10 Şubat 2010 00:00

Parça başı işle her evde bir sömürü çarkı işliyor

EVDE parça başı iş yapma giderek yayılıyor.

Paylaş

EVDE parça başı iş yapma giderek yayılıyor. Böylece büyük firmalar taşeron firmalar aracılığı ile hiçbir yükümlülüğe girmeden küçük montaj işlerini yaptırabiliyor. Giderek yaygınlaşan bu çalışma her evi bir fabrikaya ve sömürü alanına çeviriyor. Bu sistemi kullanan firmalardan biri de Arçelik.
GÖKÇEK Çakar eve katkı sunmak için Arçelik’in kör tapalarına conta takıyor. Ama bu işte geçen 1.5 yıllık süre, Çakar’ın yaptığını katkı sunmaktan çıkararak onu ve ailesini Arçelik’in işçisi haline getirmiş. Günde iki saat bir işyerine temizliğe gittiğini anlatan Çakar, evde iş yapmaya nasıl başladığını şöyle anlattı: “Aldığım para asgari ücret bile değil. Sigortam da yok. Eşim inşaat işçisi, 3 çocuğum var. Aldığımız yetmiyordu. Mahallede komşularımdan duymuştum evde iş yaptıklarını. Nasılsa iki saat çalışıyorum kalan zamanlar için de ek bir işe daha başladım.”
Çakar’a günde kaç parça iş yaptığını soruyoruz. Çakar şöyle yanıtlıyor: “3-4 günde bir çuval geliyor ve çuvalda 5 bin iş var. Kazancım 8 lira. Bazen yetiştiremiyoruz. Firma yetkileri yetişmesi için uyarıyorlar o zaman tüm ev halkı akşamları bitirmek ve yetiştirmek için çalışıyoruz. Hayret içinde kalmamak elde değil günlüğü çoğu zaman onca çalışmasına rağmen 2 lirayı bulmuyor. Sistemin mantığı ve vicdanı olmadığını düşünüyor insan.” (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

KRONiK HASTA!

SONRAKİ HABER

Kent AŞ işçilerinin öfkesi dinmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa