29 Ocak 2010 00:00

Afganistan için Londra’da buluştular

İNGİLTERE’nin başkenti Londra’da bir araya gelen 70 ülkenin dışişleri bakanları, Afganistan’ın durumu ve bu ülkenin geleceğini masaya yatırdı.

Paylaş

İNGİLTERE’nin başkenti Londra’da bir araya gelen 70 ülkenin dışişleri bakanları, Afganistan’ın durumu ve bu ülkenin geleceğini masaya yatırdı.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, İngiltere Başbakanı Gordon Brown ve BM’nin Afganistan’daki üst düzey
yetkilisi Kai Eide’nin yanı sıra Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Afganistan Dışişleri Bakanı Rengin Dadfar Spanta, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan, Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Markus Kipriyanu’nun da aralarında bulunduğu yaklaşık 70 ülkenin dışişleri bakanları, Londra’daki Afganistan Konferansı’na katıldı. Konferansta ayrıca, NATO, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT), AB, BM ve Dünya Bankası gibi uluslar arası kuruluşlardan temsilciler de yer aldı.
Afgan hükümetine uluslararası desteğin artırılmasının amaçlandığı konferansta, başlıca bu ülkedeki “güvenlik ve terörle mücadele, yönetim ve gelişme ile bölgesel destek konuları” ele alınıyor. Toplantı çerçevesinde ayrıca, Taliban üyelerinin Afgan toplumuna kazandırılmasına yönelik bir yardım fonu oluşturulmasına karar verilmesi bekleniyor.
‘GÜVENLİK’HAD SAFHADA
Bu arada, konferansın yapıldığı Londra’nın merkezindeki Green Park’ta bulunan Lancaster House’da yoğun “güvenlik” önlemleri alındı. Merkezin üstünde sürekli bir helikopter uçarken, konferansa alınan basın mensupları sıkı güvenlik kontrolünden geçirildi.
İngiltere Başbakanı Gordon Brown, bu hafta başındaki basın toplantısında, Afganistan konferansına katılacak ülkelerden, Afgan asker ve polislerini eğitmelerini isteyeceklerini söylemişti.
Brown, “Konferansta, ülkelerin Afgan asker ve polisinin eğitimine nasıl katkı sağlayabileceğini konuşacağız. Umarım, birkaç ülke bu konuya dahil olmayı kabul eder” demişti.
Afganistan’da 9 bin 500 askeri bulunan İngiltere, Afgan asker ve polislerinin eğitilmesi, ülkede istikrar ve refahın artmasıyla birkaç yıl içerisinde bu ülkedeki askerlerini çekmeyi planlıyor.
TÜRKİYE-AFGANİSTAN İLİŞKİSİ
Türkiye ise son olarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile İstanbul’daki görüşmesinde, üçer aylık periyotlarla Afganistan’daki asker ve polisin eğitilmesi ve “terörle mücadele” konusunda Afganistan ile daha yakın iş birliği yapılmasını kararlaştırmıştı.
Londra’daki konferansın ardından gelecek aylarda Afganistan’la ilgili benzer bir uluslararası konferansın ülkenin başkenti Kabil’de yapılması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Sırada Yemen mi var?

SONRAKİ HABER

Obama’nın gündeminde işsizlik vardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...