30 Ocak 2010 00:00

Amerikan tarzı çözüm önerisi

İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen Afganistan Konferansı’ndan, Taliban üyelerine “rüşvet” verme ve ülkeye daha fazla asker gönderme kararı çıktı. Konferansın sonuç bildirgesine göre konferansa katılan ülkelerin...

Paylaş

İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen Afganistan Konferansı’ndan, Taliban üyelerine “rüşvet” verme ve ülkeye daha fazla asker gönderme kararı çıktı. Konferansın sonuç bildirgesine göre konferansa katılan ülkelerin liderleri, Afganistan’ın vilayetlerinde güvenlik işlerinin Afgan yetkililerine devrinin 2010 yılı sonunda başlamasını öngören takvim konusunda fikir birliğine vardı.
Liderler, Taliban militanlarını “şiddetten vazgeçirme” planı için fon sağlama sözü vererek, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin yolsuzlukla mücadelesini ve “El Kaide ve diğer terörist örgütlerle ilişkilerini kesmeye, siyasi amaçlarını barışçıl yollardan sürdürmeye” istekli olması halinde, Taliban ile yeniden bütünleşme yönündeki planını desteklediklerini açıkladı.
Sonuç bildirgesinde, Kabil’de bu yıl yapılacak zirvede, Karzai hükümetine destek vermek amacıyla belirli planlar sunulacağı belirtildi ve konferansta yapılan müzakerelerin, “Afganistan’ı geliştirecek, istikrara kavuşturacak ve güvenliğini sağlayacak daha iyi bir Afgan yönetimine doğru kararlı bir adım” olduğu ifadesine yer verildi.
AFGAN YÖNETİMİNDEN DESTEK GELDİ
Afganistan da, sonuç bildirgesinde yer alan açıklamasında, şiddetten vazgeçmeye ve El Kaide ile ilişkilerini kesmeye hazır Taliban üyelerini topluma kazandırmak için çalışma sözü verdi.
Bildirgede, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin, bakanların ve hükümet görevlilerinin yakın akrabalarının mali işlerin yürütüldüğü makamlarda hizmet vermesini engellemeyi planladığı belirtildi. Afganistan’ın ayrıca, yolsuzlukla mücadele sürecini değerlendirecek bağımsız bir gözlem komitesi kurma planı yaptığı kaydedildi.
TALİBAN’LA GİZLİ GÖRÜŞME İDDİASI
Bu arada, Taliban liderlerinin, silah bırakmaları olasılığını müzakere etmek için Birleşmiş Milletler’in (BM) Afganistan temsilcisiyle gizlice görüştükleri iddia edildi. Adının açıklanmasını istemeyen bir BM yetkilisi, Taliban’ın Ketta Şura’daki bölge komutanlarının, BM’nin Afganistan Özel Temsilcisi Kai Eide ile görüşme talebinde bulunduklarını ve görüşmenin, 8 Ocak’ta Dubai’de yapıldığını söyledi.
Yetkili, söz konusu görüşmeye katılan Taliban liderlerinin, korunmayı ve halkın içine çıkabilmeyi istediklerini belirterek, Afganistan’daki ABD üssünde bulunan tutukevine atfen “Bagram gibi yerlerde yok olmak istemiyorlar” dedi.
Kai Eide ise Taliban liderleriyle gizli bir ön görüşmede bulunduğu iddialarını yalanladı. Eide, BBC’ye yaptığı açıklamada, Dubai’den Kabil’e giderken sadece transit geçtiğini anlattı.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, Afganistan’a barış getirmek için düşmanlarla ilişki kurmanın gerektiğini söyledi. Clinton yaptığı basın toplantısında, Afgan hükümetinin, uzlaşı görüşmeleri için Taliban’ı Loya Jirga’ya (Büyük Meclis) davet etme planıyla ilgili, “Bir direnişe son vermeyi umuyorsanız, düşmanlarınızla ilişki kurmaya istekli olmak zorundasınız” dedi.
GÜNEYDE ÇATIŞMA
Londra’daki konferans devem ederken, Afganistan’ın güneyinde, intihar saldırılarında kullanılan bombalı yelekler giymiş 4 militan ile Afgan güvenlik güçleri arasında çatışma çıktığı bildirildi.
Üst düzey polis yetkilisi Abdül Kayum, bir bina içinde kıstırılan 4 militanın güvenlik güçleriyle çatışmaya girdiğini söyledi. Kayum, çatışma bölgesinden yaptığı açıklamada, RPG roketatar ve ağır silahların kullanıldığı çatışmaların devam ettiğini belirtti. (DIŞ HABERLER)

CLINTON: GÜVENLİK DEVRİ,ÇIKIŞ STRATEJİSİ DEĞİL

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, NATO’nun Afganistan’da güvenliğin sorumluluğunu Afgan güçlerine devretme planının bir çıkış stratejisi olmadığını söyledi.
Clinton, NATO’nun planını desteklediklerini belirtti ve “Ancak bunun bir çıkış stratejisi olmadığının da açık olması lazım. Söz konusu olan, bir bölgenin bütün güvenlik idaresini Afgan kuvvetlerin almasının koşullarını oluşturmaktır ve biz Afgan ortaklarımızı bu geçiş döneminde desteklemeye devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

TALİBAN: ÖNCE İŞGALCİLER ÇEKİLSİN

“Aşırı dinci” internet sitelerini izleyen Amerikan kuruluşuna (SITE) göre Taliban bir bildiri yayınlayarak, Londra’daki konferansın hiçbir sonuca ulaşmayacağını öne sürdü. “ABD Başkanı Barack Obama ile İngiltere Başbakanı Gordon Brown liderliğindeki yöneticilerin, insanların kendilerini desteklemeye devam ettiğini göstermek için Londra’da konferans düzenleyerek tüm dünyayı aldatmak istedikleri” iddia edilen bildiride, “Afganistan’ın siyasi, kültürel, ekonomik ve askeri işgalinin uzatılmaya çalışılması yönünde bir karar çıkması durumunda, bu konferansın da öncekiler gibi göz boyamacadan ibaret olacağı” ifadeleri yer aldı.
Afganistan Devlet Başkanı Karzai’nin, silah bırakmaları halinde aşırı dinci ayaklanmacılara iş verilmesini öngören uzlaşma planı da kınanan ve “bunların boşuna çabalar olduğu” belirtilen bildirgede, işgal güçlerinin daha fazla insani ve mali kayba uğramamaları için Afganistan’dan çekilmesi gerektiği kaydedildi.

PAKİSTAN’DA TALİBAN OPERASYONU SÜRÜYOR

PAKİSTAN ordusu, Taliban güçlerine karşı operasyonların devam ettiğini belirterek, Svat bölgesinde 4 Taliban militanının öldürüldüğünü açıkladı.
Pakistan ordusu basın merkezinden yapılan açıklamada, güvenlik güçlerinin geçen yıl ekim ayı ortalarında Taliban güçlerine karşı başlattığı “Kurtuluş Yolu” isimli operasyonların devam ettiği kaydedildi.
Svat bölgesinin Ziaratzai ve Ahmedvam mevkilerinde güvenlik güçleriyle Taliban militanları arasında çıkan çatışmada 4 militanın öldürüldüğü, 7 şüphelinin tutuklandığı, 1 militanın güvenlik güçlerine teslim olduğu ifade edilen açıklamada, operasyonlar nedeniyle mağdur olan 31 bin aileye para yardımı yapıldığı da belirtildi.
NATO TANKERİNE SALDIRI
Pakistan’ın aşiretler bölgesinde bulunan Camrud kenti yakınlarında ise, Afganistan’daki NATO birliklerine yakıt taşıyan petrol tankerine bombalı saldırı düzenlendi. Bir polis yetkilisi, tankerin Afganistan karayolu üzerinde park ettiği sırada kimliği belirsiz kişilerin saldırısına uğradığını söyledi. Saldırıda, petrol dolu tankerin tamamen yandığını belirten yetkili, araç şoförünün saldırıdan kurtulduğunu bildirdi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

1402 turist kurtuldu

SONRAKİ HABER

YENİGÜN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...