09 Şubat 2010 00:00

Petrol devinin iklim oyunu

Küresel ısınmanın insanoğlundan kaynaklandığı kabulünü zayıflatmak için, petrol şirketi ExxonMobil’in finansmanıyla planlı bir kampanya yürütüldüğü iddia edildi.

Paylaş

Küresel ısınmanın insanoğlundan kaynaklandığı kabulünü zayıflatmak için, petrol şirketi ExxonMobil’in finansmanıyla planlı bir kampanya yürütüldüğü iddia edildi.
İngiltere’de yayımlanan The Independent gazetesindeki bir makalede, ABD’deki Atlas Ekonomik Araştırma Vakfı ve İngiltere’deki Uluslararası Politika Ağı gibi iklim değişimi
karşıtı düşünce kuruluşlarının, dünyanın en büyük petrol şirketi ExxonMobil’den yüz binlerce sterlinlik yardım aldığı belirtildi.
Jonathan Owen ve Paul Bignell imzalı habere göre, her iki kuruluş da iklim değişikliği fikrine karşı çıkan bilim insanlarını bir araya getirdiği uluslararası toplantılar düzenliyor. Habere göre, ExxonMobil, iklim değişiminin insan elinden kaynaklanmadığını kanıtlama çabalarında, perde arkasındaki en önemli unsurlardan biri. Bu petrol şirketinin kayıtlarına göre Atlas Vakfı, 2008’de ExxonMobil’den bu amaçla 100 bin dolardan fazla para aldı.
Atlas, iklim değişimi şüpheciliği olarak adlandırılan ve küresel iklim değişikliğinde “insan” faktörünü yok sayan 30 kadar yabancı düşünce kuruluşuna destek verdi ve geçen martta New York’ta yapılan dünyanın önde gelen iklim değişimi karşıtlarının toplantısının sponsorları arasında yer aldı. Yazıda, toplantıyı düzenleyen Heartland Enstitüsü’nün de son yıllarda ExxonMobil’den para alan bir başka sağcı düşünce kuruluşu olduğu belirtildi.
Gazetenin haberine göre, iklim değişiminin insanoğlu yüzünden olduğu görüşünü savunan bilim insanlarına karşı saldırı, geçen aralık ayındaki Kopenhag iklim zirvesi öncesinde, konuyla ilgili binlerce e-postanın East Anglia Üniversitesi’nden sızdırılmasından sonra arttı.
Birçok iklim değişimi karşıtı, düşüncelerini desteklemek için bu sızdırılan e-postalardaki düşünceleri yayımlamaya başladı. İklim değişimine şüpheyle bakan bloglar da geçen hafta, Amazon ormanlarının yok olmakta olduğu konusundaki bilimsel verilere şüpheyle bakan yazılar yayımladı.
SERBEST PAZAR ZARAR GÖRMESİN DİYE
London School of Economics’in Grantham İklim Değişimi Araştırma Enstitüsü Yetkilisi Bob Ward, “İklim değişimine şüpheyle bakan argümanların çoğunun, (serbest) pazarda herhangi bir çevresel düzenleme yapılmasına karşı çıkan, açıkça sağ ideolojiye sahip insanlar tarafından yapıldığını” söyledi.
Ward, petrol şirketinden aldıkları finansman sayesinde bu kişilerin görüşlerini daha çok yayabilme fırsatı bulduklarını bildirdi.
Uluslararası İklim Değişimi Kurulunun Eski Başkanı Prof. Bob Watson da, “İnsandan kaynaklı iklim değişimiyle ilgili delillerin güvenilirliğini zayıflatmak için bazılarınca planlı bir çabanın harcandığını” belirterek, bunların özel sektörce desteklendiğinden emin olduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)

EXXON’UN SİCİLİ KABARIK

2007 yılında da ExxonMobil’in fonlarıyla çalışan ABD kuruluşu American Enterprise Institute (AEI), bilim insanları ve iktisatçılara Birleşmiş Milletler’in (BM) Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) raporunun eksikliklerini öne çıkaracak makaleler yazmalarını teklif ettiği ortaya çıkmıştı.
Guardian Gazetesinin Bilim Muhabiri Ian Sample’ın imzasını taşıyan habere göre, AEI, ABD, İngiltere ve başka ülkelerden bilim insanlarına makaleler karşılığında 10 bin dolar ödemenin yanı sıra, yolculuk masraflarını karşılamayı ve ek ödemeler yapmayı da önerdi. AEI Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Lee Raymond, eski bir ExxonMobil yöneticisi.
Kyoto Protokolü’nü ısrarla imzalamayan dönemin Bush yönetimine yakınlığıyla bilinen AEI’nın 20’den fazla çalışanı da Bush yönetimine danışman olarak hizmet verdi.
AEI, bilim insanlarına gönderdiği mektuplarda, BM Paneli için “makul eleştirilere, muhalefete direngen, analitik çalışmaların ancak zayıf bir şekilde destekleyebileceği kestirme sonuçlar çıkarmaya müsait” deniyor. İklim bilimci David Viner AEI’ın mektuplarını “Bilimi kendi siyasi amaçlarına uygun şekilde çarpıtmak isteyen bir örgütün umutsuzca girişimi” olarak nitelemişti.
ÖNCEKİ HABER

Yunanistan’da çiftçiler bakanla görüşecek

SONRAKİ HABER

MÜCADELENiN LOKOMOTiFLERi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...