10 Şubat 2010 00:00

Baraj yapmak isteyenlere yumurtalı protesto

DERSİM’in Pülümür ilçesine bağlı Mutu mevkiinde yapılması düşünülen barajlar ile ilgili vatandaşlarla toplantı yapmak isteyen Başat Elektrik Limited Şirketi...

Paylaş

DERSİM’in Pülümür ilçesine bağlı Mutu mevkiinde yapılması düşünülen barajlar ile ilgili vatandaşlarla toplantı yapmak isteyen Başat Elektrik Limited Şirketi (Armağan Regülatörü İşletmesini alan firma), DSİ, İl Tarım Müdürlüğü ve İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri halkın tepkisiyle karşılaştı. Sabah erken saatlerde Mutu mevkiinde bir araya gelen Munzur Doğa Aktivistleri, şirket yetkililerinin düzenlediği toplantıyı engelledi. Vatandaşlar toplantı için gelenlerin aracını yumurta yağmuruna tuttu.
BARAJLAR YIKICI
Mutu’da yapılması düşünülen regülatörün yapılmaması için mücadele vereceklerini söyleyen vatandaşlar, şirket yöneticilerine tepki göstererek, basın açıklaması yaptılar. Açıklamada söz alan Munzur Doğa Aktivistlerinden Haydar Çetinkaya, enerji üretimine karşı olmadıklarını belirterek, “Bizler barajlara ve HES’lere karşıyız” dedi. Barajların kültürleri, inançları medeniyetlerini yok ettiğini söyleyen Çetinkaya, “Buna en iyi örnek Uzunçayır Barajı’dır. Bu barajın tamamlanmasıyla yüzyıllardır Dersim halkı için önemli olan kutsal yerler yok oldu. Artık nerede bir dere görseler anlaşmalar yaparak yabancı şirketlere satıyorlar. Birçok HES projesini önüne koyarak hayata geçirmeye çalışıyorlar. Bunlar yıkımdır” şeklinde konuştu.
‘İZİN VERMEYECEĞİZ’
Basın açıklamasında söz alan Pülümür Belediye Başkanı Mesut Coşkun ise, son yıllarda Dersim’de barajların oluşturulduğunu ve Dersim merkezine barajın girdiğini söyledi. Baraj yapımına karşı olduklarını belirten Coşkun, “Uzunçayır Barajı, Pülümür ilçesinde yapılmak istenen barajlar ve Mutu’da yapılmak istenen bu barajlar doğal yaşamı yok edecek ve bizden sonra gelecek nesillerin de yaşam alanlarının daralmasına neden olacaktır” dedi.
Şirket yöneticileri ile yapılan toplantıda yöneticilere sert bir şekilde tepki gösteren çevrecilerden Mehmet Ali Şirin, “Bizim doğamıza göz dikenler bizim geleceğimize göz dikmiş olanlardır. Bu doğa sahipsiz değildir, biz yaşamın her alanına kadar sorumluyuz. Bu doğayı asla sahipsiz bırakmayacağız. Biz bu doğanın özü ve gözüyüz. Kesinlikle bu doğaya dokundurtmayacağız” şeklinde görüşlerini açıkladı. Barajlara karşı tepkilerini sloganlarla dile getiren vatandaşlar, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne ait aracı yumurta yağmuruna tuttu.
BELEDİYE BAŞKANLARI KATILDI
Eyleme aralarında Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin, Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, Pülümür Belediye Başkanı Mesut Coşkun’la birlikte, Erzincan Pirsultan Abdal Derneği, Pülümür ve çevre köylerden çok sayıda vatandaş katıldı. (TunceliEVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Dur ihtarına’ uymadığı gerekçesiyle mi öldürüldü?

SONRAKİ HABER

Kürdoloji enstitüsüne talep yoğun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...