10 Şubat 2010 00:00

Her gün yürüyecekler

TEKEL işçileri, mücadelelerine hareket katmak için 56. günlerinde Türk-İş önünden Sakarya Caddesi’ne yürüyüp, AKP Hükümeti’ni ve Başbakan Erdoğan’ı protesto ettiler.

Paylaş

TEKEL işçileri, mücadelelerine hareket katmak için 56. günlerinde Türk-İş önünden Sakarya Caddesi’ne yürüyüp, AKP Hükümeti’ni ve Başbakan Erdoğan’ı protesto ettiler. İşçiler, bundan sonra her akşam yürüyüp alfabetik sıraya göre şube başkanlarının açıklamasının ardından çadırlarına dönecekler.
TEKEL işçileri, hükümetten “adım” beklerken, bekleyişlerini de çadırlarda sürdürmek yerine alanlara çıkmayı seçtiler. Tek Gıda-İş’in aldığı karar doğrultusunda önceki gün akşam saatlerinde çadırlarından çıkma çağrısı yapılan işçiler, Türk-İş önünde toplanıp, AKP’yi ve Başbakan Erdoğan’ı hedef alan sloganlarla Sakarya Caddesi’ne yürüdüler.
Burada Tek Gıda-İş Adana Şube Başkanı Cafer Yaşar yaptığı konuşmada, “Ankara’nın ayazında, sokaklarda yaşadıklarını ama demir gibi olduklarını” ifade etti. Türkiye’nin her yöresinden TEKEL işçilerinin omuz omuza hak aradıklarını belirten Yaşar, “Gücümüz yüreğimizde, inancımızda, dayanışmamızda” dedi.
Hükümetin haksızlık yaptığını; TEKEL işçilerini, sendikayı suçladığını, karaladığını belirten Yaşar, “Ama yanlış yapıyor” dedi.
“TEKEL’i biz var ettik, biz yaşattık, siz depo yaptınız” diye hükümete seslenen; TEKEL’i vergi şampiyonu yaptıklarını, Hazine’yi de yetimleri de kendilerinin beslediğini belirten Yaşar, “Şimdi bize ‘safra’ muamelesi yapmayın. Bu bizi kızdırıyor” diye konuştu.
AKP Hükümeti’ne, “Tüten bacamızı söndürdünüz, bizi işsiz bıraktınız, yetmedi bir de ‘aşsız kalın’ diyorsunuz!” diye seslenen Yaşar, boş oturup para almak peşinde olmadıklarını; iş, çalışmak istediklerini vurgulayarak, “Ama insan gibi yaşamak istiyoruz” dedi.
‘4-C’Yİ İSTEMİYORUZ’
4-c düzenini, köle gibi yaşamak istemediklerini, sadece haklarını korumak istediklerini belirten Yaşar, “Kimseyi kandırmaya kalkmayın. Sizinle hiç anlaşma yapmadık. 4-c’yi dün de reddettik, bugün de reddediyoruz. Siz dayattınız, biz ‘olmaz’ dedik. Hâl⠑olmaz’ diyoruz” diye konuştu.
Anayasa, kanun, kural, hukuk neyse kendilerinin de onu istediğinin altını çizen Yaşar, “Paşa gönlünüzü hoş etmek için haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Özlük haklarımızla, başka kamu kuruluşlarına geçmek istiyoruz. İşçiyiz, sendikalıyız. Örgütlenme hakkımızı kaybetmek istemiyoruz. Hak arayışımızı kirletmeye kalkmayın” dedi. İşçiler, “Hükümet 4-c’yi al başına çal”, “Zam zulüm işkence işte AKP”, “Hükümet istifa”, “Zafer sokakta kazanılır”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları attılar. İşçiler slogan atarak tekrar çadırlarına döndüler. Yaşar, sadaka ve merhamet değil haklarını istediklerini belirterek, seslerine kulak verilmesini istedi. Yaşar, “Bu ses emeğin, haklı olanın ve vicdanın sesidir” dedi.
Açıklamanın ardından işçiler, alkış ve sloganlarla çadırlarına kadar yürüyüp çadırlarına dağıldılar.
(Ankara/EVRENSEL)

ÇALIŞMA BAKANLIĞI ÖNÜNDE PROTESTO

TEKEL işçileri, 57 gündür taleplerini bilmezcesine açıklamalar yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’i protesto etmek için bakanlık binası önündeydiler. Yürüyüş öncesi Sakarya Caddesi’nde buluşarak Ankaray metrosuna inen işçilerin bilet basmadan turnikelerden geçmesi, görevlileri şaşırttı. Ancak daha sonra sendika yöneticilerinin bilet paralarını topluca ödemesinin ardından, sorun çözüldü.
METRODA SLOGANLAR YANKILANDI
İşçiler, metronun tüm vagonlarına dağılarak adeta metroyu işgal ettiler. Yol boyunca işçiler, attıkları slogan ve söyledikleri şarkılarla hükümete tepkilerini gösterdiler. İşçiler, metrodaki vatandaşlarla da sohbet ederek taleplerini anlattılar.
AŞTİ durağında metrodan inen işçiler, buradan Çalışma Bakanlığı’na kadar “Al al al, çal çal çal, AKP 4-C’yi al başına çal” sloganıyla yürüdüler. Bakanlığın önüne gelen işçiler, tepkilerine duyarsız kalan hükümeti ve Çalışma Bakanı Dinçer’i istifaya çağırdılar. Polis, eylem nedeniyle Çalışma Bakanlığı’nın çevresinde barikatlar kurdu. Ancak işçilerin tepkisi üzerine barikat geri çekildi.
‘ÇALIŞMA DEĞİL ÇATIŞMA BAKANLIĞI’
Burada açıklama yapan Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mecit Amaç, Bakan Dinçer’in sendikaları ve işçileri suçlayan tavrını eleştirdi. Amaç, “Buraya ne yazık ki Çalışma Bakanlığı demeye dilim varmıyor. Artık burası ‘Çatışma Bakanlığı’na dönmüştür” dedi. Bakan Dinçer’in, sendikaların ve işçilerin taleplerini değil IMF programlarını dikkate aldığını belirten Amaç, bakanlığın artık işçi aleyhine çalışmaların yapıldığı bir yer haline geldiğini söyledi. Amaç, direnişlerinin ilk gününden bu yana Bakan Dinçer’in kendilerini çağırarak dertlerini dinlemesini beklediklerini, ancak bakanın işçileri ve sendikacıları suçlayıcı ifadelerinden başka bir şey görmediklerini dile getirdi. Amaç, “40 milyon kişinin sosyal güvenliğinden sorumlu sayın bakanı asli görevini hatırlamaya ya da istifa etmeye çağırıyoruz” dedi.
4-C MAKYAJINA ;KANMAYACAKLAR
“Biz memurluğu bilmeyiz, biz işçiyiz, işçi olarak sendikalı olma hakkımızla çalışmak istiyoruz” diyen Amaç, Bakan Dinçer’in “Sendika aidat kaybedeceği için eylem yapıyor” sözlerine de tepki gösterdi. Amaç, 13 aydır TEKEL işçilerinden aidat almadıklarına, işçilerin başka kuruma geçmeleri halinde de Tek Gıda-İş üyesi olmayacaklarına dikkat çekerek, bakanı yalanladı. 4-c’ye yapılan makyaja kanmayacaklarını söyleyen Amaç, hükümete “İşçi olarak başka kurumlara geçmemizi sağlayın, bugün Ankara’nın sokaklarını boşaltalım” diye seslendi.
Açıklamaya, EMEP Ankara İl Yöneticisi İbrahim Akkaya ile KESK ve Türk-İş’e bağlı sendikaların Ankara şube yöneticileri de destek verdi.
Açıklamanın ardından işçiler, yine Ankaray’la Kızılay’a, çadırlarına, alkış ve sloganlarla döndüler. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Sözleşmede taşeronlaştırmayı yasakladık’

SONRAKİ HABER

HUKUK KÖŞESİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa