06 Şubat 2010 00:00

TEKEL işçisine banka tuzağı

TEKEL işçileri, Başbakan Erdoğan’a ve “hesabın gizliliği” ilkesine rağmen hesaplarına ilişkin bilgi veren ve kendi haberleri olmadan hesaplarına yatırılan paraların vadeli hesaba aktarılmasına tepkililer.

Paylaş

TEKEL işçileri, Başbakan Erdoğan’a ve “hesabın gizliliği” ilkesine rağmen hesaplarına ilişkin bilgi veren ve kendi haberleri olmadan hesaplarına yatırılan paraların vadeli hesaba aktarılmasına tepkililer. Oldukça öfkeli olan işçiler, bunları “oyun” olarak nitelendirerek, “Bu tür oyunlarla bizim direncimizi kıramazlar” dediler. İşçiler, Başbakan Erdoğan’ın “doğru söylemediğini” ve kamuoyunu yanılttığını da ifade ettiler.
TEKEL işçileri, Başbakan Erdoğan’ın, “6 bin 500 kişi paralarını çekip, vadeli hesaba yatırdı” sözlerine öfkelendiler.
Üç günlük açlık grevinde olan Malatya TEKEL işçisi Cafer Taribakan, “Biz 53 gündür Ankara’da onurlu bir şekilde, ekmeğimiz için mücadele veriyoruz. Kimseden de bir istediğimiz yok, hakkımızı almadan dönmeyeceğiz” derken, hükümet kanadından kamuoyunu yanıltıcı açıklamalar yapılmasına tepki gösterdi.
‘PARAMI ÇEKİP FAİZE YATIRAMAZLAR’
Başbakan’ın, “6 bin 500 kişi paralarını çekip, vadeli hesaba yatırdı” diye göstermesine öfkelenen Taribakan, “Bununla direncimizi kırmak istiyorlar ama başaramayacaklar” dedi. Bunun doğru olmadığını elindeki hesap detaylarını göstererek anlatan Taribakan, “Benim iznim, haberim olmadan adıma hesap açılamaz. Benim adıma parayı çekip faize yatıramazlar” diye konuştu.
Açlık grevine girdiği günkü hesap detayı ile yeni detayı gösteren Taribakan, “Hesabın gizlilik derecesini bile çiğnemişler. Banka benim adıma vadeli hesap açmış, adıma yatırılan 56 bin liralık parayı faize yatırmış” dedi. Bu işlemlerin yapıldığı tarihte kendisinin Türk-İş binasında açlık grevinde olduğunu, dolayısıyla bilgisi dışında geliştiğini anlatan Taribakan, “Bu ahlaksızlıktır. Hesabın gizlilik derecesini bile çiğnemişler. Buna karşı mahkemeye dava açacağım” diye konuştu.
‘MÜCADELEMİZİ
KIRAMAZLAR’
Başbakan Erdoğan’a, “Bu muydu senin Müslümanlığın?” diye seslenen Taribakan, bütün bunların dirençlerini, kararlılıklarını kıramayacağının altını çizdi. Taribakan, “Sonuna kadar mücadelemizi devam ettireceğiz” dedi.
Ayrıca, “TEKEL’de 80 milyar (milyon) tazminat alan oldu” denildiğini de aktaran Taribakan, TEKEL’de en kıdemli işçinin kendisi olduğunu belirterek, “Ben 24 yılımı doldurdum, en kıdemlisi benim aldığım, adıma yatırılan para 56 bin lira. Kamuoyunu yanıltıyorlar. Doğru söylemiyorlar” diye konuştu.
Adlarına yatırılan paraların, haberleri ve izinleri olmadan çekilip faize yatırılmasına diğer işçiler de tepki gösterdiler. Vakıfbank’ın bunu yaptığını belirten işçiler, “Bu tür oyunlar, onurlu mücadele veren insanların direncini kıramaz” dediler.
SENDİKA DA TEPKİ
GÖSTERDİ
Tek Gıda-İş Yönetim Kurulu da yazılı bir açıklama yaparak bu olaya tepki gösterdi. Sendika tarafından “hesaplarına yatırılan kıdem tazminatını almaları ya da almamaları yönünde herhangi bir telkinde bulunulmadığı” bildirilen açıklamada, “Eylemin en coşkulu görüntülerinin tüm ülkece izlendiği esnada, hükümet kaynaklı olduğuna kuşku duyulmayan ‘TEKEL işçilerinin hesaplarına yatırılan kıdem tazminatını aldığına dair’ haberler ekranlara yansımıştır” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, “sendikanın tespitlerine göre üyelerin bir kısmının aldığı iddia edilen kıdem tazminatının kendileri tarafından tahsil edilmediği, ücret hesaplarının bulunduğu banka tarafından, halihazır kredi kartı veya diğer tüketici kredisi borçlarına karşı rızaları hilafına, artık işsiz kaldıkları ve borçlarını ödeyemeyecekleri gerekçesiyle bloke edildiği” kaydedildi.
Ayrıca kıdem tazminatını almanın, 4-c statüsüne razı olup olmamakla hiçbir alakası olmadığının da altı çizilen açıklamada, “kamuoyunda bu tür bir algı yaratmaya çalışmanın, tam anlamıyla kötü niyetli bir girişim olduğu” ifade edildi.
‘EYLEM KIRICILIĞI’
Sendikanın sadece, TEKEL işçilerine, hesaplarına yatırılan ihbar tazminatını sorun çözümleninceye kadar almamaları yönünde uyarıda bulunduğu vurgulanan açıklamada, bu uyarının nedeninin de ileride doğabilecek hukuki sorunlardan kaçınmak olduğu, üyelerin de bu uyarıyı dikkate aldığı kaydedildi. Açıklamada, “Aralık ayının başından beri işveren ve işveren vekilleri tarafından yapılan baskılar sonucu bir kısım üyemizin 4-c statüsünü kabul etmiş olması, bu haksızlığa rıza gösterdikleri anlamına gelmemektedir. Nitekim eylemin ilk gününden itibaren bu üyelerimiz de (bilgimiz dahilinde) aynı dirençle mücadele etmektedir. Sendikamızın ise üyelerinin serbest ve özgür iradeleriyle ortaya koydukları her türlü seçime saygı göstereceği tartışmasızdır” denildi.
Açıklamada, TEKEL işçilerinin direnişlerinin en kemikleşmiş noktasında ve sınıf dayanışmasının en müthiş görüntülerinin yaşandığı bir anda bu haberlerin servis edilmesinin tek amacının, “eylem kırıcılığı” olduğunun da altı çizildi. (Ankara/EVRENSEL)
Sultan Özer / Abidin Çınar
ÖNCEKİ HABER

AKP’den TEKEL işçilerine şok kampanya

SONRAKİ HABER

Tatil boyunca eski oyuncak sergisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...