07 Şubat 2010 00:00

ihmallleri Yokmuş!

İçişleri Bakanlığı, Hrant Dink cinayetinde adı geçen 19 emniyet görevlisini akladı. Kasım 2009’da tamamlanan soruşturmada, İstihbarat Eski Daire Başkanları Ramazan Akyürek ve Sabri Uzun, Trabzon Eski Emniyet Müdürü Reşat Altay...

Paylaş

İçişleri Bakanlığı, Hrant Dink cinayetinde adı geçen 19 emniyet görevlisini akladı. Kasım 2009’da tamamlanan soruşturmada, İstihbarat Eski Daire Başkanları Ramazan Akyürek ve Sabri Uzun, Trabzon Eski Emniyet Müdürü Reşat Altay, operasyonlardan sorumlu Daire Başkan Yardımcıları Necmettin Emre ve Vedat Yavuz, Aşırı Sağ Masası Eski Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in de aralarında bulunduğu 19 emniyet görevlisinin “ihmali bulunmadığına...” karar verildi.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetiyle ilgili soruşturmasını tamamlayan İçişleri Bakanlığı, daha önce hazırlanan raporlarda ihmali olduğu belirtilen emniyet görevlilerini akladı. Dink’in eşi Rakel Dink’in Başbakanlık’a başvurusu üzerine 19 kişi hakkında soruşturma talimatı verilmiş, dosya İçişleri Bakanlığı’na gönderilmişti.
2009’da tamamlanan soruşturmada, 19 polis suçsuz bulundu. Başbakanlık Teftiş Kurulu raporundaki iddialara şöyle yanıt verildi:
ÖNLEM ALINMADI
*“Muhbir Erhan Tuncel’in ihbarlarına rağmen, İstihbarat Dairesi görevlileri önlem almadı.”
Bakanlık Raporu: Yazıya ilişkin İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü gerekli incelemeyi yaparak cevap vermesi gerekirdi. İstanbul cevap vermediği için çalışmalar eksik kaldı ve operasyona dönüşmedi. İstihbarat dairesi görevlilerinin yazıyı arşive kaydettikleri, ilgili büroya havale ettikleri, ilgili büronun da yazı üzerine not düşerek paraf ettikleri, gereğini yaptıkları anlaşılmıştır.
GEREKEN YAPILMADI
* “İstihbarat Daire Başkanlığı Dink’e suikast hazırlığından haberdardı ama korunması için gerekeni yapmadı.”
Bakanlık Raporu: Koruma altına alınma görevi İstanbul İl Koruma Komisyonunda’dır. Dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Akyürek, yazının gönderilmesinden 3 ay sonra İstihbarat Daire Başkanlığı görevine atandı.
TOP İLLERE ATILDI
*“İstihbarat Daire Başkanlığı suikast öncesinde haberdar olmasına rağmen iller arası koordinasyonu sağlamadı.”
Bakanlık Raporu: Koordinasyon sağlama görevi İstihbarat Dairesi’nin değil, Trabzon ve İstanbul Emniyeti’nin görevidir.
*“Erhan Tuncel’in Dink cinayetinden önce muhbirlik görevine son verilmesi, yeni bilgilerin polise gelmesini engelledi.”
Bakanlık Raporu: Tuncel buluşmalara zamanında gelmeyip, bilgi saklayıp ve sık sık yalan söylemiştir. Tuncel’in güvenilir bir haber elemanı olmadığı yönündeki gerekçelere itibar edilmesi gerekir.
İHBAR ‘HAM’ KALDI<*b>
* “Trabzon Emniyeti’nin Tuncel’den aldığı bilgileri İstanbul’a ve İstihbarat Daire Başkanlığı’na sürekli bilgilendirme yapması gerekirken bunu yapmadı. Trabzon Emniyeti, Dink cinayetine ilişkin olarak gelen istihbaratı Trabzon valiliği ve Jandarma Komutanlığı ile paylaşmadı.”
Bakanlık Raporu: Yasin Hayal’in Dink’e yönelik eylem yapacağı bilgisi, istihbarat teknik ve metotları ile doğrulanmadığı ve ham istihbari bilgi niteliğinde kalmıştır. Bu yüzden de planlı istihbarat operasyonu yapılamamıştır. Yönetmeliklere göre, ancak güvenilir bir haber olarak kabul edileceği anlaşılan istihbaratlar paylaşılır. Bu yüzden bilgi verilmemesi mevzuata aykırı değildir.
*“Tuncel, Ogün Samast’ı ihbar etmek için polisi aradı, hatta cinayetten beş gün önce emniyete mesaj çekti.”
Bakanlık Raporu: Tuncel, söz konusu ifadesinin ilerleyen bölümlerinde cinayetten önceki son 2 ayda neler olduğunu hatırlamadığını söylemiştir. Mesaj atmak yerine polise giderek veya 155’i arayabilirdi.
*“Yasin Hayal McDonald’s saldırısı sonrasında Trabzon Emniyeti tarafından yakalandı ve serbest bırakıldı.”
Bakanlık Raporu: Trabzon Emniyeti’nde böyle bir kayıt bulunamadı ve Hayal’in ifadesinde iddialar doğrulanmadı.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

BAZ İSTASYONLARINA KARŞI 2 BİN İMZA

SONRAKİ HABER

Ders kitapları 79 kez mahkemelik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...