30 Ocak 2010 00:00

Dünyadan insan renkleri bu fotoğraflarda

SANAT, insan elinden çıkış serüveniyle, insana dair her ne varsa anlatır. İnsan varsa, yaşam vardır ve yaşama insanla yansıyan ‘dünyanın farklı farklı rengi’.

Paylaş

SANAT, insan elinden çıkış serüveniyle, insana dair her ne varsa anlatır. İnsan varsa, yaşam vardır ve yaşama insanla yansıyan ‘dünyanın farklı farklı rengi’. Hepimiz, izlediğimiz bir tiyatroda haykıran replikte kendi kızgınlığımızı buluruz belki; belki bir fotoğraf karesinde kendi yüz çizgilerimizi, belki bir türküde acılarımızı ya da iki dizede yarına sakladığımız umudumuzu… Özünde, öznesinde insanı ve onun türlü hallerini…
İzmirli Fotoğraf Sanatçısı Yusuf Tuvi, dünya üzerindeki farklı sosyoekonomik ve kültürel özelliklere sahip birçok ülkeyi dolaşmış ve insanın dünya üzerine saçılan renklerini fotoğraflamış.
Emekli Elektrik Mühendisi Tuvi, fotoğrafa 1974 yılında başlamış. İstanbul İFSAK ve İzmir İFOD dernekleri üyesi olan Yusuf Tuvi, ulusal ve uluslararası çapta saygın birçok fotoğraf federasyonundan ve yarışmadan ödül almış.
Sanatsal bir dil olarak, fotoğrafın bir mesajı olması gerektiğini düşünen Tuvi, izleyiciye bunu keşfedebilme olanağı yaratan işleri önemsiyor. Çekilen her karenin, yalnızca bir belge değil aynı zamanda fotoğrafçının duygusu, düşüncesi ve yorumu olduğunu söyleyen Tuvi, “Fotoğrafçı, yaşamdan yaptığı her alıntıda, çektiği her karede şu soruyu kendine sormalıdır: Bu fotoğrafı neden çektim?” diyor.
DÜNYADAKİ BU EŞİTSİZLİK NEDEN?
Hindistan’dan İstanbul’a, San Francisco’ya, çok farklı ekonomik ve kültürel özelliklere sahip ülkeleri ziyaret eden Tuvi, oralardaki insanları fotoğraflarken bu ayrımı da çok keskin görmüş. Tuvi, izlenimlerini şöyle paylaşıyor: “Sömüren ve sömürülen ülkeler arasındaki eşitsizliği gördüm. Ancak görece zengin olan ülkelerde yaşayan insanların da mutsuzlukları çok hissedilirdi. Soruyorsunuz tabii, neden Hindistan bu kadar fakir, neden Amerika bu kadar zengin, diye... Neden bu kadar eşitsizlik?..” İnsanın renklerini ararken bu soruları bulduğunu söyleyen Tuvi, aslında bir çeşit sorgulamaya da çağırıyor sizleri, ilginize!..
İlk olarak İzmir Fotoğraf Sanatçıları Derneği Olcayto Caneri Sergi Salonu’nda açılan ‘Dünyanın Renkleri” fotoğraf sergisi, 9 Şubat’ta da Kedi Kültür Sanat Merkezi’nde meraklıları ile buluşacak. Sergi 21 Şubat’a kadar açık kalacak. (İzmir/
EVRENSEL)
Ayşen Güven
ÖNCEKİ HABER

Kürt müzik dergisi raflarda

SONRAKİ HABER

Devrimin ayak izlerini Küba’da sürmek (3)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...