30 Ocak 2010 00:00

İzmir’de okullar karanlıkta kaldı

OKULLARIN elektrik, su vb. en temel ihtiyaçları için bile ödenek ayrılmaması ve özelleştirmelerin geldiği nokta İzmir’de 550 okulun elektrik borcunu ödeyememesi yüzünden karanlıkta kalması ile gün yüzüne çıktı.

Paylaş

OKULLARIN elektrik, su vb. en temel ihtiyaçları için bile ödenek ayrılmaması ve özelleştirmelerin geldiği nokta İzmir’de 550 okulun elektrik borcunu ödeyememesi yüzünden karanlıkta kalması ile gün yüzüne çıktı. Yarıyıl tatilini fırsat bilen TEDAŞ, Torbalı’da 22 okul ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile İzmir genelinde bir çok okulun ve hatta Halk Eğitim merkezlerinin ödenmemiş borçları yüzünden elektriğini kesti. Okullara daha önce uyarı yazıları yollayan TEDAŞ’ın enerjisiz bıraktığı okullar ise, velilerin üzerine yıkılmış giderlerini karşılamakta zorlanıyor. Son olarak Gediz Elektrik Anonim Şirketi İzmir İl Müdürlüğü bölge işletmelerinde ulaştırdığı resmi yazıyla 28 Ocak 2010 itibari ile derhal kesme işlemlerinin başlatılması emrini verdi. Eğitim-Sen şubelerinden alınan bilgiye göre ise, tatil dönemi olmasına rağmen okullarda idari kadro, öğretmen ve hizmetlilerin bulunduğu ve kışın soğuk yüzünü gösterdiği bugünlerde aydınlanmanın yanı sıra ısınmadan da mahrum kaldıkları bildirildi.
BORÇLAR YENİ DEĞİL!
Okulların TEDAŞ’a olan borcu ise az-buz değil. İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü bu rakamı 5 milyon lira olarak açıklarken, TEDAŞ’a göre ise rakam 8.6 milyon lira. Üstüne üstlük bu borçlar geçmişe dönük olarak yaklaşık 20 yıllık biriken borçlar. Faturalar Milli Eğitim Bakanlığı ve İl Özel İdaresi’nin çıkarttığı ödeneklerle karşılanmaktaydı ancak eğitimin paralı hale gelmesi devlet okullarının dahi kendi giderlerini karşılamaya zorunlu bırakılması ortaya ışıksız okul tablosunu çıkardı.
Okullarda elektrik kesintilerinin başladığı ilçelerden birisi olan Torbalı Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. yetkilileri; Durumun sadece Torbalı ilçesi ile sınırlı olmadığını diğer ilçelerde de borcunu ödemeyen okulların elektriklerinin kesildiğini ve kesilmeye devam edeceğini ifade ederken, yönetim kurullarından kendilerine gelen emrin kesin olduğunu ve tüm borçlu okulların elektriklerinin kesilmesi ve borçları ödenmeden kesinlikle açma işlemi yapılmamasını belirttiğini ifade ettiler.
OKULLAR AÇILDIĞINDA NE OLACAK!
Elektriklerinin kesilmesi ile İnternet bağlantıları da kesilen okulların ve müdürlüklerin Milli Eğitim Bakanlığı ile bağlantıları kesik. 28 Ocak itibarı ile elektriği kesilen milli eğitim müdürlükleri ve okullarda hiçbir işlem yapılamıyor.
Yetkililer yarıyıl tatili nedeni ile okulların kapalı olmasının durumun vahametini gizlediğini ancak okulların yarıyıl tatili ardından açılamama tehdidi ile karşı karşıya olduklarını ifade ediyor.
Torbalı ilçe milli eğitim yetkilileri geçtiğimiz yıl elektrik bütçesi olarak 100.000 TL ayrılıp ödendiğini ancak ilköğretimlerin hali hazırda 300.000 TL civarı elektrik borcu bulunduğunu ifade ederken. Torbalı elektrik dağıtım şirketi yetkilileri bu rakamı 400.000 TL civarı olarak açıklıyor.
PAZARTESİ’YE KADAR ÇÖZÜLMEYE ÇALIŞILACAK
TEDAŞ yetkilileri, “İzmir Valiliği’ne en son uyarı yazımızı 2009 Ekim’inde gönderdik. Ancak herhangi bir yanıt gelmedi. Son uyarı yazımızın süresi de 29 Ocak’ta doluyor. Pazartesi son durum raporlarını düzenleyeceğiz. Kesmekten başka çaremiz yoktu” diyor.
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise; başta TEDAŞ yetkilileri olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı, Valilik ve İzmir İl Özel İdaresi ile görüşme yaptıklarını bildirdi. İl Müdürü, Mehmet Ragıp Üye, gerekli tüm girişimleri yaptıklarını ve Bakanlıktan gelecek ödenekle borcu ödeyip Pazartesi gününe kadar çözüm için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
Eğitim-Sen 2 No’lu Şube’den yapılan açıklamada, Anayasanın 42. madddesinde ilköğretimin zorunlu ve parasız olduğu hatırlatılarak, bu nedenle okullara yeterli ödeneğin derhal verilmesi, su ve elektrik gibi zorunlu giderlerin ücretsiz olması gerekliliği vurgulandı.
(İzmir/EVRENSEL)
Ayşen Güven - Zafer Yaman
ÖNCEKİ HABER

Topbaş’ın bahanesi kalmadı

SONRAKİ HABER

Süreci hükümetin tavrı belirleyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa