sermaye kazancı vergilerini kaldırma çağrısında bulunan Obama, yeni teçhizat ve fabrika yatırımları için küçük büyük tüm iş yerlerine vergi teşviki yapılmasını teklif etti.
ABD’de yayınlanan son istatistiklere göre, Aralık ayı itibariyle 43 eyalette işsizlik oranları artarken, geçen ay 600 bin, genelde de 6 milyon ABD’lin iş bulma umudunu kaybetmişti.
ABD Çalışma Bakanlığı’nın son raporu, Aralık ayı itibariyle başta Güney Carolina, Delaware, Florida ve Kuzey Carolina olmak üzere 43 eyalette işsizlik oranları tekrar yükseldiğini gösterdi. New Jersey’de işsizlik oranı son 33 yılın en yüksek oranı olan yüzde 10.1’e, New York’ta da 26 yılın en yüksek değeri olan yüzde 9’a ulaştı.
‘SAĞLIK REFORMUNU ANLATAMADIM’
ABD Başkanı Obama, konuşmasında sağlık reformu tasarısının geçmesi konusunda da Kongreye baskısını sürdürerek, bunun dev miktardaki bütçe açıklarını azaltacağını ve ABD’lileri sigorta şirketlerinin kötü uygulamalarından koruyacağını söyledi.
Tasarıyla ilgili çabaların azalmasından bir miktar kendisinin de sorumlu olduğunu belirten Obama, “Sağlık reformunu Amerikalılara yeterince iyi anlatamadım” dedi.
Obama, sağlık reformunun hayata geçirilmesine dair çabaları terk etmeyeceği sözünü vererek, “Bu gece konuşmamı bitirdiğimde, daha fazla Amerikalı sağlık sigortalarını kaybetmiş olacak. Bu yıl milyonlarca kişi sağlık sigortasız kalacak. Bu Amerikalıları kaderleriyle baş başa bırakıp gitmeyeceğim, Kongre’deki hiçbir kişi de bunu yapmamalı. Bu kadar yaklaşmışken bu olmamalı. Bir araya gelip Amerikan halkı için bu işi bitirmenin bir yolunu bulalım” diye konuştu.

‘IRAK’TAN AĞUSTOS’TA ÇEKİLİYORUZ’

ABD askerlerinin Afganistan’dan 2011 temmuzunda döneceğini hatırlatan Obama, tüm Afganların haklarını koruyan ve yolsuzluğu azaltan iyi yönetimleri destekleyeceklerini ifade etti. Obama, Afganistan’da zorlu günlerin kendilerini beklediğini, ancak başarının sağlanacağından emin olduğunu söyledi.
Irak konusunda, “Başkan adayı iken bu savaşı sona erdirmeye söz vermiştim. Şimdi başkan olarak da bunu yapıyorum” diyen Obama, Irak’tan ağustos ayı sonuna kadar Amerikan muharip askerlerinin çekilmesi kararlılığını yeniden vurguladı. Obama, seçim sürecinde Irak hükümetini destekleyecekleri ve bölgesel barış ve refahı teşvik etmede Irak halkıyla ortaklıklarını sürdüreceklerini belirterek, “Şundan emin olun: Irak’ta savaş bitmek üzere ve askerlerimiz eve geri dönüyor” dedi.
İran konusunda ise Obama, İranlı liderlerin uluslararası yükümlüklerini yerine getirmedikleri takdirde, bunun “Artan sonuçlarıyla karşı karşıya kalacakları” uyarısında bulundu.
Bilim, eğitim ve buluşları teşvik etmek için dünya genelindeki Müslüman toplumlarla birlikte çalıştıklarını söyleyen Obama, iklim değişikliğiyle mücadelede izleyici olmaktan lider olma aşamasına geçtiklerini ifade etti.
Obama, uluslararası alanda en çok eleştiri aldığı konu olan Guantanamo üssü ile ilgili ise hiç konuşmadı. Göreve gelir gelmez bu üssü kapatma sözü veren Obama, halen bunu başaramamış olmasına rağmen, hiçbir şekilde değinmedi.
ÖNCEKİ HABER

Afganistan için Londra’da buluştular

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...