30 Ocak 2010 00:00

Hasankeyf Girişimi’nden bankalara son uyarı

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, tarihi antik kent Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı Projesi’ne kredi sağlamak için hükümetle görüşmeler yapan Akbank ve Garanti Bankası’na son uyarısını yaptı.

Paylaş

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, tarihi antik kent Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı Projesi’ne kredi sağlamak için hükümetle görüşmeler yapan Akbank ve Garanti Bankası’na son uyarısını yaptı.
Bundan bir hafta önce boykot kararını açıklayan girişim, baraj projesine kredi vermeyi düşünen bankalara bir uyarı mektubu göndermiş, kültür ve doğa katliamına ortak olmamalarını istemişti.
Avrupa ülkelerinin Ilısu Barajı’ndan dış kredi desteğini çekmesinden sonra, hükümetin proje için kredi bulma çalışmaları sürerken, Akbank ve Garanti Bankası’nın kredi desteği sunma yönünde çalışmalarının halen sürdüğü, en kısa zamanda bu çalışmalara son verildiği açıklanmazsa, tüm Türkiye çapında söz konusu bankaların boykot edileceği belirtildi. Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi yaptığı açıklamada, “Bu bankalara son uyarımızdır. Aksi takdirde tüm çevre ve doğa dostu olan insanların, en kısa zamanda Akbank ve Garanti Bankası’nda bulunan hesaplarını kapatmalarını, neden kapattıklarını yazılı olarak bankalara bildirmelerini istiyoruz” denildi.
‘BU NE PERHİZ, BU NE LAHANA TURŞUSU!’
Mardin Çevre Ekoloji ve Yaban Yaşamı Destekleme Derneği’nden Nusret Çakar tarafından yapılan açıklamada, konuya ilişkin karar aşamasında oldukları öğrenilen bankaların karar süreçlerinde etkili olmak için son bir uyarı yapma ihtiyacı doğduğu, böyle bir kararın verilmesi halinde, kültür mirasını yok edecek, doğada ciddi tahribatlara neden olacak ve on binlerce insanı zorla göç ettirecek olan böyle bir projeye destek sunmakla, yıllardır sanatsal ve kültürel etkinliklere ve doğal yaşama destek sunan iki bankanın, bugüne kadar yaptıkları ile çelişeceği belirtildi.
‘SON ÇAĞRIMIZDIR’
Ilısu Barajı’nın yapımında kullanılacak krediyi bulma çalışmalarına yönelik bilgi aktarımı da yapılan açıklamada, girişim tarafından kredi desteği sunma ihtimali olan 12 Türk bankasına birer mektup yazarak Ilısu Barajı Projesi’ne ilişkin kaygıların dile getirildiği, projeye destek verecek bankalardan konuya ilişkin bir açıklama gelmediği vurgulandı. Açıklama söyle sürdürüldü: “Dicle Havzası ve Hasankeyf antik kenti henüz kapsamlı bir şekilde araştırılmadığı için tahmin bile edemeyeceğimiz değerlerimiz 313 kilometrekare büyüklükteki bir barajın sularına gömülecektir. Tüm bu gerçeklerin bilinmesine rağmen şayet bu bankalar, Ilısu Projesi’ne finansal destek verirlerse, ulusal ve uluslararası düzeyde farklı etkinliklerle protesto edileceklerdir. Bu bankalarda hesabı olan konuya duyarlı tüm şahıs ve kurumlar, hesaplarını kapatacak ve söz konusu bankalarla bütün ticari ilişkilerini sonlandıracaklardır. Kültür, insan ve doğaya karşı yapılacak olan bu kıyıma, kendilerine biçtikleri misyon ve ilkelerini de göz önünde bulundurarak ortak olmamaları konusunda, Akbank ve Garanti bankalarına son bir çağrıda bulunuyoruz.” (DİHA)
ÖNCEKİ HABER

Ayşenur Şimşek ölümünün 15. yılında unutulmadı

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...