29 Ocak 2010 00:00

Marx’ı döndüren yazar öldü

AMERİKALI Muhalif Tarihçi, Yazar Howard Zinn, önceki gün hayatını kaybetti.

Paylaş

AMERİKALI Muhalif Tarihçi, Yazar Howard Zinn, önceki gün hayatını kaybetti. Zinn, Genco Erkal’ın oynadığı tek kişilik oyun “Marx’ın Dönüşü”nün ve Amerikan tarihini sınıf mücadelesi gözünden inceleyen “Öteki Amerika” kitaplarının yazarıydı.
87 yaşındaki Howard Zinn, ülkesinde Vietnam karşıtı görüşleriyle ve “Öteki Amerika” kitabıyla tanınıyordu. Zinn, kalp krizinden hayatını kaybetti.
Boston Üniversitesi onursal profesörü olan Howard Zinn 24 Ağustos 1922’de New York, Brooklyn’de bir fabrika işçisinin oğlu olarak dünyaya geldi. Gençlik yıllarında üç yıl tersane işçiliği yapan Zinn, II. Dünya Savaşı sırasında Amerikan Hava Kuvvetleri’ne katılmış ve madalya kazanmış bir savaş gazisi oldu. Ordudan ayrıldıktan sonra New York Üniversitesi’ni bitirdi; ardından Colombia Üniversitesi’nde tarih doktorası yaptı. Daha sonra sırasıyla Atlanta Spelman Koleji ve Boston Üniversitesi’nde dersler verdi. Doktora sonrası çalışmalarını Harvard Üniversitesi’nde yapan Howard Zinn, Paris ve Bologna Üniversitelerinde konuk profesör olarak bulundu.
‘70’lerde Vietnam Savaşı’nı, ‘80’lerde Latin Amerika’da uygulanan ABD politikalarını ve ‘90’da Körfez Savaşı’nı en etkili şekilde eleştiren ve bu politikaların eleştirildiği eylemlerin içinde bizzat yer alan bir aydın oldu.
Zinn, Öteki Amerika eserinin adının geçtiği Can Dostum filminde de küçük bir rol oynamıştı.
Otobiyografisinde kendisi hakkında şunları yazmıştı: “Başından beri öğrettiklerime kendi tarihim ilham verdi. Başka bakış açılarına karşı da adil olmaya çalıştım ama ‘objektiflik’ten daha fazlasını istiyordum; öğrencilerin sınıftan çıkarken sadece daha iyi şeyler öğrenmiş olmalarını değil, sessizliğin güvenliğini terk etmeye daha hazır, fikirlerini söylemeye ve gördükleri yerde adaletsizliğe karşı çıkmaya yatkın olmalarını istedim. Bu tabii ki başıma çok bela açtı.”
NELER DEDİLER?
Noam Chomsky: Amerikan entelektüel ve ahlaki kültürüne inanılmaz katkılar yaptı. Amerika’nın vicdanını yapıcı anlamda değiştirdi. Bu bakımdan onunla karşılaştırılabilecek başka biri yok. Zinn’in eserleri bütün bir kuşağın algısını ve anlayışını değiştirdi.
Ben Affleck: Howard’ın müthiş bir beyni vardı ve Amerikan siyasi hayatının en önemli seslerinden biriydi. Tartışmanın demokrasi ve Amerika’nın kendisi için ne kadar kıymetli ve gerekli olduğunu bana öğretmişti. Tarihi seçkinlerin değil, sıradan insanların yaptığını öğretmişti. Onu kişisel olarak tanıyacak kadar şanslıydım.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Ailece direnişteler

SONRAKİ HABER

Devrimin ayak izlerini Küba’da sürmek (2)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...