10 Şubat 2010 00:00

Dink davasında Akyürek sırrı

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti davasını yürüten mahkeme, Dink cinayetinin, Kafes Eylem Planı gibi bir plan doğrultusunda ...

Paylaş

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti davasını yürüten mahkeme, Dink cinayetinin, Kafes Eylem Planı gibi bir plan doğrultusunda örgütlenip örgütlenmediğinin araştırılmasına karar verdi. Dink’in öldürüleceği ihbarlarına rağmen cinayeti engelleme girişiminde bulunmayan, mahkemede dinlenmesi talebi sürekli reddedilen İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’e ilişkin talep yine reddedildi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Akyürek’in, bir konuda bilgisine başvurulması için dinlenmesine yönelik talebi kabul etmedi.
MGK’DAKİ TOPLANTININ ARDINDAN
Önceki gece saat 22.30’a kadar devam eden duruşmada, Dink ailesi avukatları, mahkemeye 16 sayfalık bir dilekçe sundu. Bu dilekçede, azınlıklar ve gayrimüslimlere yönelik saldırıların ‘operasyon’ adıyla yer aldığı “Kafes Operasyonu Eylem Planı” ve Dink’in ölümüne giden sürecin nasıl örgütlendiğine dikkat çekildi. Azınlık faaliyetlerinin, 2001’de yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında, “iç tehdit” başlığı altında yer aldığı vurgulanırken, bu toplantının ardından Ergenekon sanığı Sevgi Erenerol’un askeri bölgelerde misyonerlik konulu seminerler verdiği hatırlatıldı.
Dink ailesi avukatları, Dink’in öldürülmesinin, Kafes Eylem Planı gibi bir plan doğrultusunda örgütlenip örgütlenmediğinin araştırılmasını istedi. Mahkeme ise bu dilekçenin savcılığa gönderilip araştırılmasını talep etti. Ayrıca azınlıklarla ilgili birçok CD ve belge ele geçirilen, azınlıklara yönelik psikolojik savaş yürüttüğü iddia edilen Ergenekon sanığı Durmuş Ali Özoğlu’ndan ele geçirilen belgelerin mahkemeye gönderilmesine karar verildi.
İŞTE KAFES’TEKİ SALDIRILAR
Geçtiğimiz kasım ayında Ergenekon soruşturması kapsamında Poyrazköy’de yapılan aramaların ardından ele geçirilen “Kafes Operasyonu Eylem Planı” adlı belge, bu MGK toplantısının ‘havada kalmadığını’ gösterdi. Belgeyle ilgili 10’u aşkın askerin tutuklandığı, azınlıklara yönelik saldırı planları yer alıyordu. İşte bu belgeye göre yapılacak ‘operasyonlar’:
*Adalar bölgesindeki çeşitli mahallelerde bomba patlatılacak.
*Azınlık haklarını hararetle savunma konusunda ön plana çıkmış kişi/kişilere suikast düzenlenecek.
*Agos gazetesi civarı gibi belirlenen yerlere ses bombaları konacak.
*Gayrimüslimlere ait mezarlıklara yönelik olarak sansasyonel eylemler icra edilecek.
*Tanınmış gayrimüslim iş adamı ve sanatçılardan belirlenen bir ya da birkaçı kaçırılacak.
AKYÜREK YİNE YOK
Müdahil avukatlar, İstihbarat Daire Başkanlığı raporuna göre “tetikçi Ogün Samast’ı İstanbul otogarda karşılayan”, duruşmada verdikleri ifadelerde “Samast’la Bayrampaşa Adapark’ta buluştuklarını” ileri süren tanıklarla ilgili Akyürek’in mahkemede dinlenmesini istedi. Ancak yıllardır Akyürek’in dinlenmesi taleplerini reddeden mahkeme, bu talep karşısında verdiği kararla kimseyi şaşırtmadı. Mahkeme, çelişkili ifadeler konusunda bilgisine başvurulması istenen Akyürek’in ‘çağrılmamasına’ karar verdi.
10 Mayıs’ta görülecek bir sonraki duruşmada gizli tanık dinlenecek. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

YURT-KUR’dan evrak süresi uzatımı

SONRAKİ HABER

KRONiK HASTA!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...