07 Şubat 2010 00:00

Bakkallarda halkta mağdur olur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bakkallarla ilgili yaptığı açıklamaya Ümraniye’deki esnaflardan tepki geldi.

Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bakkallarla ilgili yaptığı açıklamaya Ümraniye’deki esnaflardan tepki geldi. Başbakan’ın “Artık ara sokaklarda bakkallar dönemi bitti onlar da birleşerek marketler açsınlar” sözlerine tepki gösteren esnaflar, hükümetin zenginden yana olmaya devam ettiğini, küçük esnafların yok edilmek istendiğini söylediler.
Ümraniye Aşıkveysel ve Mustafa Kemal Mahallesi’ndeki bakkallar gazetemize yaptığı açıklamalarında, bakkalların kapanmasıyla sadece işletmecilerinin değil halkın da mağdur olacağını ifade ettiler.
BÜYÜK MARKETLER VERESİYE YAZDIRIR MI?
17 yıllık esnaf olan Zeynep Aydın, krizle birlikte işlerin iyice düştüğünü söylüyor.
Aydın, insanların ekonomik sıkıntılar yaşadıkları için veresiye yazdırdıklarını, 3 bin lira borcu olan insanların olduğunu kaydetti.
İyice yoksullaşan halkın büyük marketlere veresiye yazdıramayacağını, bir yerde yoksul halka yardımcı olduklarını söyleyen Aydın, Başbakan’ın açıklamasının küçük esnafı bitirip büyük marketlerin önünü açmak olduğunu dile getirdi.
Aydın, ayrıca bakkal ve esnaf odasının duruma tepki göstermesi gerektiğini söyledi.
22 yıldır esnaflık yapan Yılmaz Yelan ise krizle birlikte işlerinin yüzde 75 civarında düşüş yaşandığını, hükümetin küçük esnafın değil büyük sermayenin hükümeti olduğunu ifade etti. Yelan, Başbakan Erdoğan’ın son olarak küçük bakkalları gözüne kestirmesinin, hükümetin merhamet duygusunun olmadığını kanıtı olduğunu belirtti.
5 YIL ÖNCEKİ KADAR KAZANIYORUM
Erdal Doğan ise 10 yıllık esnaf. Başbakan Erdoğan’ın 10 yıllık emeklerine göz diktiğini söyleyen Doğan, zaten krizle birlikte işlerin iyice düştüğünü kaydetti.
Veresiyenin çoğaldığını, her 3 esnaftan birinin hacizlik olduğunu bir dönemde esnafa göz dikilmesini vicdansızlık olarak niteleyen Doğan, 5 yıl önceki ciro ile şimdiki cironun aynı olduğunu söyledi. Doğan, buna karşın masrafların çoğaldığını belirterek 500 TL kira öderken şimdi 900 TL ödediğini belirtti. Büyük borç altına girdiklerini hükümetin büyük marketler yerine küçük esnafın önünü açması gerektiğini ifade eden Doğan, hükümetin gözünü fakir fukaraya diktiğini, AKP’nin iktidar olduğundan bu yana işçi emekçi tanımadığını, halkın sorunlarına çözümler üretmediğini aksine saldırılarında daha da pervasızlaştığını dile getirdi.
CAN SİMİDİ BEKLERKEN...
Meksani Gül ise Tayyip Erdoğan’ın bu açıklamayla büyük tekellerin başbakanı olduğunu gösterdiğini söyledi. Krizle birlikte işlerinin yüzde 80 düştüğünü belirten Gül, büyük marketlerin mahalle aralarında zaten her gün türediğini ve kapatmayla karşı karşıya olduklarını kaydetti.
Küçük esnaf diye bir şey kalmadığını vurgulayan Gül, krizle birlikte binlerce bakkal ve küçük esnafın kepenk kapattığını, hükümetin sürekli büyük marketlere kolaylık sağladığını belirterek bu gidişle işçi olacaklarını söyledi.
Gül, “Biz küçük esnaflar olarak can simidi beklerken Başbakan’ın ‘kapatın’ sözleri ile karşılaştık. Başbakan’a daha çok zam yapın daha çok fil gönderin diyoruz” şeklinde konuştu. Meksani Gül, Başbakan’ın kendi yandaşlarını palazlandırmaya çalıştığını, kendisinden olmayana tahammülü olmadığını belirterek, küçük esnafı karşısına alarak büyük bir hata işlediğini vurguladı.
(İstanbul/EVRENSEL)
İnan Dursun - İmran Aydın
ÖNCEKİ HABER

Marmaray işçilerine destek ziyareti

SONRAKİ HABER

Ender Çikolata’da işçiler sokağa atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...