10 Şubat 2010 00:00

‘Sözleşmede taşeronlaştırmayı yasakladık’

TÜTÜN kamuda bitirilip, özel sektöre “altın tepside” sunulurken, Ege Bölgesi’ndeki özel tütün sektöründe ...

Paylaş

TÜTÜN kamuda bitirilip, özel sektöre “altın tepside” sunulurken, Ege Bölgesi’ndeki özel tütün sektöründe örgütlü Tekgıda-İş Sendikası 7 No’lu Şube Başkanı Kemal Köse, taşeronlaştırmayı yasaklayan, örnek toplu iş sözleşmelerine dikkat çekti.
TEKEL işçilerinin direnişinde ilk günden beri yer alan ve 4 Şubat’ta da işyerlerinde üretimden gelen gücünün kullanılması için bölgesine dönen, Tekgıda-İş 7 No’lu Şube Başkanı Kemal Köse, Tekgıda-İş’in özelde örgütlü en büyük şubeleri olduğunu ifade etti.
Köse ile TEKEL işçileriyle birlikte geldiği Ankara’da, çadırlarda görüştük. TEKEL işçilerinin yıllardır özlenen bir mücadele ateşini yaktığını belirten Köse, “Bu ateş şimdi ateş topuna dönüştü. Burası artık Türkiye işçi sınıfını temsil eden bir mücadele haline geldi. Bu mücadeleyi kazanmadan kimse dönmeyecek” dedi.
İzmir’de 7 No’lu özel sektör şube başkanı olduğunu ifade eden Köse, “Özel sektör tütün üyelerimiz var, oradaki mücadele buraya endeksli, hükümet tütünü yok etmeye çalışıyor. En son alınan kararla tütün ekicisine verilen fon da ortadan kaldırıldı” dedi.
6 BİN ÜYELİ ŞUBE
Alyans Tütün, Öz Ege Tütün, Türkiye Tütün, Socotap, TTL, Anadolu Frana, Sünel Tütün gibi işyerlerinde 6 bin üyeleri bulunduğunu belirten Köse, kamunun her kesiminde taşeronlaştırma yaygınlaşmışken, özel sektörde taşeronlaştırmayı yasakladıklarını söyledi. Sözleşmeye ekledikleri bir hükümle işyerlerine taşeronun girmesini engellediklerini belirten Köse, son sözleşmeyle üyelerinin ücretlerinin ortalama 1100-1200 arasında olduğunu ifade etti. Bu rakamların, yemek ve yol ücretleri hariç olduğunu vurgulayan Köse, 4 bine yakın kadın üyeleri olduğunu da dile getirdi. İşlerinin mevsimlik olduğunu da belirten Köse, tütünde çalışmanın ocak ayında başlayıp, mayıs ayına kadar devam ettiğini söyledi.
Hükümet’in aldığı kararla tütün ekiminin her yıl daha da azaldığını belirten Köse, “En son Philip Morris’in aldığı kararla 2011 yılında Ege Bölgesi’nde siparişler azalacak” dedi.
TEKEL işçilerinin mücadelesinin, sadece 12 bin TEKEL işçisini değil, sayıları 100-120 bin arasında olan tütün ekicisi aileyi de ilgilendirdiğini kaydeden Köse, en az 5, 6 kişi aile fertleri de eklendiğinde, en az bir milyon insandan bahsedildiğini dile getirdi.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Alevi dernekleri direnişin yayında

SONRAKİ HABER

Her gün yürüyecekler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...