01 Şubat 2010 00:00

Başbakan’ın 4-c inadı

TEKEL işçilerinin gözü kulağı Başbakan’daydı. Türk-İş başkanı ile yapılan görüşmenin ardından Başbakan’ın bakanlara yeni...

Paylaş

TEKEL işçilerinin gözü kulağı Başbakan’daydı. Türk-İş başkanı ile yapılan görüşmenin ardından Başbakan’ın bakanlara yeni bir düzenleme için talimat verdiği açıklanınca, işçiler, AKP Hükümeti’nden ilk defa olumlu bir tepki aldıklarını düşünerek kısmen ‘umutlandı’. Ancak Başbakan Erdoğan, dün bu umut kırıntılarını da dağıtan bir açıklama yaptı. İşçilerin eylemlerini hukuksuz ilan eden Erdoğan, “Demokrasi adına buna biraz daha katlanalım dedik” diye konuştu.
KAPILARI KAPATTI
Başbakan Erdoğan, dün TRT-1’de yayımlanan bir programa katılarak, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Pek çok konuya ilişkin soruları yanıtlayan Erdoğan, en çarpıcı cevapları TEKEL konusunda verdi. Daha önce de yaptığı gibi işçileri suçlayan açıklamalar yapan Erdoğan, olumlu bir gelişme olmayacağının sinyallerini verdi.
4-C’DE ISRARLI
Bugünden itibaren kıdem tazminatlarının bankalara yatırılacağını söyleyen Erdoğan, “2004’te bir 4-c konusunu gündeme getirdik. Sendikalar o tarihte bize çok teşekkür etti. O tarihten beri gündemde o zamanlar kimsenin sesi çıkmıyordu. İyi niyet göstergesi olarak bunları da 4-c’ye alalım dedik. İhbar kıdem tazminatı artı 4-c’deki çalışma süreci. Bu adımlar atılırken 4-c’ye bir isyan başladı. Bu uygulama başlarken bizi alkışlayanlar, şimdi ‘4-c’yi istemezük’ diyorlar. Kendilerine son görüşmede dedik ki, biz ihbar ve kıdem tazminatlarını veriyoruz” diyerek, işçilerin kölelik anlaşması diyerek reddettikleri 4-c’deki ısrarını sürdürdü.
BAKANLARA FIRÇA ATMA HABERİ YALAN
Medyada Başbakan’ın 4-c’yi bilmediği ve olumsuz yanlarını görünce bakanlarını fırçaladığı yönündeki haberleri de eleştiren Erdoğan, “Ben bakanlarıma sadece şunu dedim: Kıdem tazminatına gerek duymadan devam edilebilir mi? Araştıralım. Sendika başkanına da birkaç gün çalışalım dedim. 4-c’nin içeriğinde bir değişikliğe gidebilirsek bunu yapın, adımları ona göre atalım dedim” diye konuştu.
DEMOKRASİ ADINA KATLANIYORMUŞ!..
Tek Gıda-İş başkanının genel grev açıklamalarına öfkesi de dinmeyen Erdoğan, “Bizi TEKEL işçisi iktidar yapmadı. Şu anda biz hukuksuzluğa göz yumuyoruz. Orada yaşanan hukuksuz bir durumdur. Demokrasi adına buna biraz daha katlanalım dedik. Gerçekten kıdem tazminatının devamına yönelik bir imkan varsa bunu yapacağız. Ama yoksa, o zaman paralarını almış olacaklar ve yeni bir süreci başlatacağız” diye konuştu.
ERKEN SEÇİM YOK
Başbakan, erken seçim tartışmalarına da değindi. Erdoğan, “Küresel sermaye yatırım için bana gelip diyor ki ‘Erken seçim var mı’? Ben de diyorum ki, hayır kesinlikle öyle bir şey yok. Seçimleri artık zamanında yapacağız” dedi. Erdoğan, seçimlerin ancak temmuz ayının olumsuzlukları nedeniyle birkaç ay önceye alınabileceğini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

BAŞBAKAN’IN BAKANI!
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TEKEL’in 1980’li yıllarda çok önemli bir işletme olduğunu ifade ederek, 1980’de 67 bin olan işçi sayısının daha sonra çok düştüğünü belirtti. Son birkaç yılda sigara fabrikalarının özelleştirildiğini, yaprak işleme tesislerinde depolarda tütün kalmadığını anlatan Şimşek, hükümetinin özelleştirme icraatının faturasını da işçilere keserek, “Bizim aylık olarak ödediğimiz maaşlar depolardaki tütün değerinden daha yüksek” dedi.
1-2 GÜN SONRA BAŞBAKAN’DA
Bir televizyon programında soruları yanıtlayan Şimşek, hükümetin, işin başından bu yana yapıcı bir tutum sergilediğini öne sürdü. Şimşek, 4-c sistemini zamanında sendikaların önerdiğini ileri sürdü. Şimşek, TEKEL işçilerinin durumuna yönelik olarak, “Biz çalışmayı birkaç seçenek üzerine kurguladık. Hem birtakım hakların hem de mali durumların iyileştirilmesine yönelik seçenekler söz konusu. Bu seçenekleri 1-2 gün içinde Başbakan’a sunacağız” dedi.
İŞSİZLİK VE ASGARİ ÜCRETLE TEHDİT
4-c’nin kölelik düzeni olarak nitelendirilmesine de değinen bakan, “Bugün Türkiye’de en az 3 milyon asgari ücretli vatandaşımız var. En az 3 milyon-3.5 milyon işsiz vatandaşımız var” diyerek, işçileri tehdit etti. TEKEL işçilerinin işlerini kaybetmediğini, devlette işe alındıklarını ifade eden Şimşek, işçilerin durumunu ise “Tabii ki bu olayı dramatize etmek, popülizme kaçmak çok kolay” diyerek değerlendirdi.
ÖNCEKİ HABER

ERDOĞAN: EMASYA KALKACAK

SONRAKİ HABER

KONGREDE TEKEL COŞKUSU

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...