01 Şubat 2010 00:00

Acıları 2.yılda da dinmedi

Davutpaşa’da 31 Ocak 2008 günü ruhsatsız çalışan maytap atölyesinde meydana gelen patlama sonucu yaşamını yitiren 21 işçi, ölümlerinin 2. yılında anıldı.

Paylaş

Davutpaşa’da 31 Ocak 2008 günü ruhsatsız çalışan maytap atölyesinde meydana gelen patlama sonucu yaşamını yitiren 21 işçi, ölümlerinin 2. yılında anıldı. İki yıl boyunca bir tane bile sorumlu bulup yargılamayan “adalete” isyan eden aileler yürüyüş yaptı. Gazetemize konuşan aieler hükümeti ve İstanbul Valiliği’ni suçladı. Olayla ilgili ilk ceza davası ise iki yıl sonra 18 Şubat günü başlayacak.
AİLELER YÜRÜYÜŞ YAPTI
Dün saat.11.00’da Davutpaşa’da toplanan aileler; ölen işçilerin yakınları ve arkadaşları, patlamanın olduğu yere doğru sloganlarla yürüdüler. Aileler ellerinde karanfillerle, yaşamını kaybeden çocuklarının, babalarının, kardeşlerinin fotoğraflarını taşıyıp, “Davutpaşa’yı unutma unutturma”, “İş kazası değil bu bir cinayet” sloganları attılar. Ellerinde babalarının resimleri ile şaşkın bakışlarıyla kalabalığı izleyen küçük çocukların hali ise yürek burktu.
Patlamanın bulunduğu yerde toplanan aileler adına basın açıklamasını ise olayda babasını kaybeden Mehmet Karasu yaptı. İstanbul Valiliği’nin resmi görevlilerin yargılanmasına izin vermediğini hatırlatan Karasu, Valilik ve Büyükşehir Belediye başkanlıklarının görüşme taleplerini reddettiğini söyledi.
‘BU ALAN PARK YAPILSIN’
“Biz canlarını kaybetmiş insanlar olarak şaşırdık kaldık. Hissemize ‘hukuk devleti’ düşmüyor mu? Ülkenin valili, kaymakamı mahkemeye güvenmez mi? Bu gelişmeler davanın sürüncemede bırakılacağı düşüncesini oluşturdu bizlerde” diyen Karasu, sorumluların eksiksiz yargılanmasını istediklerini söyledi. Karasu, “Yetkililere sesleniyoruz. Yargılama üzerinde vesayet oluşturmayın. Patlamanın olduğu alanın kaybettiklerimiz anısına park yapılmasını istiyoruz” dedi. Açıklamanın ardından aileler ellerindeki karanfilleri çocuklarını fotoğraflarının yanına bırakarak sayı duruşunda bulundular.
31 Ocak 2008 günü saat 9.45’te Davutpaşya Çifthavuzlar caddesinde bulunan iş merkezinde bulunan maytap atölyesinde patlama meydana geldi. 21 işçi yaşamını yitirdi. 114 işçi yaralandı. Patlamanın meydana geldiği atölyenin ise ruhsatsız çalıştığı halde belediye tarafından kapatılmadığı ortaya çıktı. Olayın ilk duruşması 18 Şubat günü görülecek.
(İstanbul/EVRENSEL)

İSTANBUL İNSANLIK BAŞKENTİ OLAMADI

Hakkı Güleç (Ölen Heybetullah Güleç’in abisi):
İki yıl geçti. Bu ülkenin devleti, hakimi savcısı utansın. En büyük suçlu hükümettir. Bilirkişi heyetinin raporunda sorumlu bulunan kurumların çoğu AKP hükümetine bağlı. AKP hükümetini kendi foyasının ortaya çıkmaması için uğraşıyor. Valiliği suçlu buluyoruz ama Valiligi uyaranlar da var. Kim uyarır valiyi Başbakan uyarır, İç İşleri Bakanı uyarır. Benim kardeşimin ne suçu vard. 18 yaşında onun sırtından kalkınıyordu. Bu ölen insanların suçu neydi. Bu kadar insanın ölümünden tek bir gözaltı olmayacak mı? Adalet bu mudur? Avrupa Kültür Başkenti olmuş olabilir ama İnsanlık Başkenti olabildi mi?
Ferhat Alkan (Ölen Halit Alkan’ın kardeşi)
Buranın hala yüzde 80’i ruhsatsızdır ve işçier sigortasızdır. Denetleme yok. Ders alınmadı. Daha büyük patlamalar da olabilir. İçişleri Bakanlığı bu patlayıcı maddeleri neden denetlemedi? Bu kadar patlayıcı burada nasıl toplandı? Başta İç İşleri Bakanlığı ve valilik sorumludur. Sorumluların yargılanmasını istiyoruz.
ÖNCEKİ HABER

Demokrat mühendisler kazandı!

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...