30 Ocak 2010 00:00

Süreci hükümetin tavrı belirleyecek

TEKEL işçilerinin Ankara’da sokakta direnişlerinin 45. gününde Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ile Başbakan Erdoğan...

Paylaş

TEKEL işçilerinin Ankara’da sokakta direnişlerinin 45. gününde Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ile Başbakan Erdoğan arasındaki görüşme sonunda, Hükümet’e gerekli çalışmalar için 1 Şubat Pazartesi’ne kadar süre tanındı. İşçilerin açlık grevi de Pazartesi gününe ertelendi.
Başbakanlık Resmi Konutu’nda önceki gün saat 18.00’de başlaması gereken görüşme, Başbakan’ın geç katılması nedeniyle yaklaşık bir saat gecikmeli başladı. Görüşmeye Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile Türk-İş’ten Genel Mali Sekreter Ergün Atalay ve Genel Eğitim Sekreteri Nihat Yurdakul da katıldı.
Görüşme sonunda Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Başbakanlık Konutu önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, sorunun çözümünün bir çalışmayı gerektirdiğini, Pazartesi’ne kadar Maliye Bakanı Şimşek ile Bakan Yazıcı’nın birlikte bir çalışma yapacağını, daha sonra Başbakan’a sunacaklarını ifade etti. “Sayın Başbakan bizi tekrar çağıracak, oturup değerlendireceğiz” diyen Kumlu, “Hükümet tarafından yapılacak çalışmayı görmeden, kendilerinin de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da birşey söylemesinin mümkün olmadığını” savundu.
‘ÖNCE ÇALIŞMAYI GÖRELİM’
Bir gazetecinin, “Görüşmeden sonra umutlu musunuz?” sorusuna, “Şu iki saatlik görüşme bile bu işin nasıl yürüdüğünü gösteriyor. Onun için burada ‘umutluyuz, olumlu, olumsuz’ ifadelerini kullanıp, sonradan bir olumsuzluk olursa yanlış anlaşılır. Onun için biz çalışmayı görmeden, bizim de Sayın Başbakan’ın da birşey söylemesi mümkün değil. Çalışmayı gördükten sonra sizlerle tekrar paylaşırız” yanıtını verdi. Çalışmanın içeriğinin sorulması üzerine Kumlu, içeriğinin ne olacağının belli olmadığını söyledi.
‘İŞÇİLERE GİDİN YA DA GİTMEYİN DİYEMEM’
“TEKEL işçilerinin Türk-İş önündeki eylemlerinin devam edip etmeyeceği” yönündeki soru üzerine de Kumlu, “Neticeyi almadan oradaki insanlara birşey söyleyemeyiz. Bu neticeyi aldıktan sonra. Sayın Başbakan’ın ‘üç beş gün içerisinde bu işi halledin’ demesinin nedeni de bu. Yani ‘çalışmayı bitirin’. O çalışmayı gördükten sonra biz arkadaşlarımızla oturup, sizinle, onlarla ‘arkadaş durum bu’, ‘gidin’ mi diyeceğiz, eyleme ‘devam edin’ mi diyeceğiz? Orada belli olacak” diye konuştu.
TALEPLERİMİZ BİLİNİYOR
“4C’den geri dönüş var mı?” sorusu üzerine de Kumlu, “4/C midir, 4/B midir? Mevcut şartlarımızı, düşüncelerimizi biliyorsunuz. Arkadaşlarımızın özlük haklarıyla başka kamu kurum, kuruluşlara aktarılmaları. Ama bu bir maliyet gerektiriyor. Bunların hesabı kitabı yapılacak. 4/C mi olacak, 4/B mi olacak? Bununla ilgili yorum yapmak yanlış olur” dedi.
KUMLU İŞÇİLERE SESLENDİ
Daha sonra Türk-İş binasına gelen Kumlu, toplantıya katılmayan Tekgıda-İş Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel’in odasında görüşmeye ilişkin bilgi verdikten sonra işçilere seslendi.
Kumlu görüşmeyi ve Hükümet’in Pazartesi’ne kadar çalışma yapacağını aktardıktan sonra, işçilerden 45 gündür gösterdikleri sabrı bir süre daha devam ettirmelerini istedi. Kendisinin de sabaha kadar uyuyamadığını belirten Kumlu, “Sendikacılar burada oturuyor biz donuyoruz derseniz haksızlık edersiniz” diye konuştu. 45 gündür işçilerin yanında olduklarını, zaman zaman “Kumlu istifa” sloganı atılmasına rağmen hiç yadırgamadığını, çünkü bunun görevleri olduğunu belirten Kumlu, “çalışmayı bir görelim” dedi.
(Ankara/EVRENSEL)

BİR YANI UMUT BİR YANI ÖFKE
Kumlu, işçilere, “Görüşmenin neticesini almadan size, ‘Bırakın gidin’ diyemiyorum. Olumlu bir şekilde bu neticeyi alıp sizlerin sağ salim çoluğunuza çocuğunuza kavuşmanızı temin etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Tekgıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel de görüşmeden sonuç çıkması umudunda olduğunu belirterek, açlık grevini Pazartesi’ne kadar ertelediklerini açıkladı. Konuşmalar işçilerin, “Biz haklıyız, biz kazanacağız” ve “Ölmek var, dönmek yok” sloganlarıyla karşılandı.
İşçilerden bir kısmı açıklamayı tatmin edici bulmazken, bir kısmı ise görüşmenin “sorunun çözümü için bir umut ışığı olduğu” görüşünü dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

İzmir’de okullar karanlıkta kaldı

SONRAKİ HABER

HAYAT YAZILARI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...