09 Şubat 2010 00:00

Yüzlerce Afgan, NATO’dan kaçıyor

AFGANİSTAN’ın güneyinde, Taliban güçlerinin kontrolündeki Helmand vilayetinin Marja kentinde, NATO birliklerinin başlatacağı kapsamlı harekat öncesinde yüzlerce kişi köyleri boşalttı.

Paylaş

AFGANİSTAN’ın güneyinde, Taliban güçlerinin kontrolündeki Helmand vilayetinin Marja kentinde, NATO birliklerinin başlatacağı kapsamlı harekat öncesinde yüzlerce kişi köyleri boşalttı.
Birkaç gün içinde başlaması beklenen ve “Müşterek” adı verilen NATO operasyonunun, 2001 yılında başlayan Afganistan işgalinde, şimdiye kadar düzenlenen en büyük operasyonlardan biri olacağı belirtildi.
İngiltere Savunma Bakanı Bob Ainsworth, söz konusu operasyon sırasında işgal askerlerinden de kayıplar verilebileceği uyarısında bulundu.
Bob Ainsworth, “Bu tür operasyonlara giriştiğimizde kayıp verilmesi elbette beklenebilecek sonuçlardan biri. Ne kadar koruyucu donanım ve araç gereç sağlanırsa sağlansın, burası hiçbir şekilde güvenli bir ortam değil. Bu operasyonlarda, risk unsurunu hiçbir şekilde tamamen ortadan kaldıramayız” dedi.
“Müşterek Harekatı”nın genelinden sorumlu olan komutan İngiliz Tümgeneral Nick Carter ise bu operasyonun öncekilerden farklı olacağını belirtti.
Geçmişte işgal güçleri, operasyon düzenlenen bölgelerden Taliban’ı çıkartmış, ama daha sonra, yerel halkın güvenliğini sağlayabilmek için yeterince asker konuşlandıramamıştı.
Tümgeneral Carter, ilk kez Afgan güçlerinin, operasyonun planlanmasında ön sırada yer alacaklarını ve onları, NATO askerlerinin desteğinde, yeni eğitilmiş çok sayıda polis gücünün izleyeceğini belirtti.
Marja kenti, Afganistan’ın güneyinde, Taliban kontrolü altındaki en büyük bölge. Afganistan’daki NATO askerlerinin baş komutanı General Stanley McChrystal, “Müşterek Harekatı”nın, Afganistan hükümetinin güvenlik alanındaki kontrolünü genişlettiği yolunda güçlü bir mesaj vereceğini söyledi.
4 NATO ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ
Afganistan’ın güneyinde düzenlenen saldırıda 2 NATO askeri öldü. NATO’dan yapılan açıklamada, bombalı saldırının önceki gün düzenlediği kaydedildi, ancak saldırının tam yeri ve askerlerin milliyeti belirtilmedi.
İsveç de, Afganistan’da haftasonunda 2 subayıyla yerel çevirmenlerinin, Afgan polisi üniformalı bir kişi tarafından vurularak öldürüldüğünü bildirdi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Haiti halkı yardım istiyor

SONRAKİ HABER

Yunanistan’da çiftçiler bakanla görüşecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa