29 Ocak 2010 00:00

Sırada Yemen mi var?

İngiltere’de Afganistan işgalini konuşmak için bir araya gelen dışişleri bakanları, toplantı arasında Yemen’i de gündemlerine aldılar.

Paylaş

İngiltere’de Afganistan işgalini konuşmak için bir araya gelen dışişleri bakanları, toplantı arasında Yemen’i de gündemlerine aldılar.
İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Yemen’e “daha fazla reform yaparak El Kaide gibi terör örgütlerini ülkesinde barındırmama” çağrısında bulunurken, Yemen Dışişleri Bakanı Ebubekir El Kirbi, hükümetinin “reformlar” konusundaki bağlılığını dile getirdi.
İngiltere, Noel günü bir ABD yolcu uçağına saldırı girişiminde bulunan Nijeryalı Ömer Faruk Abdulmuttalib’in, Yemen’le bağlantısının ortaya çıkmasının ardından, Yemen’le ilgili uluslararası bir toplantı yapılması çağrısında bulunmuştu.
Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 20 ülkenin dışişleri bakanları ve Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinden temsilciler, dün Londra’da düzenlenen Yemen Güvenlik Toplantısı’nda bir araya geldi.
Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun temsil ettiği ve iki saat süren toplantının ardından Miliband, Clinton ve Ebubekir El Kirbi ortak bir basın toplantısı düzenledi.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndaki toplantıda ilk olarak ev sahibi David Miliband söz alarak, toplantının sonuç bildirgesini okudu.
Miliband, “Buradayız, çünkü Yemen’in, halkını ve tüm bölgeyi etkileyecek bir krizle karşı karşıya olduğunu biliyoruz” dedi.
Yemen Dışişleri Bakanı El Kirbi, toplantının sonucundan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Yemen’e uluslararası toplumun vereceği desteğin önemine dikkat çekti. El Kirbi, “Bugün üzerinde anlaşılan konular, anlaşmak istediğimiz ve başarmak istediğimiz konulardı” diye konuştu.
Ülkesinin reformlar konusundaki bağlılığını dile getiren El Kirbi, daha önce Londra’da öğrenci olduğu tespit edilen Ömer Faruk Abdulmuttalib’in “Yemen’de radikalleştiğine” dair açıklamaları eleştirerek, “Dört yılını Londra’da geçirmiş, ancak sadece 1 yılını Yemen’de geçirmiş. Radikalleşme nerede olmuştur” diye sordu.
ABD Dışişleri Bakanı Clinton da, Yemen’in istikrarsızlığının, ulusal güvenlik konusunda öncelikli bir konu olduğunu iddia ederek, “Yemen halkına yardım etmek için uluslararası toplum daha fazla şey yapmalı. Yemen hükümeti de daha fazla şey yapmalı. Başarılı bir sonuç alınması için bir ortaklık olması gerekiyor” dedi.
ÖNCEKİ HABER

BASIN TURU

SONRAKİ HABER

Afganistan için Londra’da buluştular

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...