08 Şubat 2010 00:00

Bandista’dan TEKEL işçisine: Şu Anda! Şimdi!

Tayfa Bandista’nın “Şu Anda! Şimdi!” isimli iki şarkılık kaydı, direnişteki TEKEL işçilerini ve geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Daniel Bensaïd’i selamlıyor.

Paylaş

Tayfa Bandista’nın “Şu Anda! Şimdi!” isimli iki şarkılık kaydı, direnişteki TEKEL işçilerini ve geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Daniel Bensaïd’i selamlıyor. “Birinci Rollama” ve “Kızıl Flama”nın yer aldığı kayıt, grubun internet sitesinden ücretsiz indirilebiliyor.
TEKEL işçilerinin Ankara’da başlattıkları direniş sürerken, işçilere bir destek de Bandista’dan geldi.
Daha önce 1 Mayıs 2009’da “Anlatılan Senin Hikayen”le eylemcileri selamlayan grup, ikinci kayıtları olan “Paşanın Başucu Şarkıları”nı da 12 Eylül askeri darbesinin 30. yıl dönümünde yayınlamıştı. Grup şimdi de bir ara atakla çıkageldi: “Şu Anda! Şimdi!” İki şarkılık kayıt, daha öncekilerde olduğu gibi grubun internet sitesinden ücretsiz indirilebilir.
DİRENİŞLERE SELAM
“Birinci Rollama” ve “Kızıl Flama” isimli şarkılardan oluşan kayıt için hazırlanan metinde, Bandista şöyle diyor: “Direnişler; ütopik, beklenen, mitleştirilen bazen ve apansızın, bıçağın kemiğe dayandığı bir ‘Artık yeter’ patlayışıyla liberal tarihin çizgisel akışının içinde beliriveren; geçmişin mücadelelerini bugünün yüzüne, bugünün bilinci, unutuşları ya da kazanımlarını geleceğe taşıyan solucan delikleri. Tarihin praksisi, talihin pratik belirlenişleri, ele usturayla çizilen kader çizgileri. TEKEL, Seka, PETKİM, ERDEMİR, Şeker...adını bilmediğimiz/unuttuğumuz nicesi; derelerin, ormanların, toprakların, bizzat hayatların dönüşümü... Kamunun tasfiyesi; eşitlik yok adalet yok, o zaman sokaklara; işçiler, işsizler, memurlar, öğrenciler, rençperler, gettolar ve tam yerinde... Bandista’dan bir ‘ara’ atağı Şu Anda, Şimdi!.. Neoliberalizme karşı mücadele, yalnız Ankara’da değil Seattle’da, Porto Alegre’de, Melbourne’de, Cancún’da; Atina ve Kopenhag’da dolaşan bir hayalet, yeraltının karanlığı ile güneş ışığı, siyaset ile tarih, mazi ile ati arasında mekik dokuyan ‘o’ hayalet....”
TİTRE NEV LİBERAL ALEM
Grup ayrıca “Şu Anda! Şimdi!”de, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Daniel Bensaïd’e de “Köstebek ve Lokomotif”ten bir alıntıyla selam gönderiyor: “Nasıl ki su kenarında yetişen sazlar meşeden uzun yaşarsa, köstebek de lokomotife galip gelir. Yorgun bakışlı o eski dostumuz hâlâ kazıyor...”
“Birinci Rollama” parçasında dediği gibi: “Tütün kağıda değil de / Biz kefene sarıldık madem / Ölülerin korkusuyla / Titre nev-liberal alem...”
“Kızıl Flama” ise Türkiye’de Kızıl Bayrak adıyla bilinen ve yaygın olarak söylenen İtalyan “Bandiera Rossa” marşının, Bandista tarafından yeniden yorumlanmış hali.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

‘2000’lerde hangi film olmasaydı?..’

SONRAKİ HABER

TEKEL işçilerinin direnişi ve 4 Şubat grevinin gösterdikleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa