30 Ocak 2010 00:00

Sivil dikta tartışması alevlendi

AKP Hükümeti’ne yönelik ‘sivil dikta’ eleştirileri gün geçtikçe artıyor. Bu eleştiriler artık o kadar çok konuşulur oldu ki, neredeyse her tartışma buraya bağlanıyor.

Paylaş

AKP Hükümeti’ne yönelik ‘sivil dikta’ eleştirileri gün geçtikçe artıyor. Bu eleştiriler artık o kadar çok konuşulur oldu ki, neredeyse her tartışma buraya bağlanıyor. Bu eleştiriler son olarak ‘Terörle mücadelede koordinasyon’ gerekçesiyle kurulacak yapının F (Fetullah Gülen) tipi, dikta olarak eleştirilmesiyle gündeme geldi.
Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı (KDGM) kurulmasına ilişkin tasarının TBMM’deki görüşmelerinin ilk gününde, dikta ve karargah tartışması yaşandı. CHP, KDGM ile “F tipi ve AKP istihbaratı oluşturulduğunu” öne sürdü.
KART’TAN SORULAR
Hükümetin “terörle mücadelede koordinasyon” sağlaması amacıyla kurulmasını istediği KDGM için görüşmeler genel kurulda dün başladı. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, “Yeni istihbarat düzenlemesi ile sayıları 10-15 arasında olduğu belirtilen özel mobil dinleme araçları kontrol altına alınacak mı? Bu araçların kim, hangi kurum tarafından kullanıldığı ortaya çıkacak mı? Yoksa bu müsteşarlık bünyesine alınacak mıdır” diye sordu.
KARANLIK İLİŞKİLER YASALLAŞIYOR
Bu düzenlemenin, kirli ve karanlık ilişkileri kurumsal hale dönüştüreceğini öne süren Kart, okyanus ötesi esrarengiz ilişkilerin kurumsal hale getirileceğini iddia etti.
Kart şöyle konuştu: “Tasarının 18. maddesinde İçişleri Bakanlığı’na taşrada 81 ilde gerek duyulması halinde ‘il sosyal ve etüt proje müdürlüğü’ kurulması öngörülüyor. Bunun anlamı F tipi yapılanmanın ve AKP istihbaratının ülke ölçeğine yaygınlaştırılmasıdır. AKP modeli istihbarat örgütlenmesinin nihai yapılanmasını oluşturan bir tasarı. Mutlak iktidar arayışının çatısı örülüyor. Ancak dikta yönetimlerinde, kamu düzenini böyle merkezi bir yapılanma ile düzene sokmaya dönük yapılanmalar öngörülür. Franco da Salazar da, Hitler de, Mussolini de bu yapılanmalara gitmiştir.”
İçişleri Bakanı Beşir Atalay ise kendilerinin hukuk ve demokrasi için çaba gösterdiğini savunarak, “Bunlar nereden çıkıyor, hayretle karşılıyorum” dedi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

2. SiNCAN iDDiASINA TSK’DAN CAVAP

SONRAKİ HABER

Şemdinli’de EMASYA sırrı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...