30 Ocak 2010 00:00

İşçiler, hükümete karşı ‘TEK-EL’ olacak

ÇİĞLİ Organize Sanayi işçileri, TEKEL ve belediye işçileri ile emek ve demokrasi güçleri, TEKEL işçilerine “Yalnız değilsiniz” mesajı iletmek için eylem yaptılar.

Paylaş

ÇİĞLİ Organize Sanayi işçileri, TEKEL ve belediye işçileri ile emek ve demokrasi güçleri, TEKEL işçilerine “Yalnız değilsiniz” mesajı iletmek için eylem yaptılar. AKP Hükümeti’nin işçi düşmanı politikalarına karşı ses çıkarmak için bir araya geldiklerini ifade eden Çiğlili emekçiler, Türk-İş’e de işçilerin taleplerinin kabul edilmediği bir anlaşmaya yanaşmaması çağrısında bulundular.
Emekçiler, “TEKEL işçisi yalnız değildir”, “AKP 4-c’yi al başına çal”, “Birleşe birleşe kazancağız”, “Genel grev genel direniş” sloganlarıyla Çiğli merkezden AKP ilçe binasına yürüdüler.
DEVLETİ SOYAN AKP’DİR
Kitle adına açıklama yapan Haber-Sen İzmir Şube Yöneticisi Hüseyin Özdem, “Sermaye karşısında uysal koyun olan Başbakan, sıra işçiye gelince dikleniyor ve saldırganlaşıyor” dedi. Başbakan’ın, yaptığı her konuşmada TEKEL işçilerini suçladığına ve azarladığına dikkat çeken Özdem, “Sanki ülkeyi TEKEL işçileri soymuş. İşçiler milletvekili maaşı almış gibi Başbakan işçileri çok para almakla ve devletin malını yemekle suçluyor. Şimdi Başbakan’a şunu söylüyoruz: Biz devletin parasıyla kendimize gemicik almadık. Devleti soyan AKP’dir” dedi. TEKEL işçilerinin, gösterdiği direnişle Başbakan’a geri adım attırdığını söyleyen Özdem, 3 Şubat’ta yapılacak grevin başarılı olması için Çiğli’de hep birlikte çalışacaklarını dile getirdi.
TÜRK-İŞ DE KARARLI OLSUN
Başbakan’la görüşecek olan Türk-İş yöneticilerine de bir çağrıda bulunan Özdem, “TEKEL işçilerinin taleplerinin kabul edilmediği hiçbir anlaşmaya yanaşmayın” dedi. Özdem şöyle devam etti: “Mücadele artık TEKEL işçisinin mücadelesi olmaktan çıkıp tüm işçi ve emekçilerin mücadelesine dönüştü. Her zaman olduğu gibi bugünden sonra da TEKEL işçilerinin yanında yer alacağız.”
TEKEL işçisi Ruşen Turan ise TEKEL işçilerinin 44 gün önce yaktığı ateşin her gün daha da büyüdüğünü söyledi. Hükümete seslenen Turan, “Ey işçi düşmanı AKP iktidarı, kazanılmış haklarımıza saldırmaktan vazgeç! Kolay lokma olmadığımızı her gün söylüyoruz. Yarın da söylemeye devam edeceğiz” dedi.
ZAMAN’A TEPKİ
Zaman gazetesinde işçilerle ilgili yapılan haberlere tepki gösteren Turan, “Zaman gazetesi yalan haber yapıyor. İşçilerle görüşme zahmetinde bulunmuyor. Basına gösterdiği bordroları görmezden geliyor. Zaman okurlarına sesleniyorum; yine de Zaman’ı okumaya devam edecek misiniz?” dedi.
Ankara’dan yeni gelmiş olan TEKEL işçisi Besra Akgül de yaptığı konuşmada; “Tüm emekçilerin geleceği için direnişe devam ediyoruz. Türk-İş’in aldığı 1 günlük genel grev kararını da olumlu karşılamıyoruz. Türk-İş yöneticileri aklını başına toplasın ve işçilerin mücadelesini yükseltecek kararlar alsın” dedi.
Eyleme katılan Tuzla TEKEL Fabrikası’ndan bir işçi, söz alarak Başbakan’a seslendi: “TEKEL işçileri yatıyor diyerek gerçeği çarpıtıyorsunuz. Çarpılmaktan korkmuyor musunuz? Biz yatmıyoruz, Tuzla’da 2 yıldır tonlarca çamur aktardık, Balatçık’ta kadın işçiler dayanılmaz sıcakta balya sıyırdılar, tütün tozları terli bedenlerine, ciğerlerine yapıştı, çarpılırsınız doğru konuşun.”
Eylem sonrası Çiğli ilçe binasında toplanan sendika, siyasi parti ve dernek yöneticileri, toplantı yaparak TEKEL işçilerinin mücadelesinin nasıl büyütüleceğini tartıştılar. 3 Şubat grevi için Organize’de ve mahallelerde çalışma yürütülmesini kararlaştırdılar. Toplantıya Genel-İş Çiğli işyeri temsilcileri, Haber-Sen yöneticisi, Gıda-İş temsilcisi, EMEP, Halkevleri, Varto-Der, ÖDP, ÇEKEV ve TEKEL işçileri katıldı. (İzmir/EVRENSEL)

Maltepe’de destek eylemi

MALTEPE Demokrasi Platformu, TEKEL işçilerine destek amacıyla Maltepe Beşçeşmeler Meydanı’nda toplanarak, Maltepe Merkez Meydanı’na yürüdü. Yaklaşık 400 kişinin yürüdüğü eyleme, TEKEL işçileri de katıldı. Yürüyüşte sık sık “TEKEL işçisi yalnız değildir”, “Genel grev genel direniş”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “TEKEL işçisi direnişin simgesi” sloganları atıldı. Yürüyüş, Maltepe Merkez’de yapılan basın açıklamasıyla sona erdi. (İSTANBUL)
Ali Kavak
ÖNCEKİ HABER

3 Şubat’ta grevdeler

SONRAKİ HABER

Canla başla çalışacağız!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...