01 Şubat 2010 00:00

ABD, Körfez’i silahlandırıyor

BARACK Obama yönetiminin, “İran’ın gelecekteki olası askeri saldırılarını önleme girişimi” adı altında, Suudi Arabistan ve Körfez’deki diğer ...

Paylaş

BARACK Obama yönetiminin, “İran’ın gelecekteki olası askeri saldırılarını önleme girişimi” adı altında, Suudi Arabistan ve Körfez’deki diğer müttefikleriyle birlikte silah satışlarının hızlandırılması ve petrol terminalleri ile diğer önemli altyapı tesislerine yönelik savunma sistemlerinin güçlendirilmesi konusunda “sessizce” çalışma yürüttüğü iddia edildi.
Washington Post gazetesi, eski ve halen görevde olan ABD’li ve Ortadoğu’daki hükümet yetkililerine dayanarak, “ABD, Körfez’deki müttefiklerine silah satışını artırıyor” başlığıyla bir haber yayımladı.
Habere göre Washington’ın girişimleri, “Suudi Arabistan’daki 10 bin kişilik koruma gücünün mevcudunun üç katına çıkarılmasına yönelik ABD’nin desteklediği plan dahil olmak üzere, hava savunma sistemlerinde önceden görülmemiş boyutta koordinasyon sağlanmasını ve ABD ile Arap orduları arasında ortak tatbikatların artırılmasını içeren daha büyük bir çaba” çerçevesinde yer alıyor ve “Tahran’a karşı baskının artırılmasını” amaçlıyor.
Söz konusu çabanın, George Bush başkanlığındaki önceki yönetimin, İran’ın giderek artan silah stokuna karşı “dost” Arap ülkelerine savaş uçakları ve füzesavar sistemleri satılması taahhütlerinin üzerine inşa edildiği belirtilen haberde, ABD’nin bölgedeki silah satışlarında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan’ın başı çektiğine işaret edildi.
‘BÖLGESEL SAVUNMA’
Gazeteye göre Ortadoğulu askeri ve istihbarat yetkilileri, “Körfez ülkelerinin, İran’ın nükleer programıyla ilgili uluslararası tepkilere giderek daha fazla meydan okuması karşısında ABD ile savunma konusundaki iş birliğinin artırılması fikrini memnuniyetle karşıladıklarını” söylediler. ABD’nin müttefiki bir Arap ülkesinin üst düzey hükümet yetkilisi de İran’ı bölgede “1 numaralı tehdit” olarak nitelerken, “Zor bir bölgede bulunuyoruz ve korunduğumuzdan emin olmak zorundayız” dedi. Körfez ülkeleriyle stratejik planlama çalışmalarının içinde yer alan üst düzey bir yetkili, “söz konusu iş birliğinin, Beyaz Saray’ın sert yeni ekonomik yaptırımlar ve daha güçlü diplomatik önlemler için uluslararası destek oluşturma girişimlerinde bulunduğu bir sırada, İran’a karşı elle tutulur bir ilerlemeyi temsil ettiğini” savundu. İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, “Füze ve hava savunma sistemleri ve kritik altyapı tesislerinin güçlendirilmesiyle, gerçek anlamda bölgesel bir savunma kapasitesi geliştiriyoruz. Tüm bu alanlarda son bir yıl içinde büyük ilerleme kaydettik” dedi.
TÜRKİYE’YE NÜKLEER SİLAH
“İran’ın nükleer silah kapasitesini elde etme yolunda ilerlemesinin, bölgede silahlanma yarışına yol açacağından ve bunun atom bombası üretmeye kadar genişleyeceğinden endişe edildiğini” kaydeden Washington Post, haberinde şu ifadelere yer verdi: “Bu kaygıları artıracak şekilde, bazı petrol ve gaz zengini Arap ülkeleri, ‘görünürde’ iç enerji ihtiyaçlarını karşılama gerekçesiyle nükleer reaktör ya da elektrik santrali inşa etme yönünde yeni girişimlerde bulunuyor.
BAE, ABD’nin desteğiyle son dönemde, ilk nükleer enerji reaktörünü inşa etmek için anlaşmalar imzaladı. Buna benzer adımlar atan ya da atmayı düşünen diğer ülkeler ise Mısır, Suudi Arabistan, Türkiye, Kuveyt, Ürdün ve Yemen.
Batılı ve Ortadoğulu uzmanlar, bu ülkelerin herhangi birinin açıkça nükleer silah peşine düşmesinin pek olası olmadığını, böyle bir hareketin büyük olasılıkla Batı’nın yardımlarının askıya alınmasını beraberinde getireceğini söylüyor. Ancak hükümet yetkilileri ve uzmanlar, İran’ın nükleer bir aygıt test edecek olması halinde, bu ülkelerin ellerindeki seçenekleri yeniden gözden geçirebileceğini belirtiyor.” Gazeteye göre, emekli bir Arap general de böyle bir durumda bölgedeki her ülkenin dosyalarını yeniden açacağını ve ne yapacağına karar vereceğini kaydederek, “Eğer bir dünya gücü olmaya uzanan yol nükleer silahlar olacaksa, bu neden biz olmayalım?” dedi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Davutoğlu: Birçok Taliban üyesi, halkın parçası

SONRAKİ HABER

Yeni ‘kanlı elmaslar’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...