10 Şubat 2010 00:00

CHP’NİN KÜRT POLİTİKASI SIFIRI TÜKETTİ!

KÜRT sorunundaki tutumuyla bölge illerinde yıllardır bir varlık gösteremeyen CHP, iyice eridi.

Paylaş

KÜRT sorunundaki tutumuyla bölge illerinde yıllardır bir varlık gösteremeyen CHP, iyice eridi. CHP Genel Merkezi’nin tutumu nedeniyle bölge illerinde il ilçe binaları tek tek kapanırken, pek çok yerde CHP’nin üyesi dahi kalmadı.
CHP’nin 5 Şubat’taki Parti Meclisi toplantısına sunulan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) raporunda, yürütülen kongre takvimine ilişkin dikkat çekici bilgiler yer aldı. CHP’nin bir önceki MYK raporunda, 32 ilçede üye sayısı yetersiz olduğu için ilçe kongresi yapılmayacağı bilgisi yer almıştı. Son raporda ise bu sayı 32’den 43’e yükseldi.
ÜYE KALMADI
Aralarında Hakkari’nin Şemdinli, Van’ın Bahçesaray, Sivas’ın Doğanşar gibi ilçelerinin de yer aldığı 29 ilçede üye sayısı 50’nin altında bulunuyor. CHP’nin ‘örgüt boşluğu’ ya da ‘örgüt yokluğu’ bulunan ilçe sayısı ise 20. raporda kongre yapılmayacak ilçelerin listesinde, üye sayısı 50’nin altında bulunan 3 ilçeye yer verilmemesi de dikkat çekti.
CHP İÇİN VAHİM TABLO
Rapora göre CHP’nin Hakkari’nin Çukurca ilçesinde 22 kişinin üyelikten istifa etmesiyle üye sayısı ‘sıfır’a düştü. Çukurca ile birlikte Çankırı’nın Atkaracalar, Korgun ve Yapraklı ilçeleri olmak üzere 4 ilçede, CHP’nin bir tek üyesi bile bulunmuyor. CHP, 43 ilçede ise örgüt yokluğu ya da üye yetersizliği nedeniyle kongre yapmıyor. Dersim, Batman, Hakkari, Şırnak, Siirt gibi illerde CHP’lilerin üye sayısı 100 ila 200 arasında değişiyor. Van, Mardin, Muş gibi illerdeki CHP örgütleri, genel merkezin Kürt sorununa yönelik klasik inkarcı politikasını savunmasından rahatsız.
İSTİFALAR ARTIYOR
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in Dersim katliamını övmesi tepkiyle karşılanmıştı. Bu tepkiler, bölge illerinde de etkili olmuştu. Öymen’in sözlerine tepki gösteren, aralarında 3 belediye başkanının da bulunduğu 400 CHP’li, partiden istifa etmişti.
CHP’nin Kürt politikasını eleştirdikleri için genel merkez geçen ekim ayında da Dersim İl Başkanı Cemal Özaslan ile birlikte 11 il yöneticisi, Nazimiye İlçe Başkanı Aydın Kandil ve 11 ilçe yöneticisini de görevden almıştı.
OY DAHİ ALAMIYOR
Son 10 yılda yapılan seçimlerin sonuçlarına bakıldığında, MHP sadece Iğdır, CHP ise Iğdır ve Mardin’de yüzde 10 barajını aştı. CHP, Iğdır’da 1999’da yüzde 12 ve 2002’de yüzde 14 oranına ulaştı. Ancak Iğdır’daki oy oranı da son seçimde yüzde 4.32’ye kadar düştü.
CHP’nin son yerel seçimlerde oyu;
*Erzurum’da yüzde 1.09’dan, yüzde 0.75’e,
*Diyarbakır’da yüzde 0.87’den yüzde 0.45’e,
*Batman’da yüzde 1.53’ten, yüzde 0.29’a,
*Urfa’da yüzde 1.23’ten yüzde 0.4’e düştü.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

1 METRE TEHDİDİ

SONRAKİ HABER

BAŞBAKAN BÖLÜYOR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...