09 Şubat 2010 00:00

Göçmenler İstanbul’a demir atacak

İstanbul Fransız Kültür Merkezi, Ahmet Sel’in Fransa’daki Türk göçmenlerin bir portresini çizen “Demir Atanlar” fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor.

Paylaş

İstanbul Fransız Kültür Merkezi, Ahmet Sel’in Fransa’daki Türk göçmenlerin bir portresini çizen “Demir Atanlar” fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor.
Fransa’da faaliyet gösteren Elele Derneği ve Ulusal Göçler Tarihi Kurumu’nun işbirliğiyle gerçekleşen sergi Fransa’da Türkiye Mevsimi çerçevesinde yer almıştı.
Sergi açılışı öncesinde Elele Derneği Müdürü Gaye Petek’in de katılımıyla “Fransa’da Türk Göçü: Nasıl bir kök salma?” başlıklı bir söyleşi de gerçekleşecek. Aynı zamanda Nora Şeni’nin Fransa’daki bir işçinin bir pazar gününü anlatan “Ya Pazarları?” kısa filmi gösterilecek.
GÖÇMENLER GÖNÜLLÜ SÜRGÜNE ALIŞTI
Fransa’ya göç eden Türkiye kökenli göçmenlerin yeni ülkelerine alışma süreci ile ilgili olarak Fotoğrafçı Ahmet Sel şunları söylüyor; “Fransa’ya ‘70’li yıllarda gittiler. Bazıları yasal yollardan, bazıları da sahte turist veya kaçak olarak... Yeni ve daha iyi bir yaşam için boydan boya Avrupa’yı aştılar. Biraz para biriktirelim, döneriz, dediler. Eninde sonunda bir ev, bir traktör, bir otomobil parası... Sonra yine memleket toprağı. Ama iş o kadar kolay değildi. Ne göçmenler, ne de onları ağırlayan ülke için. Yıllar geçti, göçmenler gönüllü sürgüne alıştılar. Aile kurdular, çocukları büyüdü, yeni işlere girdiler, işten çıkarıldılar.
Onların çocukları, bu beklenmedik serüveni Fransa’da sürdürüyorlar. Kendilerini hem Fransız hem Türk hissediyorlar. Ana babalarının dilini zorlanarak konuşanlar da var, eşlerini yalnızca memleketteki köylerinden seçenler de...
Ama hepsinin de ortak noktası, ilk göçenlerin hayatını yaşamak istemiyorlar. Yeni kuşak, kamu alanında, toplumun içinde ve her kesiminde yerini almak için mücadele veriyor.” 15 Şubatta açılışı yapılacak olan “Demir atanlar” 8 Marta kadar Fransız Kültür Merkezi’nde izlenebilir.
(KÜLTÜR SERVİSİ)

AHMET SEL
1956 yılında İstanbul’da doğan Bağımsız Fotoğrafçı Ahmet Sel çalışmalarını belgesel fotoğrafçılık ve porte alanında sürdürüyor. Sipa Press, Fédéphoto ve Agence Opale tarafından yayımlanan Ahmet Sel’in fotoğrafları Le Monde, Paris Match, Corriera Della Serra, The New York Times gibi dergi ve gazetelerde yer aldı.
1975’ten 2008’e kadar Fransa ve Rusya’da yaşayan Ahmet Sel, 1990-2000 yılları arasında Moskova’da La Cinque ve Arte televizyon kanallarının muhabiri olarak çalıştı, Sipa Press fotoğraf ajansının Moskova bürosunu yönetti. Fransa’ya dönüşünde Sipa Press Ajansı’nın genel yayın yönetmeni olarak görev yaptı.
2003 yılında Portre alanında “Fujifilm Press Photo Award France” ödülünü, 2004 yılında ise Sözler ve Resimler alanında “The Gold Award of National Magazine Awards” ödülünü aldı.
ÖNCEKİ HABER

Masadan albüme, albümden sahneye...

SONRAKİ HABER

Sanatçılar ve işçiler TEK-EL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...