30 Ocak 2010 00:00

Öğretmenler pazar günü Ankara’da buluşuyor

MERSİN Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (AYÖP) Sözcüsü Şafak Bay, Türkiye’de savaşa ve silaha eğitimden daha çok önem verildiğini belirterek, 10 yıla kadar bir milyondan fazla öğretmenin açıkta kalacağını söyledi.

Paylaş

MERSİN Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (AYÖP) Sözcüsü Şafak Bay, Türkiye’de savaşa ve silaha eğitimden daha çok önem verildiğini belirterek, 10 yıla kadar bir milyondan fazla öğretmenin açıkta kalacağını söyledi.
Türkiye’de her yıl üniversite bitirip diplomasını alan binlerce öğretmen, eğitim alanındaki yetersizlikten kaynaklı işsizler kervanına katılıyor. Yaşanan bu sorunun çözümü amacıyla ülkenin 4 bir yanında bir araya gelen binlerce öğretmen, geçen yıl eylül ayı başlarından itibaren Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu’nu (AYÖP) kurarak platform çatısı altında çalışmalara devam etti. AYÖP’lü öğretmenler, 31 Ocak Pazar günü, Ankara Abdi İpekçi Parkı’nda sorunun çözümü için düzenleyecekleri mitingin çalışmalarını yürütüyorlar.
Mitinge, iktidar partisi dışında tüm siyasi partilerin, genel başkanlık ve üst düzey yöneticileri bazında katılım göstereceği vurgulanıyor. AYÖP Mersin Sözcüsü Şafak Bay, “Türkiye’de bugün itibariyle atama bekleyen 310 bin civarında öğretmen var. OECD ülkeleri baz alındığında, ilköğretimde 216 bin 52, ortaöğretimde 98 bin 453, toplamda 314 bin 505 öğretmen açığı var. Bu sayı, Bakan Nimet Çubukçu’nun ifade ettiği şekilde ise 76 bin 721’dir. Bu kadar öğretmen açığına rağmen şubatta atama yapılmamaktadır” dedi.
TEHDİT EDİLİYORUZ
Her gelen hükümetin eğitime neşter vurduğunu dile getiren Bay, Türkiye’nin eğitim yarasının her gün daha çok kanadığını ve kimsenin pansuman yapmaya niyeti olmadığını söyledi. Öğretmen açıklarını kadrolu ve güvenceli bir şekilde kapatmak yerine 300 ile 500 lira arasında değişen ücretlerle öğretmenler çalıştırıldığını kaydeden Bay, söz konusu öğretmenlerin iş güvencesinin, okul müdürlerinin iki dudağı arasından çıkacak sözlere bağlı olduğunu vurguladı. Öğretmenlerin işten atılmayla ilgili tehditler aldığını belirten Bay, “Kimisi ziraat mühendisi, kimisi at yetiştiricisi, kimisi seracılık mezunu, kimisi de öğretmenlik bitirmiş. 100 bine yakın insan çalıştırılıyor” diye konuştu.
10 ÖĞRETMEN İNTİHAR ETTİ
10 yıl sonra ataması yapılmayan öğretmenlerin sayısının 1 milyonu aşacağını belirten Bay, “Hükümetin en yetkili ağzı Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bu sorunu 10 yıl içinde çözeceğini söylüyor ama her yıl yapılan atama sayısını ve mezun olan eğitim fakültesi, fen edebiyat fakültesi, açık öğretimden öğretmenlik yolu açılan öğretmen adaylarını hesaba kattığımızda, 10 yıl sonra bekleyen öğretmen sayısı 1 milyonu bulacaktır. Bu da yetmezmiş gibi tıp fakülteleri ve diğer fakültelere de öğretmenlik yolu açılarak, açık öğretimin birçok bölümüne öğretmenlik hakkı verilerek, yeni eğitim fakülteleri açılarak sayı katlanıyor” diye konuştu.
Bay, 10 öğretmenin ataması yapılamadığı için intihar ettiğini vurgulayarak, “Türkiye’de silaha, savaşa istenildiği zaman para bulunuyor, ancak iş eğitime geldiğinde bütçelerin yetmediğini dile getiriyorlar. Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere çoğu köyde doğru dürüst okul bulunamıyor. Savaş herhalde eğitimden daha önemlidir. Bilemiyorum, onca bütçe savaşa harcanıyor, eğitime geldiğinde ise ortada bir şey yok” dedi. Bay, Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu’nun (AYÖP)
31 Ocak 2010 Pazar günü Ankara Abdi İpekçi Parkı’nda yapacağı mitinge herkesi davet etti.

ÖNCEKİ HABER

Cezaevinde herkes halinden memnunmuş!

SONRAKİ HABER

Gebze’den dayanışma çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...