08 Şubat 2010 00:00

GALERİLER ANLIK KAZANÇ PEŞİNDE

Sanat galeri ne tür kıstaslarla sanatçı seçiyor? Bu kıstaslar tatminkar mı?Bunun daha çok, galerilerin ticari yönüyle alakalı olduğunu düşünüyorum. Bildik isimlerle ilgileniyorlar, çünkü etiketi belli.

Paylaş

Sanat galeri ne tür kıstaslarla sanatçı seçiyor? Bu kıstaslar tatminkar mı?
Bunun daha çok, galerilerin ticari yönüyle alakalı olduğunu düşünüyorum. Bildik isimlerle ilgileniyorlar, çünkü etiketi belli. Sen tanınmamışsın. 2 haftalık, 3 haftalık sergi süresini, seninle belki riske etmek istemiyor. Ama bence risk alınmalı.

Galerilerin farklı çalışma yöntemleri var. Yüzde alıp çalışan var, yalnızca kira alan var...
Şu son zamanlarda peydahlanan şeyi ben anlayamıyorum. Galericilik bu değil. Çeşitli mailler geliyor bana. Bilmem ne karma resim sergisi var. Sanatçı yükümlülükleri: işte eser başına, yok yüz lira, yüz elli lira katkı payı. Totale vurduğun zaman hayli yüklü bir kazançları oluyor, o sergi sürelerini de dikkat edersen kısa tutuyorlar. Bir aya üç sergi sığdırıyorlar, on gün sürüyor mesela. Anlık kazançların peşine düşüyorlar. “Sanata hizmet edelim, bilmem ne”, ben buna inanmıyorum. İki kere katıldım, bir daha da katılmadım. Kokusunu hissettim. Gelen mailleri hemen siliyorum. Kişisel olarak bir şey yapmak istiyorsun. Fakat fırsat sunmuyorlar sana.
ÖNCEKİ HABER

Naylon çadırdan Onur Kent’e

SONRAKİ HABER

‘Varoş duvarları asidir’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...