08 Şubat 2010 00:00

4-c ruh sağlığını bozuyor

Türkiye Psikiyatri Derneği, başta TEKEL işçileri olmak üzere 4-c kapsamında çalışma koşullarına bırakılan işçilerin, çalışma koşullarının düzeltilmesinin toplum ruh sağlığının korunması açısından gerekli olduğunu bildirdi.

Paylaş

Türkiye Psikiyatri Derneği, başta TEKEL işçileri olmak üzere 4-c kapsamında çalışma koşullarına bırakılan işçilerin, çalışma koşullarının düzeltilmesinin toplum ruh sağlığının korunması açısından gerekli olduğunu bildirdi. Yapılan açıklamada, “4-c kapsamında çalışmak ruh sağlığını bozuyor” denildi.
Dernek Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, işsizlik kadar işin niteliğinin de ruh sağlığı ile yakından ilişkili olduğu belirtilerek, şu değerlendirmede bulunuldu: “Belirsizlik gelecek kaygısını artırır, güvencesiz çalışma ruh sağlığını bozar. İş, özellikle erişkin yaşam döneminde öz-yeterlilik ve öz-saygı gibi benliği düzenleyen işlevler ile kendini gerçekleştirmek için olanaklara sahip olunabilecek toplumsal yapı arasında önemli bir köprü oluşturması nedeniyle oldukça önemlidir. Bu nedenle, insanların insanca yaşam koşullarını sağlayabilecek bir işte çalışmaları, ruhsal sağlıkları açısından önemlidir. İnsanca yaşam koşullarına sahip olabilmeleri için gerekli koşulların sağlanamamış olması ve geleceğe ilişkin belirsizliğin sürmesi, TEKEL işçilerinin ruh sağlığını olumsuz etkileyecektir. Mevcut durum, işçilerin ailelerinde ikincil örselenmelerin ortaya çıkmasına yol açabilecektir. Bir mücadele ve tepki biçimi olarak tercih ettikleri açlık grevi gibi eylemlerin fiziksel ve ruhsal örselenmelerinin düzeyini daha da artıracağı tıbben öngörülmektedir.”
RUH SAĞLIĞI İÇİN DE 4-C’YE HAYIR
Açıklamada ayrıca, TEKEL işçilerinin 55 gündür olumsuz hava koşullarında, temel gereksinimlerini bile yeterince karşılayamadan eylem yaptıkları, önerilen 4-c statüsüyle aileleri ile birlikte yoksulluk sınırının altında yaşamak zorunda kalacak işçilerin hem fiziksel hem de ruhsal sağlıklarının olumsuz etkileneceği de kaydedilerek, şu görüşler dile getirildi: “Hastalandıklarında temel bir insan hakkı olan sağlık hakkından bile yararlanabilmeleri, rapor alabilmeleri engellenecektir. Ayrıca çalışma saatlerinin belirsizliği ve kendilerine verilen görevleri çalışma saatlerine bağlı kalmaksızın sonuçlandırmak zorunda bulunmaları nedeniyle, zorlu çalışma koşulları ile karşı karşıya kalacakları açıktır. Bu durum, işçilerde çeşitli ruhsal hastalıkların ve tükenmişlik sendromunun ortaya çıkma riskini de artıracaktır. Başta TEKEL işçileri olmak üzere 4-c kapsamında çalışma koşullarına bırakılan işçilerin çalışma koşullarının düzeltilmesinin, toplum ruh sağlığının korunması açısından gerekli olduğunu bildiriyoruz.” (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

Reklamla aldatmaya ceza verildi

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa