09 Şubat 2010 00:00

SAĞLICAK

Tarih 20 Haziran 2001.“Tütün sektörünü serbestleştiren, tütün için destekleme alımlarını kaldıran ve TEKEL’in özelleştirilmek amacıyla yeniden...

Paylaş

Tarih 20 Haziran 2001.
“Tütün sektörünü serbestleştiren, tütün için destekleme alımlarını kaldıran ve TEKEL’in özelleştirilmek amacıyla yeniden yapılandırılması ve varlıklarının satışına olanak sağlayan” ve “Tütün Kanunu” olarak anılan ‘düzenleme’ TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen kanunu TBMM 3 Ocak 2002’de aynen kabul etti. Resmi Gazete’de yayınlandı ve 9 Ocak 2002’de yürürlüğe girdi.
Kanunu kim dayattı?
IMF.
IMF’ye kim boyun eğdi?
DSP-MHP-ANAP Hükümeti.
Hükümetin akıl hocası kimdi?
DSP’li Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş.
Derviş 3 Mayıs 2001 tarihli Niyet Mektubu’yla hangi taahhütlerde bulundu?
Mektubun 21. maddesinde ne dedi: “Özelleştirmenin zamanlaması piyasa koşullarına bağlı olmakla birlikte hedefimiz başarılı özelleştirme politikalarına engel teşkil eden tüm hususları ortadan kaldırarak, piyasa koşulları elverdiğinde en hızlı şekilde harekete geçebilmektir. 2001 yılının kalan kısmında atılacak adımlar, Türk Telekom, TÜPRAŞ, Türk Havayolları, ERDEMİR, TEKEL (tütün ve alkollü içecekler), şeker ve elektrik enerjisi üretimi (TEAŞ) ve elektrik dağıtımı (TEDAŞ) şirketleri de dahil olmak üzere önemli kamu teşebbüslerinin çoğunluk hisselerinin özelleştirilmesi için gerekli hazırlık işlerinin tamamlanmasına odaklanacaktır. …Tütün sektörünü serbestleştiren, tütün için destekleme alımlarını tedricen kaldıran ve TEKEL’in varlıklarının satışına izin veren Tütün Kanunu’nun Meclis’te mayıs ayı içinde kabul edilmesi beklenmektedir. Bu kanunun onaylanmasını müteakiben, 2002 sonuna kadar tamamlanması beklenen TEKEL ve Şeker’in özelleştirilmesi, Dünya Bankası’nın kredileri ile desteklenmesini beklediğimiz tarım reformu programının diğer bölümleri ile koordine edilecektir.”
Şimdi Derviş nerede?
Önce CHP saflarına katıldı. Daha sonra Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı çerçevesinde başka ülkeleri kalkındırmak için ABD’ye gitti.
Dönemin koalisyon ortakları ne yapıyor?
Dürüstlüğü ile bilinen 57. Hükümetin ve DSP’nin başı Bülent Ecevit öldü kurtuldu. DSP milletvekilleri TBMM’de ‘sus-pus’ oturuyorlar.
MHP’nin başı Devlet Bahçeli başarılı genel başkanlığı nedeniyle yerini koruyor. Ölmedi ancak milletvekilleriyle birlikte TEKEL karşısında ölüm sessizliğini koruyorlar.
ANAP tarihe karıştı, Eski Başı Mesut Yılmaz halen Rize Milletvekili ve TBMM’de dilini yutmuş gibi susuyor.
O dönemde bir de muhalefet partileri vardı. CHP ilk kez parlamentoya giremedi. Anamuhalefet olan Fazilet Partisi yasa meclisteyken kapatıldı, yerini Saadet Partisi ile Adalet ve Kalkınma Partisi aldı.
Tütünden başka üretim yapamayan köylüler “Tütün bizim için iştir, aştır” dediler. “Aş, iş ve ekmek kapısını kapatmayın” diye haykırdılar.
Hükümet köylüyü dinlemedi, ‘diğerleri’ de bugünü göremedi…
Tütün Kanunu çıkarken köylüler Ege’de tütün ekilen tüm köyleri gezdiler. Dilleri döndüğünce anlattılar bildiklerini... Akhisar’da Tütün Kurultayı düzenlediler...
Anamuhalefet partisi onları anlamıştı, tütün üreticileri için dişediş mücadele ettiler. Manisa Milletvekili ve Fazilet Partisi Grup Başkan Vekili Bülent Arınç tütün üreticilerinin ve TEKEL işçilerinin verdiği mücadeleye destek oluyor “Meydanlara gelin, sizin en önünüzde, sizinle birlikte gerekirse polisten cop yemek de dahil sizin meselenizi haykıracağız” diyordu.
O gün özelleştirme karşıtı, bugün özelleştirmeci Akhisarlı Başbakan Yardımcısı Arınç Akhisar Tütün ve Yaprak Depolarının kapatılmasını sağladı. İşletme British American Tobacco isimli şirkete satıldı.
O gün milliyetçi 3 partiden oluşan 57. Hükümet çıkarttığı yasa ile sigara ve içkide ulusal egemenliğe karşı yabancı egemenliğini tercih etti.
Bugün sokaklarda yabancı sigara şirketlerinin arabaları… Sanki başka bir ülkedeyiz…
Dün tütün için “Aş, iş ve ekmek kapısı” diyen köylüler…
Bugün TEKEL için “İş, aş yoksa barış da yok” diye 4 Şubat’ta ülkenin her tarafında sokaklara dökülen on binler…

CELAL EMİROĞLU
ÖNCEKİ HABER

Belediye işçileri işe iade edildi

SONRAKİ HABER

DAYANIŞMA BÜYÜYECEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...