30 Ocak 2010 00:00

Getir lastiği, al parayı!

CİZRE Emniyet Müdürlüğü’nün ardından Batman Emniyet Müdürlüğü de, Newroz öncesi kentte “getir lastiği al parayı kampanyası” başlattı.

Paylaş

CİZRE Emniyet Müdürlüğü’nün ardından Batman Emniyet Müdürlüğü de, Newroz öncesi kentte “getir lastiği al parayı kampanyası” başlattı. Polise lastik götüren çocuklara 1 ile 5 TL arasında para veriliyor.
Batman polisinin çocukları para karşılığı böyle bir uygulamaya alet etmesi, uygulamanın yayılacağını gösteriyor. Yoksulluğu en derinden yaşayan bölge halkı ve özellikle çocukların para karşılığı böyle bir uygulamaya alet edilmesi tepkiye neden olurken, uygulamanın, Newroz öncesi yaygınlaşmaya başlaması da dikkat çekti. Kentte toplanan lastikleri polise teslim eden çocuklara 1 ile 5 TL arasında ücret verileceğinin duyurulmasının ardından, çocuklar, kenar semtlerden lastik toplayarak para karşılığında polise veriyor.
ÇOCUKLAR KATILIYOR
A.Ç, yaklaşık bir hafta önce trafik polisinin kendisini durdurduğunu belirterek, şu iddiada bulundu: “Ehliyetim olmadığı için bana para cezası keseceğini söyledi. Ben de sesimi çıkarmadım. Ancak daha sonra bana bir teklifte bulundu. Batman’da karakol önlerinde toplanan lastikleri aracımla TÜPRAŞ önüne taşımamı istedi. Ben de kabul ettim. Gittiğimde, yaşları 7 ile 10 arasında değişen küçük çocuklar, boylarından büyük lastikleri aracıma yüklediler. Çocuklar bu lastikleri kamyonlara taşıyorlardı.” Çocuklara lastik toplama karşılığında para verileceğinin polis tarafından söylendiğini belirten A.Ç, “Batman yoksul bir kenttir. Sokakta çalışan çocuk sayısı çok fazla. Bunu duyan çocuklar da sırf bir iki kuruş elde edebilmek için emniyete lastik taşıyor” dedi.
Polisin bu kampanyasının çocukları hırsızlığa da ittiğini ifade eden A.Ç, “Lastikleri kamyona yükleyen çocuklara Ali Komiser diye bir polis, küfür edip sadece 50 kuruş veriyordu. Lastikleri TÜPRAŞ’ın bulunduğu alana kadar aracımla götürdüm” diye konuştu.
CİZRE’DE DE YAPILMIŞTI
Daha önce Şırnak’ın Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü de aynı uygulamada bulunmuştu. Cizre Emniyet Müdürü Aydın Akkoca, lastikleri toplama gerekçesi olarak, “mahalle, cadde ve ara sokaklara gelişigüzel atılmış lastiklerin, görüntü kirliliğine neden olduğu gibi yakıldığı zaman da çevre kirliliği oluşturmasını” göstermişti.
(Batman/DİHA)
Mekiye Görenç
ÖNCEKİ HABER

Artuklu Üniversitesi Kürtçe eğitimine hazır

SONRAKİ HABER

EMEP’TEN GREVDEKi ÇEMEN iŞÇiLERiNE ZiYARET

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...