08 Şubat 2010 00:00

Kolombiyalı annelere ölüm tehdidi

KOLOMBİYA ordusunun işlediği ve “falsos positivos” diye isimlendirilen “öldürülen sivillerin üzerine gerilla elbisesi giydirilerek ...

Paylaş

KOLOMBİYA ordusunun işlediği ve “falsos positivos” diye isimlendirilen “öldürülen sivillerin üzerine gerilla elbisesi giydirilerek gerilla süsü verilmesi” suçunu teşhir etmek için kurulmuş Soacha anneleri ve Bogota banliyösü sakinleri ombudsmanı, çocukları kaybolanlara karşı başlatılan terör kampanyasını kınadı. Çok sayıda aile, çocuklarının ölümleri üzerine açtıkları davadan vazgeçmeleri için posta kutularına konulan mektup ve telefonla ölüm tehdidi alıyor.
Soacha kasabasından 30 kadar işsiz genç, ordu tarafından Santander bölgesinin uzağında bulunan tarlalarda çalıştırılmak bahanesiyle kandırıldı. Daha sonra cesetleri, çatışmada ölmüş gerilla süsü verilerek, herhangi bir şekilde suçlanmamak için bölgelerinden uzağa, alelacele kimliği belirsiz ölüler şeklinde ortak bir çukura gömüldü.
Bazı ipuçlarıyla ve kendi çabalarıyla birtakım haberler alan birkaç aile, Santender bölgesine gitti ve ortak mezarda çocuklarının kimliklerini tespit etti. Özellikle Meta bölgesinde, içinde 2 bin civarında cesedin bulunduğu bir çukurun ortaya çıkarılmasından sonra, Kolombiya’da büyük bir kısmı ordu ve paramiliter güçlerce gerçekleştirilen, Alvaro Uribe hükümetinin önde gelen isimlerinden biri olan polis şefi general Oscar Naranjo’nun bilgisi dahilinde ülkenin çeşitli bölgelerinde açılan yüzlerce mezara gizlice gömülen kayıplar sorununu tekrar canlandırdı.
UYGULAMA SİSTEMATİK
Kolombiya insan hakları örgütleri ve Birleşmiş Milletler yetkilisi Philip Alston, konuyla ilgili açıklama yaptı. Alston, “Gerilla süsü verilerek sivillerin öldürülmesi olayı (falsos positivos) orduda sistematik bir uygulamadır” dedi.
Devlet Suçları Kurbanları Sözcüsü Ivan Cepeda Puerto, Santander ve Ocaña gibi kentlerin civarındaki çukurlarda ordu destekli paramiliterlerce 2004 yılına kadar gerçekleştirilen 42 adet katliamın kurbanlarına ait en az 1500 cesedin bulunduğunu bildirdi.
El Diario gazetesinin açıklamasına göre zamanaşımı nedeniyle yargılanmadan serbest bırakılan ve garnizonlarında dinlenen cinayet zanlısı 46 asker, içinde psikolojik yönlendirme, palyaçolar ve süt domuzlu bir öğle yemeğinin yer aldığı “sivil-asker” programı adı altında eğlenceli bir hafta sonu geçirdi. Söz konusu “parti”, Silahlı Kuvvetler İnsan Hakları Departmanı’nca düzenlendi.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

YEDİ İKLİM DÖRT BUCAK

SONRAKİ HABER

İran’a göre nükleer uzlaşma yakın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...