06 Şubat 2010 00:00

TEKEL işçilerinin yolundan ilerliyorlar

TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla yapılan genel greve katılan işçiler, “TEKEL işçilerinin yolundayız” dediler.

Paylaş

TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla yapılan genel greve katılan işçiler, “TEKEL işçilerinin yolundayız” dediler. Özellikle özelleştirme kapsamında olan fabrikalarda çalışan işçiler, 4-c dayatmasına karşı mücadelenin süreceğini haykırdılar.
Eylemin başarıyla hayata geçtiği illerden biri de Çorum oldu. Çorum’da Hak-İş ve Memur-Sen’in katılmadığı genel grev, Türk-İş, KESK ve Kamu-Sen’in örgütlü olduğu işyerlerinde etkili oldu. En büyük katılım, özelleştirme tehlikesiyle karşı karşıya olan şeker fabrikasında sağlandı. İşçileri, Türk-İş, KESK, Kamu-Sen ve Tüm Köy-Sen ile EMEP üyeleri yalnız bırakmadı. Fabrikaya giden sendika ve siyasi parti temsilcileri, işçiler tarafından “Genel grev genel direniş”, “Yaşasın iş ekmek özgürlük mücadelemiz” sloganlarıyla karşılandılar.
Burada konuşan Tüm Köy-Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Satılmış Başkavak, üretici köylüler olarak bu grevin tarafı olduklarını söyledi. TEKEL ve şeker sektörünün özelleştirilmesinden en büyük zararı köylülerin gördüğünü ifade eden Başkavak, “Emekçilerin, yoksulların, üretici köylülerin geleceği için birleşik mücadeleye ihtiyacı var. Kimin kimden yana olduğunun görülmesi açısından bugünkü grev öğreticidir. Bu mücadelede biz üretici köylüler sendikası olarak, hem TEKEL hem şeker işçilerinin ve bundan sonraki süreçte bütün işçi ve emekçilerin yanında olacağız” dedi. İşçi ve emekçiler daha sonra, postane önünde kitlesel eylem yaptılar. Burada emekçilere, Şeker-İş Çorum Şube Başkanı Sefer Kahraman, emek cephesini örme çağrısı yaptı. 4-c uygulamasının derhal kaldırılmasını isteyen Kahraman’ın sözleri, “Genel grev genel direniş”, “İş ekmek yoksa barış da yok” sloganlarıyla karşılandı.
ÇAYKUR’DAN DESTEK
Genel grev kararı Rize’de Tek Gıda-İş tarafından gerçekleştirdi. ÇAYKUR’a ait 100. Yıl Çay Paketleme Fabrikası’nda ve Rize’nin Pazar ilçesinde gerçekleşen eyleme, sendikacıların yanı sıra çok sayıda işçi ve kitle örgütü katıldı. Tek Gıda-İş Rize Bölge 2 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Çiftçi, “ÇAYKUR işçisi, dün var olduğu gibi bugün de yarın da emek mücadelesinin yanında var olacaktır” dedi.
İşçi ve emekçiler, İskenderun’da da hayatı durdurdu. Boyacılar Parkı’nda bir araya gelen emekçiler adına konuşan Türk-İş Hatay İl Temsilcisi Ali İhsan Üstünbaş, “Bugün tüm emekçilerin yüreği TEKEL işçileriyle atmakta; umutları, talepleri, TEKEL direnişiyle somutlanmaktadır” dedi. Yaklaşık 350 kişinin katıldığı eyleme, kitle örgütleri ve siyasi partiler de destek verdiler.
GREV ETKİLİ OLDU
Sivas’ta etkili olan kar yağışı, kentte hayatı olumsuz etkilerken, ulaşım ve haberleşmede de aksamalar yaşanmasına neden oludu. Merkez ve ilçelere bağlı 458 köy yolu kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanırken, 70 köyle de haberleşme sağlanamadı. Türkiye genelindeki iş bırakma eylemine bir süre karayolları çalışanları da katılınca, şehirlerarası yollarda ulaşım aksadı.
‘DUYARLI OL’ ÇAĞRISI
Konya’da Türk-İş’e bağlı bazı sendikalar, Ankara’da eylem yapan TEKEL işçilerine destek vermek için iş bıraktı. İşçiler daha sonra, Zafer Meydanı’nda toplandı. Burada konuşan Türk-İş Temsilcisi Necati Kökat, “Mevlana diyarından sesleniyorum. Bu kışta kıyamette, kimsenin kimseyi üzmeye hakkı yok. Başbakanımızı da duyarlı olmaya çağırıyorum. İnşallah insafa gelir de bu sıkıntı gider” dedi.
DESTEK BÜYÜYECEK
Çanakkale’de grev, kamu kurumlarında etkili oldu. Grevin ardından Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yapıldı. Yaklaşık 600 kişinin katıldığı eylemde konuşan KESK Dönem Sözcüsü Necip Tokay, TEKEL direnişinin Türkiye emekçileri için sınav olduğunu söyledi. Eylemde, hafta sonu sendikaların ortak kaldıracağı bir otobüsle, TEKEL işçilerine yardım götürüleceğinin duyurusu da yapıldı. (HABER MERKEZİ)

LÜLEBURGAZ’DA KİTLESEL KATILIM
Lüleburgaz ve çevresinde çok sayıda işyerinde greve gidildi. İş bırakan sendikalar ve işyerlerinden bazıları şöyle: Petrol-İş’in örgütlü olduğu TPAO, BOTAŞ, Jotun ve Eczacıbaşı’nda (Zentiva), Şeker-İş’in örgütlü olduğu Alpullu Şeker Fabrikası’nda, Tes-İş’in örgütlü olduğu Hamitabat Doğalgaz Çevirim Santrali’nde, DSİ ve TREDAŞ’ta, Yol-İş’in Trakya’da örgütlü olduğu 18 işyerinde, Genel-İş’in örgütlü olduğu Lüleburgaz Belediyesi’nde tam katılımla greve gidildi.
Tek Gıda-İş’in örgütlü olduğu Danone’de, iş yavaşlatma eylemi yapılırken, işçiler öğlen yemeğinde yemekhanede sloganlarla eylem yaptılar. Kristal-İş’in örgütlü olduğu Şişecam’a bağlı üç işyerinde ise iki saat iş bırakıldı. Valiliğin açıklaması, kamu emekçileri üzerinde etkili oldu. Tüm Bel-Sen üyesi kamu emekçileri, bazı yerlerde iş bırakırken, bazı yerlerde de iş yavaşlatarak eyleme destek verdi.
YOL KAPANDI
İş bırakan Lüleburgazlı işçi ve emekçiler, saat 12.30’da Kongre Meydanı’nda toplanarak, AKP ilçe binası önüne yürüdü. Burada yapılan basın açıklamasına, 500 kadar işçi ve emekçi katıldı. Basın açıklaması, Petrol-İş Şube Başkanı Turgut Düşova’nın konuşmasıyla başladı. Ortak açıklamayı, Tüm Bel-Sen Kırklareli Şube Başkanı Enver Turan okudu. Coşkulu geçen basın açıklamasında, işçi ve emekçiler, attıkları sloganlarla, TEKEL işçilerinin yanında olduklarını haykırdılar. Kaldırıma sığmayınca, İstanbul Caddesi’ni bir süreliğine trafiğe kapatan işçi ve emekçilerle polis arasında kısa bir gerginlik yaşandı.
ÖNCEKİ HABER

Tekel ateşi tüm yurtta yandı

SONRAKİ HABER

Felç kalma tehlikesine rağmen arkadaşlarını yalnız bırakmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...