10 Şubat 2010 00:00

Dayanışma büyüyor direniş güçleniyor

TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla başlatılan “1 liranı paylaş” kampanyası büyüyor.

Paylaş

TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla başlatılan “1 liranı paylaş” kampanyası büyüyor. Kampanyayı büyütmek için ellerinden geleni yapacaklarını dile getiren karayolları işçileri, işyerlerinde yaşadıkları sorunlara karşı verdikleri mücadeleyi TEKEL direnişiyle birleştireceklerini dile getirdiler.
Yol-İş İstanbul 1 No’lu Şube üyesi Karayolları işçileri ile öğle molasında sendika temsilcilik odasında bir araya geldik. İşçiler hükümetin ve sermayenin saldırılarını püskürtmenin TEM yolunun dayanışma ve mücadeleyi birleştirmekten geçtiğine dikkat çektiler.
Merkez Atölye Baştemsilcisi Recep Güven, TEKEL işçilerinin direnişini atölyelerden işyerlerine, mahalleden sendikalara tüm emekçileri sermayeye karşı birleştiren bir mücadele hattına dönüştürmek gerektiğini söyledi. Güven, başlattıkları kampanyayı yaymak için Süreyya Paşa Hastanesi’nde SES yöneticileri ve belediyelerde işyeri temsilcileriyle görüşme yaptıklarını aktardı.
DAYANIŞMA GÜÇLENECEK
TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla yapılan bir günlük grevin işçi ve emekçileri üzerinde etkili olduğunu dile getiren İşyeri Baştemsilcisi Naci Göçer, şöyle devam etti: “TEKEL işçileriyle 1 liranı paylaş’ kampanyası başlattık. 145 işçiden 500 lira para topladık. Bunun yanı sıra TEKEL işçilerine çorap, eldiven ve çamaşır gibi giyim yardımı da göndereceğiz. Dayanışmayı güçlendirmek için tüm çabamızı harcayacağız.”
Bölge Temsilcisi Nemci Aydın da iş yerlerinde tüm işçilerin iş bırakarak greve katıldığını, bundan sonra da Türk-İş’in aldığı tüm kararlara uyacaklarını söyledi.
BÖLEMEYECEKLER!
TEKEL direnişi büyüdükçe hükümetin saldırılarının da arttığını ifade eden Ramazan Ötkü Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın “Bu işe şeytan karıştı, PKK karıştı” açıklamasına dikkat çekti. İşçileri biber gazıyla, copla bölemeyen hükümetin, bu tür açıklamalarla bölmeye çalıştığını vurgulayan Ötkü, “İşçiler bu oyuna kanmayacak ve sonuna kadar direnecektir” diye konuştu.
Karayollarında işçi haklarının gerilediğini söyleyen Ferit Çoban, buna karşı verdikleri mücadelenin TEKEL iççileriyle birleştiğini, tüm saldırılara karşı dayanışma içinde olacaklarını kaydetti.
DEMOKRASİCİLİK!
Sendikal örgütlenmeleri bitirmeye çalışan hükümetin bir yandan demokrasicilik oynadığını belirten Erkan Mert, işçilerin bu oyunu çok iyi gördüğünü söyledi. TEKEL işçilerinin başarısının demek işçi sınıfının kazanması anlamına geldiğini ifade eden Barboros Tumicin, “TEKEL direnişi başarısız olursa işçi sınıfına yönelik saldırılar daha da artacaktır” dedi. “1 liranı paylaş” kampanyası ile işçi ve emekçilerin aynı fikir etrafında birleşmesini sağlamayı amaçladıklarını dile getiren Tumicin, bu tür dayanışmaların işçi sınıfını güçlendireceğine dikkat çekti.
‘BAŞARI BİZİM ELİMİZDE’
TEKEL işçilerinin mücadelesinden öğrenerek ilerlediklerini dile getiren Hamdi Gökdeniz de “Başlattığımız ‘1 liranı paylaş’ kampanyasını işyerlerine, atölyelere, sendikalara, mahallelere, okullara yayarak bu mücadeleyi büyütmek ve direnişi kazanmak bizim elimizdedir” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

Kampanya her yere yayılacak

EMEK Partisi Tuzla İlçe Başkanı Salih Akça, TEKEL işçileriyle 1 liranı paylaş kampanyasını yürüteceklerini duyurdu.
TEKEL işçilerinin mücadelesinin işçi ve emekçiler açısından aydınlatıcı ve ilerletici bir deneyim olduğuna dikkat çeken Akça, konfederasyonların bir araya gelerek genel greve gitmesinin umut verici olduğunu dile getirdi.
“Bu grev işçiler beraber hareket ederse haklarını alacaklarını, hükümeti de devireceklerini göstermiştir” diyen Akça, tüm işçilerin birleşerek mücadele etmesi için Emek Partisi olarak ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
Yıllardır tersanelerde 4-c statüsünün bir benzeri olan taşeronluk sisteminin uygulandığını dile getiren Akça, “1 liranı paylaş” kampanyasını dayanışma ruhunu geliştirmek ve TEKEL işçilerinin mücadelesini halka anlatmak için seferber olacaklarını bildirdi. (İSTANBUL)

İLAÇ YARDIMI DA YAPACAKLAR

Maltepe Süreyya Paşa Hastanesi’nde çalışan SES Anadolu Yakası Şubesi Hukuk Danışmanı Erdal Büyüktaş, devlet kurumlarında uygulanan 4-c, 4-b gibi uygulamaları Tuzla tersanelerindeki taşeronluk sistemine benzetti. Bunun daha çok işsizlik ve açlık anlamına geldiğine dikkat çeken Büyüktaş, işçi ve emekçilerin birleşerek mücadele etmelerinin zorunluluğuna vurgu yaptı. ‘TEKEL işçileriyle 1 liranı paylaş’ kampanyasını işyerlerinde başlatacaklarını duyuran Büyüktaş, TEKEL işçilerinin hava koşullarından dolayı sağlık sorunları yaşadığını hatırlatarak SES Anadolu Şubesi olarak ilaç desteğinde de bulunacaklarını söyledi.
Erdem Geyik
ÖNCEKİ HABER

TEKEL için eylem yapacaklar

SONRAKİ HABER

UFUK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...