08 Şubat 2010 00:00

Eğitimciler eğitim sisteminden şikayetçi

EĞİTİM emekçileri ve idareciler arasında yapılan bir anket, eğitim sisteminin sorunlarını gözler önüne serdi.

Paylaş

EĞİTİM emekçileri ve idareciler arasında yapılan bir anket, eğitim sisteminin sorunlarını gözler önüne serdi. Türk Eğitim-Sen tarafından yapılan anket, Türkiye genelinde 1821 eğitimciye uygulandı. Ankete katılan eğitimcilerin çoğunun öğretmen olduğu ve müdür yardımcısı, müdür, memur ile hizmetlilerden oluştuğu belirtildi. İşte anketin ortaya koyduğu gerçekler:
yAnkete katılanların yüzde 79.3’ü, eğitim sisteminin başarısız olduğunu düşünüyor. Yalnızca yüzde 3.7’si eğitim sisteminin başarılı olduğunu düşünüyor.
yAnkete katılanların yüzde 41.4’ü, eğitimde en önemli sorununun adam kayırma ve kadrolaşma olduğunu dile getirdi. Eğitimcilerin yakındığı diğer sorunlar ise öğretmen yetiştirme ve istihdam sorunu (kadrolu, sözleşmeli, ücretli, vekil öğretmenlik); eğitim sisteminin yenilikçi ve çağdaş olmaması; eğitimin öğrenci değil sınav odaklı ve ezberci olması; mesleki ve teknik eğitime önem verilmemesi; eğitim sisteminin kaynak sorunu; eğitimde fırsat eşitsizliği, kalabalık sınıflar.
y“Okulların en önemli sorunları neler” sorusuna yüzde 29.8’i, ödenek yetersizliği; yüzde 22.6’sı öğretmen açığı, yüzde 21.2’si ders araç-gereç, laboratuvar, bilgisayar, spor salonu eksikliği; yüzde 14’ü kadrolu yöneticilik olmaması, yüzde 5.6’sı derslik açığı yanıtını verdi.
MÜFREDAT ÇAĞIN GERİSİNDE
* Ankete katılanların yüzde 59.6’sı müfredatın çağın gereklerine cevap vermediğini vurgularken, yüzde 32’si ise kısmen cevap verdiğini düşünüyor. Müfredatın çağın gereklerine cevap verdiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 8.4’te kalıyor.
* “Talim ve Terbiye Kurulu’nun hazırladığı kitap içeriklerine” ilişkin soruya ise yüzde 47.8’i “çağdaş değil”, yüzde 20’si “bilimsel gelişmelere uygun değil”, yüzde 12.7’si “yenilikçi değil” yanıtını verdi. Yüzde 11.8’i “eğitim sistemindeki yenilikleri takip ediyor” derken, yalnızca yüzde 7.6’sı ise “bilimsel gelişmelere uygun” yanıtını verdi.
* “Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’dan memnun musunuz” sorusuna ise yüzde 46.7’si “Hiç memnun değilim”, yüzde 37.5’i “Memnun değilim” yanıtını verdi. Çubukçu’dan memnun olanların oranı yüzde 15.8’de kaldı. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

İkinci yarıyıl başlıyor

SONRAKİ HABER

HALK ‘BAŞBAKANLIĞA’ GÜVENMİYOR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...