08 Şubat 2010 00:00

HALK ‘BAŞBAKANLIĞA’ GÜVENMİYOR

BAŞBAKANLIK İnsan Hakları Başkanlığı, 2009 yılı verilerini yayınladı. Buna göre 22 ilden hiç başvuru yapılmadı.

Paylaş

BAŞBAKANLIK İnsan Hakları Başkanlığı, 2009 yılı verilerini yayınladı. Buna göre 22 ilden hiç başvuru yapılmadı. Bu iller arasında Hakkari ve Siirt gibi sıkça gerginlik yaşanan Bölge illeri ve geçtiğimiz aylarda basın açıklaması yapmak isteyen gençlere yönelik linç girişimlerine sahne olan Edirne de bulunuyor. Eylemlerde yüzlerce çocuğun tutuklandığı, gözaltına alındığı Şırnak’tan ise yalnızca bir kez başvuru yapılmış olması dikkat çekiyor. Bu tablo, halkın, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı’na yönelik güvensizliğini gösteriyor.
İSİMLER TANIDIK
2001 yılından beri faaliyet yürüten Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı ile İl ve İlçe İnsan Hakları Kurulları, mülki idare amirlerinin başkanlığında toplanıyor. Kurul üyeleri, kentlerde bulunan sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşturuluyor. Ancak 81 il ve 850 ilçede hayata geçirilen kurul çalışmalarına, İnsan Hakları Derneği (İHD), kurulun bağımsız bir yapısı olmadığı gerekçesiyle katılmıyor.
Kurulda yer alan örgütler ise tanıdık: Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği, Türk Ocakları Derneği, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Emekli Emniyet Müdürleri Sosyal Yardımlaşma Derneği, Yurt Savunması Şehit Aileleri ve Gazileri Derneği. AKP, CHP ve MHP temsilcileri de kurulda yer alıyor.
BÖLGE İLLERİ İLK ONDA YOK
Kurulun açıkladığı rakamlar, insan hakları ihlallerinin yoğun olarak yaşandığı Bölge illerinden yapılan başvuruların az olduğunu gösteriyor, kurul bünyesinde yer alan örgütler ise tablonun neden böyle olduğunu açıklıyor. Kurula 2005’ten beri en çok başvuru yapan il, 205 ile Ankara olurken, başvuru yapılan ilk 10 il arasında Bölge illeri bulunmuyor. 2006, 2007 ve 2008 yıllarında da Bölge illerinden kurula yapılan başvuru sayısının oldukça az olduğu görülüyor.
Başvuru yapılan iller sıralamasında ilk 3 sırayı 345 başvuruyla İzmir, 202 başvuruyla İstanbul ve 105 başvuruyla Ankara alıyor.
Kurullara yapılan başvurularda, Türkiye’de hak ihlallerinin en fazla olduğu alanın çalışma hayatı olduğu görülüyor. İşkence ve kötü muamele başvurularının ilk sıralarda yer almaması dikkat çekerken, sağlık ve hasta hakları, yaşam hakkı ihlali, çevre hakkı ihlali ve mülkiyet hakkı ilk sıralarda yer alıyor.
(Ankara/DİHA)
Alper Atalay
ÖNCEKİ HABER

Eğitimciler eğitim sisteminden şikayetçi

SONRAKİ HABER

Evrensel okuyan gence linç!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...