01 Şubat 2010 00:00

Hasta hakları hiçe sayılıyor

ADANA Doğum Hastanesi Başhekimliği tarafından şubat ayı için hazırlanan çalışma çizelgesinde bazı hekimlere verilen görevlendirmeler, bu kadar da olmaz dedirtti.

Paylaş

ADANA Doğum Hastanesi Başhekimliği tarafından şubat ayı için hazırlanan çalışma çizelgesinde bazı hekimlere verilen görevlendirmeler, bu kadar da olmaz dedirtti. Hasta haklarını da hiçe sayan çalışma çizelgesine göre Uzman Dr. Ayla Özden, haftalık çalışma süresi 45 saat olmasına rağmen bir haftada 90 saat çalışacak. Özden ayrıca, 05.02.2010-07.02.2010 tarihleri arasında 60 saat aralıksız çalışmak zorunda kalacak.
Adana Doğum Hastanesi’nde Uzaman Dr. olarak çalışan Ayla Özden, başhekimlik ve başhekim yardımcısının kendisine uyguladığı yıldırma politikaları neticesinde hazırlanan çalışma çizelgesi ile şubat ayı içerisinde bir haftada 90 saat, 05.02.2010-07.02.2010 tarihleri arasında ise aralıksız 60 saat çalışmak zorunda kalacak. Özden’in eşi Metin Özden, eşinin hastane yönetimi tarafından mobbing, yani işyerinde baskı ve psikolojik şiddet uygulamasına maruz kaldığını ifade ederek, bu çalışma temposunda yorgun, bitkin, ezilen bir hekimin cerrahi müdahale uygulaması ile hasta haklarının çiğneneceğini ifade etti. ‘Böyle bir sonucu kim karşılayacak’ diye soran Özden, eşine uygulanan baskı ile hasta haklarının çiğnendiğini dile getirdi.
ARALIKSIZ 60 SAAT ÇALIŞMA
Başhekimlik tarafından hazırlanan çizelgede, hasta hakları hiçe sayılarak bir hekim 12 günde 122 saat ve aralıksız 60 saat görevlendirildi. Bu kadar uzun ve aralıksız çalışma koşullarında çalışan hekimin hastalara gerekli özeni gösteremeyecek olması ise hasta haklarının çiğnenmesi olarak yorumlandı. Eşine yapılan görevlendirme sonrasında şaşkına dönen Metin Özden, eşinin 5 Şubat günü 24 saat nöbet tutacağını; 6 Şubat tarihinde 24 saat konsultan hekimliği (yani kendisine ihtiyaç olması halinde herhangi bir hastanede her an göreve çağrılabilir; ameliyat veya nöbete gelmeyen hekim yerine nöbet tutma), 7 Şubat günü ise sabah 08.00 akşam 20.00 arasında acil nöbeti ile karşı karşıya kaldığını söyledi.
Aralıksız 60 saat görevlendirmesi olan bir hekimin hastalara gerekli özeni gösteremeyecek olması ise başhekimliğin umurunda değil. Konu ile ilgili görüştüğümüz ve çizelgede imzası olan Başhekim Uzman Dr. Savun Özel, önüne gelen bütün evrakları imzaladığını ifade ederek, çizelgeyi Başhekim Yardımcısı Dr. Fazıl Yontar’ın hazırladığını söyledi. İzinli olduğu için hastanede olmayan Yontar’a ise bütün çabalarımıza rağmen ulaşamadık. (Adana/EVRENSEL)

MOBBİNG UYGULAMASI NEDİR?
Latince “psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı verme” anlamına gelen bir sözcük olarak kullanılan “mobbing”, kişiyi kendi rızasıyla veya başka bir şekilde işyerinden uzaklaştırma amacına yönelik bir psikolojik baskı unsuru olarak günden güne yaygınlaşıyor. Kişiyi iş yaşamından dışlamak amacıyla kasıtlı, sistematik bir duygusal saldırıya karşılık gelen mobbing (psikolojik taciz), çalışan milyonlarca insanın yaşamını çekilmez hale getiriyor. Çalışanlar üzerinde bir tehdit unsuru haline gelen mobbing uygulaması, yasal düzenlemeler nedeniyle özellikle işyerlerinde kaba şiddetin kabul edilemezliğinden dolayı psikolojik şiddetin uygulanması olarak kendini hissettiriyor.
Cumali Akkaş
ÖNCEKİ HABER

‘Ekmeğe zam çare değil’

SONRAKİ HABER

‘Eczacıların zararları 58 gündür karşılanmıyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...