01 Şubat 2010 00:00

Oley!(Yaşasın) Flamenko

Bir flamenko şarkısının sözleri şöyle der: “Bir tutuklu gibi yürümekteyim, önümde gölgem arkamda düşüncelerim.”

Paylaş

Bir flamenko şarkısının sözleri şöyle der: “Bir tutuklu gibi yürümekteyim, önümde gölgem arkamda düşüncelerim.”
Fransız sanatçılardan oluşan “Le Cuadro Tres” grubu, İzmirlilere dansla dolu etkileyici bir gece yaşattı. Flamenko her ne kadar İspanyol kültürünün bir ürünü olsa da, ülkemizde olduğu gibi tüm Avrupa’da ve özellikle Fransa’da çok ilgi görüyor. Grup, cante profond (derin şarkı) sınıfında yer alan tarzda ve soleai, alegria, siguirya gibi dans stillerinden oluşan bir repertuvar sundu. Gitar’da Marc Loopuyt, yine gitar ve vokal Jose Montealegre’e büyüleyici dansları ile Laura Clemente eşlik etti.
Gecenin açılışında flamenko hakkında kısaca bilgi veren grubun usta gitarcısı Marc Loopuyt, “Fransa’da başlayan bir müzikal ve dans akımı flamenko, daha sonra dünyanın dört bir yanına dağılmış. Akımın başladığı Fransa’nın İspanya kültürü etkisi altında iki sınır kenti Toulouse, Tarbeds flamenkonun İspanya’ya geçiş köprüsü de olmuştur” ifadeleri ile flamenkonun doğuşunu anlatıyor. Flamenkoyu Ortadoğu’daki ‘aşık’ geleneğine benzeten Loopuyt, “Sözleri 3-4 dizeden oluşan manileri andıran şarkı sözleridir” diye anlattı. Flamenko müziğinin yareni gitar da Anadolu’daki saz geleneği ile benzeştirildi.
Gösterinden üç gün önce İzmir’e gelen grupta dans eden Laura Clemente’nin hocalığında İzmir’de yaşayan flamenko hayranları için üç günlük bir atölye de gerçekleştirildi. İlk kez flamenko yapmayı deneyen heveslileri, ayrıca gösteri gecesinde açılışı hocaları ile sahne alarak yaptılar.
Özellikle sahnede kendisini izlerken soluksuz kaldığımız Laura Clemente, flamenko dansının birçok figürünü yaparken, izleyicilerden tam not almış olmalı ki, kendisi üç kez sahneye alkışlarla geri döndü. Bütün zarafeti ile flamenko dansının elbette her bir adımının anlattıkları var, ancak kadını bu kadar güçlü, keskin, kararlı ve tutkulu gösteren kaç dans vardır bilmiyorum.
Son olarak harkulade gösteriyi izlerken aklıma, Sezen Aksu’nun İzmir’in Kızları için yazdığı şu şarkının sözleri geldi: “Hiçbir topuk tıkırtısı bu kadar davetkar olamaz...” Bence bu sözleri, flamenko dansçılarının topuk tıkırtıları daha çok hak ediyor.
(İzmir/EVRENSEL)
Ayşen Güven
ÖNCEKİ HABER

Tatil boyunca eski oyuncak sergisi

SONRAKİ HABER

Zorla göçün belgeseli, zorunlu hayat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...