08 Şubat 2010 00:00

Baş belası öneri

Ankara’da yoğun bir temas trafiği geçiren ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’le samimi pozlar verdi. Ardından ağzından baklayı çıkardı.

Paylaş

Ankara’da yoğun bir temas trafiği geçiren ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’le samimi pozlar verdi. Ardından ağzından baklayı çıkardı. İran’a karşı geliştirilen füze kalkanı projesi için iki radarın Türkiye’ye yerleştirilmesini önerdi. Gates, Ankara ziyaretinin özellikle Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ bölümünde bu konuyu da masaya getirdi. Konuyu gazetemize değerlendiren uzmanlar, bu durumun İran ve Türkiye arasında gerilime neden olacağına ve İran tarafından ‘savaş tahriki’ olarak yorumlanacağına dikkat çektiler.
RUSYA RAHATSIZ
Washington, İran’ın füzelerine karşı savunma amacıyla gerekçelendirdiği kalkanı, Doğu Avrupa’ya konuşlandırma girişimleri ile Moskova’nın büyük tepkisini çekmişti. Bunun üzerine Türkiye’nin merkezinde olduğu coğrafyada önce gemilere, sonra kıyıya füze savunma sistemleri yerleştirme planını devreye sokmuştu.
İKİ RADAR TÜRKİYE’YE
Temasları sonrası gazetecilerin soruları yanıtlayan Gates, Başbuğ ile füze kalkanı projesinde Türkiye’nin rolünü görüştüklerini, iki radarın Türkiye’ye yerleştirilmesi konusunu ele aldıklarını açıkladı. Amerikalı bakan, balistik füzelerin yaygınlaşmasına karşı füze savunma sistemi konusunda Türkiye’nin NATO kapsamında neler yapabileceği konusunda diyalogun sürdüğünü belirtti.
Gates, Amerikalı bir gazetecinin, radar gemilerinin Karadeniz’de nasıl konuşlanacağına ilişkin sorusuna ise “Bu konuda konuşmak istediğimden emin değilim” yanıtını verdi.
PATRİOT SATIŞI
Bu arada Ankara’nın doğrulamamasına rağmen Obama yönetimi, Kongre’ye, Türkiye’ye 7.8 milyar dolarlık Patriot füze savunma sistemleri satacağını bildirmişti. Son olarak Polonya’nın ardından Romanya da, avcı füzelerini topraklarına yerleştirmeyi kabul etti.
İRAN DESTEĞİ
Gates, Türkiye’nin İran konusunda arabulucu olması gibi bir konuyu görüşmediklerini belirtirken, “Türkiye, İran konusunda yeterli çabayı gösteriyor mu” sorusuna da şu yanıtı verdi: “Türkiye, İran konusunda çok değerli. Çünkü bizim için zor olabilecek şekilde İran’la konuşabiliyorlar. Bundan fırsatlar doğabilir. Bu yolda ilerleyeceğiz.”
ÇUVALCI GENERALE TÜRKİYE’DEN DESTEK!
Gates’e, gazeteciler çuval olayını da sordu. Gates, kaçamak cevap verdi ama çuvalcı paşayı da korudu. “Ben o tarihte Savunma Bakanı değildim” diyen Gates, “Odierno’nun unvanı ortada. Ona Başkan’ın (Obama) da benim de itimadımız tam” demeyi de ihmal etmedi. (Ankara/EVRENSEL)

iRAN SAVAŞ TAHRiKi SAYAR
Girişimleri gazetemize değerlendiren Araştırmacı Yazar Faik Bulut, projenin hayata geçmesi halinde Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin gerileceğine dikkat çekti. Bu durumun savaşı dahi kışkırtacağına vurgu yapan Bulut, “Bu proje Türkiye’yi bir belanın içine sokar” değerlendirmesinde bulundu. İran’ın mutlaka buna karşı girişimleri olacağını ifade eden Bulut, “ABD Körfez ülkelerinde de benzer girişimlerde bulundu. İran bunları savaş tahriki olarak görmüştü. Eğer proje hayata geçerse, Türkiye’nin pozisyonunu da savaş tahriki olarak görebilir. Bu durum Türkiye-İran ilişkilerini zedeler” diye konuştu.

ÖLDÜRMEK ÇÖZÜM DEĞİL
Gates, PKK ile mücadelede iş birliği ve çözüm konusunda ne düşündüğü sorusunu yanıtlarken, Org. Başbuğ’a da atıfta bulunarak şöyle dedi: “Orgeneral’in de (Başbuğ) söylediği gibi, nihai çözüm herkesi öldürmek değildir. Zaten Kuzey Irak’taki Bölgesel Yönetim’in Başkanı Barzani’yle görüşmemizde, bölgesel yönetimin, PKK’ya şiddete son vermesi yönünde baskı kurmasının önemine işaret ettim.” Gates ayrıca, iş birliği bağlamında istihbarat, keşif ve gözetleme araçları konusunda ihtiyaç olduğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da söylediği gibi Washington’a dönünce bu konuda başka neler yapabileceklerine bakacaklarını belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Polis kayıtları silinmiş!

SONRAKİ HABER

ROJEV

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...