09 Şubat 2010 00:00

İMES işçileri haklarını tartıştı

İMES sanayi sitesi yaklaşık iki ay önce işçilerin kurduğu İMES İŞÇİ BİRLİĞİ çalışmalarını devam ettiriyor.

Paylaş

İMES sanayi sitesi yaklaşık iki ay önce işçilerin kurduğu İMES İŞÇİ BİRLİĞİ çalışmalarını devam ettiriyor. İlk olarak asgari ücretin insanca yaşanacak bir düzeye yükseltilmesi için imza toplayan işçiler, iş yasalarını öğrenmek ve çevrelerinde yaşanacak iş hakkı ihlallerine karşı bilgi alabilmek amacıyla bir panel düzenledi.
Panelde İMES İşçi Birliği adına konuşma yapan Hasan Ceylan, İMES işçisine yıllardır düşük ücretin, esnek çalışmanın dayatıldığını, çocuk işçilerin sigortasız asgari ücretin çok çok altında çalıştırıldığını anlattı.
Krizle birlikte ücretsiz izinlerin dayatıldığını söyleyen Ceylan, ulaşımdan, faturalara yemeklerine kadar her şeyin zamlandığını ama, İMES işçisinin, iki yıldır ücret zammını alamadığı, işçilerin işsiz kalmaktan korktuğunu söyledi. Böylesi saldırıların artırıldığı bir dönemde İMES işçisinin de söyleyecek sözü olması gerektiğini söyleyerek bu birlikteliği bu nedenle kurduklarını anlattı.
Panele konuşmacı olarak katılan TMMOB Avukatlarından Can Atalay iş hukukunun eşit olmayanlar arasındaki ilişkiyi düzenleyen kanunlar olduğunu söyledi. İşe girerken ücret, sigorta ve çalışma saatlerinin mutlaka yazılı bir kağıda dökülmesi gerektiğini söyleyen Av. Atalay, patronların işçileri yasalar karşısında nasıl mağdur edebileceği ve buna karşı işçilerin neler yapması gerektiğini aktardı.
İş yasaları hakkında işçiye bilgi veren Atalay’a panelin ikinci bölümünde işçiler yaşadıkları iş hukuksuzlukları hakkında sorular sordular. Resmi tatilde çalıştırılmaktan, mesaisiz çalıştırılmaya, işe giriş çıkış uygulaması karşısındaki haklara kadar bir çok konu hakkında sorular yöneltildi.
İMES’TE KAPMANYA
Toplantı sonucunda 56 gündür özelleştirmeye karşı mücadele eden ve hükümetin saldırısı karşısında yılmadan mücadele eden TEKEL işçisiyle 1 liranı paylaş kampanyası başlatma kararı aldılar.
Gelen işçilerden para toplayan komite 2 hafta boyunca TEKEL işçisinin direnişini anlatma ve onlara maddi manevi destek sunmayla ilgili çalışmalar örgütleyeceklerini söylediler. Önümüzdeki dönem işçilerle tekrar bir araya geleceklerinin altını çizen işçiler her arkadaşı bu çalışmaların örgütleyicisi olmaya davet ederek paneli bitirdiler.
(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Emekçiler et yemeyi unuttu

SONRAKİ HABER

TEKEL işçileriyle 1 liranı paylaş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...