10 Şubat 2010 00:00

Ağır Ceza Mahkemeleri DGM’yi solladı

Gösterilere katılıp taş attığı gerekçesiyle tutuklanarak TMK kapsamında ağır cezalarla yargılanan çocuk sayısı, son 4 yılda 2 bin 400’ü aştı.

Paylaş

Gösterilere katılıp taş attığı gerekçesiyle tutuklanarak TMK kapsamında ağır cezalarla yargılanan çocuk sayısı, son 4 yılda 2 bin 400’ü aştı. 1984 ile 1997 yılları arasında Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) yargılanan çocuk sayısının ise 2 bin 601 olduğu ortaya çıktı. İstatistikler, DGM’lerin 14 yılda yapamadığını Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemelerinin 4 yılda yaptığını gösterdi.
Kurulduğu günden itibaren ülkede baskılara karşı muhalefet eden, bir eyleme katılan, fikrini açıklayan, bir yazı yazan neredeyse herkesin üzerinde ‘Demokles’in kılıcı’ gibi sallanan DGM’lerin ‘demokratikleşme’ iddiaları ve ‘AB paketlerinin’ baskısıyla kapatılmasının ardından kurulan Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinin aldığı kararlar, DGM’leri aratır oldu! DGM’ler kapatılırken birçok hukukçu siyaset yapma, fikirleri açıklama özgürlüğünün önündeki yasa engelleri kalkmadıkça yapılanın sadece bir tabela değişikliği olacağını belirtmişti. Yaşananlar bu tespiti doğrular nitelikte. Hatta durum ‘tabela değişikliğinden’ daha da vahim.
YÜZLERCE ÇOCUĞA ‘AĞIR CEZA’
Gösterilere katıldıkları ya da polise taş attıkları gerekçesiyle TMK kapsamında yargılanan çocuklara her gün bir yenisi ekleniyor. Ağır Ceza Mahkemelerinde ‘örgüt üyesi olmak’, ‘örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’, ‘Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek’, ‘örgüt propagandası yapmak’ gibi TMK maddeleri ile yargılanan kimi çocuklara ise yaşlarından büyük cezalar verildi. Sadece polis tutanaklarına dayanılarak tutuklanan çocuklar, tutuklu yargılandıkları süre boyunca cezaevlerinde ağır psikolojik travma geçiriyor. Çocukların ağır cezalarla yargılanması ve tutuklanmasına yönelik kamuoyunda gelişen tepkilere rağmen, AKP Hükümeti şu ana kadar herhangi bir girişimde bulunmadı.
4 YILDA 2 BİN 400 ÇOCUK YARGILANDI
Diyarbakır DGM, Ağır Ceza Mahkemelerinde olduğu gibi Diyarbakır’ın yanı sıra Şırnak, Mardin, Batman, Siirt ve Bingöl illerinde ‘örgütlü suç’ dosyalarına bakmakla sorumlu mahkemeydi. Bölgede toplumsal gösterilerin en yoğun olarak yaşandığı, yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği, binlerce kişinin ise tutuklanıp işkence gördüğü 1992 ve 1993 yıllarında Diyarbakır DGM’de, 156 çocuk yargılanıp ceza aldı. Diyarbakır Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinde ise sadece son 4 yılda 2 bin 400 çocuk yargılandı.
1984-1997 ARASI 2 BİN 601 ÇOCUK YARGILANDI
Diyarbakır Barosu’nun çıkardığı veriler, Ağır Ceza Mahkemelerinde TMK uyarınca yargılanan çocukların bilançosunu bir kez daha gözler önüne serdi. Diyarbakır Barosu Dergisi’nde ‘DGM’lerde yargılanan ve ceza alan çocuklar’ başlıklı bölümlerde derlenen bilgiler şöyle: “İstiklal Mahkemeleri’nin devamı olarak nitelendirilen ve Diyarbakır’da ‘örgütlü suçlar’ konusunda bulunan 4 DGM’de 1984 ile 1997 yılları arasında 14 yıl içerisinde TMY’nin 169, 168, 125, 2911, 3713-312 maddeleri ile düzenlenen ‘örgüt üyesi olmak’, ‘silahlı eylem yapmak, katılmak’, ‘örgüte yardım ve yataklık etmek’, ‘Gösteri ve Yürüyüşler Yasası’na muhalefet etmek’ suçlamalarıyla yargılanan çocuk sayısı 2 bin 601. Yargılanan çocuklardan ceza alıp Yargıtay’ın cezasını onayladığı çocuk sayısı ise 624.” Bunun yanında DGM’lerin kapatılmasının ardından kurulan Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri Diyarbakır’da son 2 yılda 78 çocuğa toplam 175 yıl hapis cezası verdi. Adana Ağır Ceza Mahkemelerinde ise İHD verilerine göre sadece 2009 yılında gözaltına alınan 3 bin 155 çocuktan 299’u tutuklandı. Adana’da 2009 yılında yargılamaları tamamlanan 48 çocuğa ise toplam 203 yıl 3 ay 15 gün hapis cezası verildi.
(DİYARBAKIR)
ÖNCEKİ HABER

Bölgede kadınlar istihdam dışına itildi

SONRAKİ HABER

GERÇEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...