08 Şubat 2010 00:00

İşçiler öfkeli, sendika sessiz

İşçilerin kazanılmış haklarına yönelik saldırılar bitmek tükenmek bilmiyor. Örgütsüz işçiler üzerindeki baskılar her geçen gün artarak devam ederken, örgütlü olan...

Paylaş

İşçilerin kazanılmış haklarına yönelik saldırılar bitmek tükenmek bilmiyor. Örgütsüz işçiler üzerindeki baskılar her geçen gün artarak devam ederken, örgütlü olan, sendika üyesi olan işçilere yönelik saldırılara da her gün bir yenisi ekleniyor. Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) kurulu olan GÜRTEKS’te çalışan işçiler, ÖZ İPLİK-İŞ’te örgütlü olmalarına rağmen kölelik koşullarında çalışmaktan kurtulamıyor. Son olarak fazla mesai ücretleri de gasp edilen işçiler, sendikanın saldırılar karşısında sessiz kalmasına tepkili.
PATRONDA OYUN ÇOK!
Vardiya çıkışı fabrika önünde görüştüğümüz işçiler, yaşadıkları sorunları saymakla bitiremiyorlar. Geçen sene yıl boyunca yaptıkları fazla mesai ücretlerinin yerine, patronun kendilerine başka bir fabrikadan aldığı halıları zorla dağıttığını, 50-60 TL’lik halıların kendilerine tanesi 180 TL’den hesaplanarak verildiğini anlatan işçiler, mesai ücretinin yerine halı almak istemeyen işçilerin de işten atılmakla tehdit edildiğini söylediler. İşçilerin anlattığına göre bu uygulamaya işlerinden olmamak için ses çıkarmayınca, patron bu sefer işçileri 15 gün ücretsiz izne çıkarmış ve bu 15 günün sigorta primlerini de yatırmamış. İşçiler ve sendika buna da sessiz kalınca, patron bu sefer de mesai ücretlerine göz dikmiş. Üç vardiyanın birini 15 günlük ücretsiz izne çıkararak diğer iki vardiyayı 10-12 saat çalıştıran GÜRTEKS patronu, ocak ayı maaşlarıyla birlikte ödenmesi gereken bu fazla mesailerin ve pazar mesailerinin ücretini de ödememiş. İşçiler, patronun pazar günleri normal iş günü gibi çalıştırıp, hafta tatilini hafta içi bir güne denk getirip, pazar mesailerinin ücret farkını ortadan kaldırmak istediğini söylüyorlar.
İŞÇİLER SENDİKAYA TEPKİLİ
Gaziantep’teki az sayıdaki sendikalı işyerlerinden biri olan GÜRTEKS’te çalışan işçiler, yaşadıkları baskıların ve hak gasplarının sebebinin sendikanın görevini yapmaması olduğunu belirtiyorlar. Aralarında 5 yıllık, 10 yıllık, hatta daha uzun süredir GÜRTEKS’te çalışan işçiler, sendikanın bir gün bile gelip kendilerine sorunlarını sormadığını, gelişmelerden haberdar etmediğini, kendilerine sahip çıkmadığını belirtiyorlar. 5 yıldır GÜRTEKS’te olduğunu söyleyen bir işçi, “Sendika başkanına telefon ettim. Mesai ücretleriyle ilgili sorunu anlattım. Başkan bana ‘Bizim yapacağımız bir şey yok’ dedi” iddiasında bulundu.
Bir başka işçi, “Bir aydır her pazar mesaiye kalıyoruz. Bizi 10-12 saat çalıştırıyorlar. Çocuklarımızın yüzünü göremiyoruz, çocuklar başkalarına baba demeye başladı. Çalıştığımız mesailerin parasını da vermiyorlar” dedi. Sendikanın sorunlarına sahip çıkmadığını belirten bu işçi de, “Başkan Ankara’ya, oraya buraya gidip geliyor. Bizden aidat alıyorlar ama hakkımızı aramıyorlar. Sorunca ‘Mesaileriniz verilecek’ diyorlar ama verilmiyor” dedi. Sendikanın patrondan yana davrandığını söyleyen 10 yıllık bir işçi ise “Sendikanın genel başkanı Mehmet Kaplan, hakkımızı arasın, gelsin canımı alsın” diye konuştu.
BİRLEŞEREK KARŞI ÇIKALIM
“Ben şimdi konuşuyorum, bunun için büyük ihtimal beni işten atacaklar. Ama ben korkmuyorum” diyerek söze başlayan üç yıllık bir işçi, “Arkadaşların çoğu konuşmaya korkuyor. Ben onlara seslenmek istiyorum; korkmayın, derdinizi anlatın. Asıl anlatmazsak, karşı çıkmazsak bunlar daha fazla üzerimize gelir” diye konuşuyor. Çalıştığı üç yıl içerisinde sendikanın bir defa bile gelip bir sorunu olup olmadığını sormadığını söyleyen bu işçi de, sendikanın imzaladığı toplusözleşmelerden bile işçilerin hiç haberdar olmadığını, sendikanın işçilere haber vermeden patronla oturup sözleşmeyi imzaladığını, işçilerin çok sonra öğrendiğini belirtiyor.
İşçilerin haklarını almak için birlik olmaları gerektiğini belirten işçi, Başpınar’da 25 gündür grevde olan Çemen Tekstil işçilerine destek vermek istediklerini, TEKEL işçilerine destek için yapılan greve katılmak istediklerini, ancak sendikanın bu konuda bir adım atmadığını söylüyor.
(Gaziantep/EVRENSEL)

ÖZ İPLİK-İŞ: İŞÇİNİN HAKKINI ARIYORUZ
GÜRTEKS’te örgütlü olan ÖZ İPLİK-İŞ Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Duran Güzelkaya ise gazetemize yaptığı açıklamada, sendika olarak işçilerin hakkını aradıklarını söyledi. Geçen yıl dağıtılan halıları işçilerin gönüllü olarak aldıklarını iddia eden Güzelkaya, mesai ücretlerinin de kaldırılmadığını, bekletildiğini, yurtdışında olan patron geldikten sonra verileceğini söyledi. GÜRTEKS’te kriz olduğu dönemlerde işçi çıkarıldığını kabul eden Güzelkaya, işyerinde yaşanan sorunlar hakkında görüştüğümüz işçilerin, Hayat TV ve gazetemize verdikleri röportajlardan dolayı işten atılabileceklerine dair kaygılarını hatırlatara, “Böyle bir şey olabilir mi” diye sorduğumuzda, bu kaygının yersiz olduğunu, böyle bir şeyin asla yaşanmayacağını belirtti.
Abdullah Çiloğlan
ÖNCEKİ HABER

AKP’li belediye ve il genel meclisi üyeleri korucu çıktı

SONRAKİ HABER

EKONOMİ VE POLİTİKA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...